Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβοι για καλοκαιρινές μπόρες στο Χρηματιστήριο

Η αξιοσημείωτη αντοχή της εγχώριας αγοράς στη χθεσινή συνεδρίαση και τα σύννεφα που μαζεύονται στο διεθνές σκηνικό συνθέτουν ένα δύσκολο παζλ για τους επενδυτές. Ποια είναι η εικόνα στους βασικούς δείκτες.

Φόβοι για καλοκαιρινές μπόρες στο Χρηματιστήριο

Επιτόκια και ύφεση προκάλεσαν τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων δύο μηνών στη Wall Street.
Πτωτικά νωρίτερα οι αγορές στην Ασία, από σημαντικά χαμηλότερα ξεκινά η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά,
σε δίνη η Φρανκφούρτη.

Με αυτά τα χθεσινά δεδομένα, το μείον 0,31% του ΓΔ στις 896,41 μονάδες, με τη «βαριά» Coca Cola HBC να διορθώνει 2,02% στα 24,30, αλλά με τον ΔΤΡ απτόητο να αντιδρά 0,77% στις 599,71 μονάδες, ήταν... όαση στο επενδυτικό μέτωπο.

Ανησυχίες των επενδυτών για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed, τα όσα θα αποσαφηνίσει ο επικεφαλής της την Παρασκευή στο Jackson Hole, τροφοδότησαν τη χθεσινή ισχυρή διόρθωση, όπως σημείωνε χθες βράδυ ο Γιάννης Μάρης. Θα ανακοινώσει ακόμη πιο περιοριστικά μέτρα ο Jerome Powell, με περαιτέρω αύξηση του επιτοκίου στο 4,5%, όπως εκτιμά μερίδα αναλυτών; Θα πει κάτι προς διαφορετική κατεύθυνση, «δείχνοντας» προς την προοπτική άσκησης πιο ευέλικτης πολιτικής; Από τις απαντήσεις που θα δοθούν, θα εξαρτηθεί (κατ' αρχάς) βραχυπρόθεσμα η στάση των επενδυτών.

Μία πρώτη κίνηση προεξόφλησης του πρώτου ενδεχομένου έγινε χθες, μένει να φανεί σήμερα. Με τα futures του S&P 500 νωρίτερα από οριακά αρνητικό (0,18%) επίπεδο των 4.134 μονάδων.

Προφανώς και στο ΧΑ, traders, επενδυτές δεν μπορούν να διαφοροποιούνται για πολύ, εάν στη Wall Street επικρατεί το χθεσινό κλίμα, ωστόσο έδειξαν πως έχουν τη δυνατότητα να μην επηρεαστούν τόσο όσο οι ομόλογοί τους στη Φρανκφούρτη. Συγκεκριμένα την ώρα που ο DAX έχανε 2,32%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 μόλις 0,22%, που πρακτικά σημαίνει ότι για την πρώτη αγορά συντρέχουν επιπλέον εγγενείς λόγοι επιβάρυνσης.

Στα 59,515 εκατ. ο τζίρος στη χθεσινή συνεδρίαση, δηλαδή μία σχετικά μετρίου κόστους αντιθετική κίνηση. Η επιβεβαίωση της στήριξης των 887/886 μονάδων ενθαρρυντική, πλην όμως εμφανής είναι και μία χαμηλότερη προς τις 860, χωρίς να ακυρώνεται η τάση (μηνιαία) για τον ΓΔ.

Θα κρατήσει; Θα προλάβουν στο ΧΑ την -έστω- τεχνικής μορφής αντίδραση στη Wall Street σήμερα-αύριο; Εύλογα ερωτήματα, που θα απαντηθούν «επί του πεδίου», με διακριτή τη δυνατότητα ανάπτυξης αμυνών στο ΧΑ.

Οσον αφορά στη διαμόρφωση των δεικτών, θα κριθεί από τη στάση των traders στα τραπεζικά χαρτιά, συνεκτιμώντας πως η σημαντική στήριξη για τον ΔΤΡ είναι περί τις 20 μονάδες χαμηλότερα. Παράλληλα και από την τακτική (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων, σε μία αγορά που έχει «καύσιμα» για να διαφοροποιηθεί (ειδικά) από αυτήν της Φρανκφούρτης.

Η χθεσινή κίνηση-ματ της Mytilineos (με την απόκτηση της Watt+Wolt), η σταθερή ανάκαμψη των εσόδων της Αττικής Οδού, όπως σημειώνει η Πένυ Κούτρα (καθιστώντας ακόμη πιο ελκυστικό τον διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη), η θετική χρηματιστηριακή συμπεριφορά μετοχών/εισηγμένων (λ.χ. ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-ΓΕΚ), οι διεργασίες σε εισηγμένες των mid caps (λ.χ. REDS/Καμπάς, Μουζάκης κ.α.) καταδεικνύει τις δυνατότητες της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Δυνατότητες που χρηματιστηριακά αποτυπώνονται -μέχρι τώρα- με τη, συγκριτικά πάντα, καλύτερη πορεία του ΧΑ. Στο 0,34% η οριακά θετική μεταβολή, από την αρχή του έτους, για τον ΓΔ, έναντι διόρθωσης 16,71% του DAX στο ίδιο διάστημα. Και για τον ΔΤΡ σε σχέση με τον Stoxx Banks.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v