Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρήκε πάλι τοίχο στις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

Θετικό κλείσιμο αλλά σε απόσταση από το υψηλό ημέρας. Βαρίδι η Coca Cola, στο κόκκινο ΔΕΗ, Motor Oil και Quest. Αγοραστές σε ΕΛΠΕ, Mytilineos, ΟΠΑΠ και Aegean. Κέρδη για τον τραπεζικό κλάδο.

Βρήκε πάλι τοίχο στις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ανταπεξήλθαν στα δύσκολα της Δευτέρας, θα χαρίζονταν σήμερα; Ο λόγος για τους αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που μετά από μία συνεδρίαση με ανατροπές τους βρήκε στις 896,12 (0,42%) για τον Γενικό Δείκτη.

Συνεδρίαση εκ προοιμίου με ιδιαιτερότητες καθώς είχε προηγηθεί η άνοδος σε Νέα Υόρκη, αγορές της Ασίας αλλά με την αβεβαιότητα για τις όποιες ανακοινώσεις της Fed αύριο Παρασκευή.

Πρακτικά σήμερα έπρεπε να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ όσων κατοχυρώνουν μέρος των θέσεων τους και εκείνων που προεξοφλούν την πολιτική του Jerome Powell.

Αρχικά δόθηκε στους μεν το περιθώριο να ενεργήσουν ανάλογα με οροφή τις 900 μονάδες, στη συνέχεια η δυνατότητα στους δε να τοποθετηθούν από τις 893,73 μονάδες. Το αποτέλεσμα λογικά θα πρέπει να ικανοποίησε αμφότερους αφήνοντας την απάντηση στο ερώτημα "και τώρα προς τα που; " για αύριο.

Ούτως ή άλλως συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών αλλά για ακόμη μία με σημαντικό αριθμό πακέτων και πράξεων σε μετοχές τάσης. Στα 11,61 εκατ. η αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών με σημαντικές πράξεις για 1.000.000 τμχ της Eurobank στα 0,9756 ευρώ, για 3Χ25.000 του ΟΤΕ, για από 2 σε Motor Oil και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει εν όψει "κλεισίματος" του μήνα σε 1 (αυριανή) + 3 συνεδριάσεις.

Με χαμηλό ημέρας τις 2.158,94 μονάδες ο FTSE25 στις 2.164,79 (0,49%), με χαμηλό τις 585,16 ο ΔΤΡ στις 589,27 (1,12%) μονάδες.

Τεχνικά για τον δείκτη, όπως "μετρά" ο Ηλίας Ζαχαράκης η τάση είναι long από τις 20 Ιουλίου, με αντίσταση στις 2.192 μονάδες. Σημείο, που θεωρείται stop για short θέσεις, δλδ για "κλείσιμο" ή μετακύληση τους στην επόμενη σειρά.

Από την προσυνεδρίαση φάνηκε, πως οι αγοραστές θα επεδίωκαν να εκμεταλλευτούν το θετικό κλίμα της Τετάρτης στην Νέα Υόρκη.

Οντως τα πρώτα δύο 15λεπτα ήταν αρκούντως ενθαρρυντικά με τους long να (ξανά) δοκιμάζουν στις 900 μονάδες, για δεύτερη- το τελευταίο διάστημα- προτίμησαν να κλειδώσουν μέρος των θέσεων τους παρά να συνεχίσουν υψηλότερα.

Στις 907-910 έχουν στοχοθετήσει μία αντίσταση για τον ΓΔ, το αν θα το ξανά επιχειρήσουν Δευτέρα-Τετάρτη, δλδ στις 3 τελευταίες συνεδριάσεις του Αυγούστου θα φανεί αύριο. Αλλωστε η μέχρι τώρα απόδοση μηνός είναι 8,04% για τον ΓΔ, με τον ΔΤΡ στο 19,08% και τον FTSE25 στο 8,72% πάντα σε μηνιαίο.

Σε τραπεζικά και συγκεκριμένα blue chips η εστίαση το πρώτο ημίωρο, με ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να συνεχίζουν την χθεσινή άνοδο τους. Υψηλές τιμές ημέρας στα 10,32 και 18,77 ευρώ αντίστοιχα. Εύλογη η μερική κατοχύρωση που ακολούθησε.

Σε ΟΠΑΠ, Mytilineos, Ελληνικά Πετρέλαια επίσης εντολές αγοράς, με χαρακτηριστικό πως και για τις 3 η διαπραγμάτευση ήταν σε θετικό έδαφος σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Αρνητικός πρωταγωνιστής η ΔΕΗ, καθώς από το αρχικό των 5,83 ευρώ "γύρισε" πτωτικά (στις 11.30') με πωλήσεις μέχρι τα 5,625 ευρώ.

Το διάγραμμα της μετοχής, ενδεικτικό.

Επίσης χαρακτηριστικό της συνεδρίασης, το ότι σε όλη την διάρκεια της οι αγοραστές είχαν μεγαλύτερο ή μικρότερο πλεονέκτημα, με την σχέση 62/36 ανοδικών/πτωτικών να αποτυπώνει το κλίμα που επικράτησε σε ευρύτερο μέρος της αγοράς.

Διακριτή η στροφή "έξυπνου χρήματος" προς mid caps που εντάσσονται στον σχετικό δείκτη FTSERussell.

Το 7,82% στα 4,41 ευρώ για τη μετοχή των Πλαστικών Θράκης αποδόθηκε και σε αυτόν τον λόγο, ενώ πηγές της διοίκησης θεωρούν ότι μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου (15-16/9) θα έχουν ανακοινωθεί τα οικονομικά μεγέθη εξαμήνου.

Autohellas, Entersoft, Fourlis αλλά και ΕΚΤΕΡ, ΚΡΕΚΑ, Centric, Elinoil κ.α. ξεχώρισαν από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v