Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντισώματα στις διεθνείς πιέσεις έβγαλε το Χρηματιστήριο

Διαφοροποίηση για την εγχώρια αγορά που έκλεισε με οριακές απώλειες. Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, και πετρέλαια έδωσαν στήριξη. Πωλητές σε Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Στα 60 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές.

Αντισώματα στις διεθνείς πιέσεις έβγαλε το Χρηματιστήριο

Αυτή και αν ήταν διαφοροποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε σχέση με τα ευρωπαϊκά, κυρίως σε σχέση με την Φρανκφούρτη.

Στο "κόκκινο" από νωρίς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω των εκρηκτικών τιμών στην ενέργεια συνδυαστικά με τις ανησυχίες για την νομισματική πολιτική της Fed που θα καθορίσει ο επικεφαλής της την Παρασκευή.

Σε όλο και βαθύτερο "κόκκινο" στην Φρανκφούρτη ο DAX από τις 13.510,20 μονάδες έως (σχεδόν) 200 μονάδες χαμηλότερα στις 17.00' όταν στην Αθήνα οι αρχικές απώλειες για τον ΓΔ είχαν μαζευτεί από τις 890,98 μονάδες.

Τελικό "ταμείο" όχι και τόσο μείον, με ΓΔ στις 896,41 (-0,31%)

Συνεδρίαση, που για το ΧΑ ξεκινούσε με μικρό πλεονέκτημα των αγοραστών- και λόγω θετικής έκπληξης από τον οίκο FTSERussell την Παρασκευή-εξόδου της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας το Σάββατο- αλλά γρήγορα έδειξε, πως θα ακολουθούσε στην τάση των ευρωπαϊκών. Και της προθεσμιακής αγοράς στην Νέα Υόρκη-σταθερά σε χαμηλότερες τιμές/ενδεικτικά από 1,59% και τις 4.165 μονάδες στις 17.05'- για να ενεργοποιηθούν στη συνέχεια εκατέρωθεν δυνάμεις πωλητών-αγοραστών με εμφανή την διάθεση διαχείρισης των εισαγόμενων πιέσεων.

Μάλιστα η τελική εικόνα για τον FTSE25 διαμορφώθηκε πάνω από την σημαντική στήριξη των 2.150 μονάδων παρά την ισχυρή διόρθωση για τον τίτλο της Coca Cola HBC.

Στα 24,30 (-2,03%) η δεύτερη "βαρύτερη" μετοχή του ΧΑ, με την πρώτη/ΟΤΕ να "κλείνει" στα 16,92 (-0,99%) και αφού ενδοσυνεδριακά μαζεύτηκε η προσφορά από τα 16,92 ευρώ.

Προφανώς οι πωλητές είχαν (και ) τον τελευταίο λόγο (35/68 ανοδικές/πτωτικές) αλλά με αρκετούς αστερίσκους, που ενδεχομένως λειτουργήσουν υπέρ των αγοραστών μέχρι την Παρασκευή.

Κλάδος οδηγός ο τραπεζικός, όπου έγινε η ανατροπή από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης με "γύρισμα" για τον ΔΤΡ από τις 586,75 μονάδες με την Πειραιώς (σχεδόν) από την αρχή, την Alpha Bank να ακολουθεί και την Εθνική να συνεχίζει.

Οσο ο ΔΤΡ διαμορφώνεται πάνω από τις 580 μονάδες (τουλάχιστον) τόσο η τάση διατηρείται long.

Τελική τιμή μάλιστα στο "πράσινο" και τις 599,71(0,77%)

Με 20,23% σε διάστημα μηνός και 4,09% από αρχή έτους, σε εμφανή υπεραπόδοση έναντι του Eurostoxx Banks.

Παράλληλα με τις τραπεζικές, από νωρίς η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για να ακολουθήσει και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Επίσης με αγορές σε ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Mytilineos αλλά και σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Lamda Development, Quest, ΕΥΔΑΠ κατά διαστήματα καταδεικνύοντας άξια αναφοράς ανθεκτικότητα, με το τι επικρατούσε στην πλειονότητα των ξένων αγορών.

Στα θετικά της συνεδρίασης και η ανακοίνωση της εξαγοράς της Watt+Wolt από την Mytilineos ενισχύοντας την τάση επιχειρηματικών συμφωνιών/διεργασιών σε κλάδους αιχμής.

Σχετική κινητικότητα στα mid&small caps, με συγκεκριμένα να αναδεικνύονται μέσω των αλλαγών (αναβάθμισης) στη συμμετοχή στον FTSERussell.

Οπως επίσης με αφορμή επιχειρηματικές ή άλλες εξελίξεις, με χαρακτηριστική την περίπτωση της Reds/Καμπάς.

Η υποβολή (προαιρετικής) δημόσιας πρότασης (στα 2,48 ευρώ ) είχε ως αποτέλεσμα το limit up στα 2,43 ευρώ.

Κινητικότητα που αναμένεται να συντηρηθεί το επόμενο διάστημα, με τους επενδυτές να εστιάζουν σε γ.σ που θα βγάλουν ειδήσεις.

Για "καυτό" 20ήμερο Σεπτεμβρίου, έκανε λόγο από νωρίς ο Στέφανος Κοτζαμάνης.

Μένει να φανεί, κατ' αρχήν το τελικό πρόσημο για τον Αύγουστο που παραμένει θετικό εν μέσω νέων αναταράξεων σε Ευρώπη και διεθνείς αγορές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v