Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέρασε αλώβητο την μπόρα το Χρηματιστήριο

Στο τέλος έγινε η ρελάνς με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει οριακά υψηλότερα σε συνεδρίαση με συναλλαγές 63,3 εκατ. Κέρδη για το δίδυμο ΓΕΚ Τέρνα-ΤΕΝΕΡΓ. Πωλητές στον τραπεζικό κλάδο, τη ΔΕΗ και τη Viohalco.

Πέρασε αλώβητο την μπόρα το Χρηματιστήριο

Η καλύτερη επίθεση ξεκινά από την αποτελεσματική άμυνα. Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθήθηκε η παλιά καλή αθλητική τακτική, με το αποτέλεσμα να κρίνεται ικανοποιητικό. Από τις 899,16 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη, στο "κλείσιμο" της Παρασκευής στο σημερινό των 892,37 (0,10%).

Με γνώμονα όσα διαδραματίζονται στις διεθνείς αγορές από την Δευτέρα η-μέχρι και σήμερα- εικόνα ενισχύει την εκτίμηση πως το ΧΑ διαφοροποιείται έναντι των ευρωπαϊκών, αναδεικνύει συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουν στα χέρια τους οι επενδυτές και δίνει σοβαρό προβάδισμα για δεύτερο σερί μήνα με θετικό πρόσημο.

Ηδη, για τον ΓΔ διαμορφώνεται στο 7,49% (μηνιαίο) έναντι απωλειών 0,49% του DAX και θετικού 4,16% του S&P500 επιβεβαιώνοντας όσους αναφέρονται σε συγχρονισμό Αθήνας με Νέα Υόρκη.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με αναγνωριστικές εντολές, από τις 889,22 για να διολισθήσει έως τις 886 με τζίρο 1,8 εκατ, με την απώλεια της συγκεκριμένης στήριξης να ενεργοποιεί περισσότερους πωλητές με συνέπεια το χαμηλό των 881,18 μονάδων. Στα πρώτα 45' η διόρθωση, για να ξεκινήσει σταδιακό μάζεμα της προσφοράς με επαναφορά του ΓΔ προς την τιμή "ανοίγματος". Το "γύρισμα" έφερε αυτή την φορά αγοραστές και εντολές έως τις 893 μονάδες στα τελευταία 15' της συνεδρίασης.

Συναλλαγές-περίπου- στα μεγέθη των ημερών με διακριτή την τακτική των επενδυτών: ρευστοποιήσεις σε τραπεζικές μετοχές-στοχευμένες αγορές σε blue chips. Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση μετακύληση και αντιστάθμιση, κατοχυρώνοντας μέρος θέσεων του τραπεζικού-ενισχύοντας αντίστοιχες σε βαριά χαρτιά του δείκτη.

Στις 2.154,24 (-0,09%) ο FTSE25 έναντι 582,72 (-1,63%) του ΔΤΡ.

Για αυτό και το premium του FTSE25 έναντι του ΔΤΡ και σήμερα, καθώς οι πωλήσεις σε Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς αντισταθμίστηκαν με αγορές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, Coca Cola HBC, Sarantis, TITAN και AEGEAN.

Δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα εκτός- γνωστές οι νέες παράμετροι εντός, αλλά είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα που "βλέπουν" οι ξένοι οίκοι στην προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για φέτος, που δικαιολογεί καλύτερες αποτιμήσεις. Ενδεικτική η έκθεση της UBS, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Γιώργος Α. Σαββάκης για το "διπλό σήμα" που δίνει η επενδυτική τράπεζα.

Παράλληλα είναι οι διεργασίες σε κλάδους αιχμής, με τον "ενεργειακό" εκ νέου στο επίκεντρο με αφορμή την συμφωνία Mytilineos για εξαγορά της Watt+Wolt. Η Αθηνά Καλαϊτζόγλου, από νωρίς, κατέγραψε όλες τις κινήσεις συγκέντρωσης- με νύφες και μνηστήρες- στην συγκεκριμένη αγορά. Οπως σημαντικές συμφωνίες λ.χ. της Aegean με την Emirates, ικανές να ανεβάσουν κατηγορία την εισηγμένη.

Ικανοποιητικό και το ευρύτερο τμήμα της αγοράς, με σταδιακή βελτίωση της σχέσης ανοδικών/πτωτικών, από 1/3 στα πρώτα 45' στο 1/2 περίπου στις 15.00' και το τελικό 1/1,2 με 46 μετοχές σε θετικό έδαφος.

Μουζάκης, Αστικά Ακίνητα, Εβροφάρμα, Intralot, Intracom, ΚΡΕΚΑ, AsCo, ΚΛΜ, Fieratex από τα mid-small caps με ποσοστό μεγαλύτερο του 2%.

Αυξημένος και σήμερα ο τζίρος μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών ανήλθε σε 12,28 εκατ. Και πάλι τραπεζικά πακέτα για Eurobank (5.980.000 τμχ στα 0,962), Alpha Bank (3.000.000 και 1.000.000 αμφότερα στα 0,973 ευρώ) έκαναν αίσθηση, συμπληρώνοντας τα αρκετά της προηγούμενης εβδομάδας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v