Οριακές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Τα ήπια επενδυτικά φαινόμενα στα διεθνή χρηματιστήρια ακολουθεί η εγχώρια αγορά, εν αναμονή των θέσεων Τζ. Πάουελ για τη νομισματική πολιτική της Fed. Επανενεργοποίηση αγοραστών περιόρισε την αρχική πτώση. Ποιες μετοχές πιέζονται, ποιες αντιδρούν.

Οριακές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Προσπάθεια ανάκαμψης στα ευρωπαϊκά, οριακά στα «πράσινα» τα futures του S&P500, ήπια επενδυτικά φαινόμενα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε αναμονή των θέσεων Πάουελ για τη νομισματική πολιτική της Fed, στη Φρανκφούρτη ο DAX αντιδρά οριακά στις 13.198 (0,10%), την ώρα που στη Νέα Υόρκη τα συμβόλαια του «δείκτη των δεικτών» παραπέμπουν σε ελαφρώς ανοδικό ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Με αυτό το κλίμα εκτός, εντός λίγο ως πολύ αναμενόμενη η εξέλιξη της συνεδρίασης καθώς συνεχίζονται με μέτριο ρυθμό οι πωλήσεις (κυρίως) σε τραπεζικά χαρτιά αλλά και blue chips.

Διαχειρίσιμη η προσφορά, σήμερα έδειξε να ξεφεύγει λίγο χαμηλότερα -προς 880 μονάδες για τον ΓΔ- αλλά η μετέπειτα σταδιακή επανενεργοποίηση αγοραστών επαναφέρει τις ισορροπίες στα επίπεδα των 887/886 μονάδων.

Στα μεγέθη των 25 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών, τμηματική και εκ περιτροπής η μερική κατοχύρωση θέσεων έχει ως συνέπεια τη διολίσθηση για δείκτες-μετοχές, πλην όμως, για την ώρα, σε φυσιολογικά όρια.

Σε συνέχεια της χθεσινής συνεδρίασης προέχουν οι ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές, αντισταθμιστικά λειτουργούν συγκεκριμένα βαριά χαρτιά του δείκτη.

Οπως και χθες, μεγαλύτερες οι απώλειες για τον ΔΤΡ σε σχέση με τον FTSE25, εύλογα από τη στιγμή που ο τραπεζικός κλάδος απέδωσε πολλαπλάσια των blue chips σε διάστημα μηνός και αρχών Ιουλίου-μέσα Αυγούστου.

Οπως και στις συνεδριάσεις της Δευτέρας-Τρίτης, έτσι και σήμερα ενισχύεται η εκτίμηση για -συγκριτικά πάντα- ανθεκτικότητα της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Το διπλό σήμα για την ελληνική ανάπτυξη, που εκπέμπει η UBS, όπως σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης λειτουργεί αντισταθμιστικά στο διεθνές πωλητικό κλίμα.

Η πρόβλεψη για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 5,7% (από 4%) για το 2022 δικαιολογεί αυτή τη διαφοροποίηση έναντι των ευρωπαϊκών, σε μία συγκυρία που το οικονομικό επιτελείο έχει ένα «μαξιλάρι» 37,8 δισ., ο δε ΟΔΔΗΧ βρίσκεται σε άνετη θέση όσον αφορά στις πληρωμές κ.λπ. του Δημοσίου.

Με αυτά και η σημερινή διαχείριση της κατάστασης στο ΧΑ, με πωλήσεις μεν σε Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, αλλά με αγορές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, ΕΛΠΕ κ.α., με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση του ΔΤΡ ακριβώς στις 580 (-2,05%) και του 25άρη στις 2.150 (-0,33%).

Με βελτίωση της ευρύτερης εικόνας, καθώς από 1/3 η σχέση ανοδικών/πτωτικών έχει πάει στο 1/2, με 36 μετοχές με θετικό πρόσημο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v