Ζώνες άμυνας χτίζουν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Επιμένει, με αστερίσκους, η εγχώρια αγορά στη διαφοροποίηση έναντι των διεθνών αγορών. Τι δείχνει η αμυντική τακτική από την πλευρά πωλητών-αγοραστών. Διακριτή η κυκλικότητα στις κινήσεις σε τράπεζες, blue chips και μικρομεσαία χαρτιά. Τι λένε αναλυτές.

Ζώνες άμυνας χτίζουν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες στη Wall Street, οριακά χαμηλότερα τα futures του S&P500 νωρίτερα, σε αναμονή Fed και Τζερόμ Πάουελ την Παρασκευή η Νέα Υόρκη. Από τις 4.123 (-0,12%) τα συμβόλαια του S&P500, από τις 13.190 (-0,31%) μετά και τις χθεσινές απώλειες για τον DAX στη Φρανκφούρτη.

Επιμένουν στη διαφοροποίησή τους (κυρίως έναντι της Φρανκφούρτης) traders και επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, επιχειρώντας να διαχειριστούν την όποια προσφορά βγήκε με αφορμή την ισχυρή διόρθωση της Δευτέρας στις ξένες αγορές.

Απολογισμός 2ημέρου ενθαρρυντικός, για όσο σημαντικές στηρίξεις (εβδομαδιαίες) αποδεικνύονται ανθεκτικές στις εύλογες ρευστοποιήσεις ξένων και εγχώριων διαχειριστών.

Από τις 891,46 (-0,55%) ο ΓΔ, με τις χθεσινές συναλλαγές των 51,373 εκατ. να ενισχύουν την εκτίμηση περί αμυντικής τακτικής από την πλευρά πωλητών-αγοραστών. Πρακτικά ούτε στη χθεσινή, πολύ περισσότερο τη Δευτέρα, η προσφορά ήταν τέτοια που να παραπέμπει σε εσπευσμένη/μαζική έξοδο κεφαλαίων. Οπως συνέβη τη Δευτέρα λ.χ. στη Φρανκφούρτη.

Διακριτή η κυκλικότητα στις κινήσεις των επενδυτών, με συγκριτικά καλύτερη εικόνα χθες για συγκεκριμένα blue chips (Jumbo, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Lamda Development, ΕΛΛΑΚΤΩΡ) ενώ διόρθωναν και οι 4 τραπεζικές.

Απώλειες 0,57% στις 2.156,13 για τον FTSE25, κατά 1,23% χαμηλότερα στις 592,35 ο ΔΤΡ, καθώς ο τραπεζικός είναι ο κλάδος με τη μεγαλύτερη απόδοση σε διαστήματα εβδομάδος και μηνός, δικαιολογώντας απόλυτα τη μερική κατοχύρωση θέσεων.

Ειδικότερα, στο 1,04% (εβδομαδιαία) και 19,01% (μηνιαία) η μεταβολή για τον ΔΤΡ έναντι -0,39% και 8,17% αντίστοιχα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το υπόλοιπο Αυγούστου. Και στο αν θα δοθεί συνέχεια στο συν 5% του Ιουλίου.

Πρακτικά 5+1 η σημερινή συνεδριάσεις για το «κλείσιμο ταμείου», με χαρακτηριστικά των ημερών (μετά την αργία του Δεκαπενταύγουστου) τη -συγκριτικά- αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, τα πολλά πακέτα (κυρίως) σε τραπεζικά και επιλεγμένα blue chips (κυρίως ΟΠΑΠ), τη θετική έκπληξη από τον FTSE Russell, τη συντήρηση του ενδιαφέροντος σε κλάδους αιχμής, όπως λ.χ. ο ενεργειακός.

Σε μνηστήρες και νύφες στην ελληνική αγορά ενέργειας αναφέρεται η Αθηνά Καλαϊτζόγλου, μετά και τη νέα συμφωνία Mytilineos - Watt+Wolt, με τον κλάδο να συμπεριλαμβάνεται στους «καυτού» επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, οι ξένοι οίκοι συνεχίζουν να προειδοποιούν -χθες ήταν η σειρά της Credit Suisse- σύμφωνα με σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη, την ώρα που στα καθ' ημάς, στα επενδυτικά έχει υπεισέλθει και η πολιτική παράμετρος όπως ρητά επισήμανε η Eurobank Equities.

Για αμφότερα -εκτός/εντός συνόρων- ημέρα-κλειδί η Παρασκευή, με το ενδιαφέρον των ξένων στο Jackson Hole και των εγχώριων στη Βουλή.

Συνεπώς, πιθανότερο το ενδεχόμενο συνέχισης της αμυντικής τακτικής, με φυσιολογικό rotation και μόχλευση σε όσα mid & small caps πληρούν τις προϋποθέσεις σε αναμονή καθώς όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς οι 900 μονάδες μάλλον είναι «ταβάνι» σε αυτή τη φάση (με ενδεικτική την προσέγγιση του Δημήτρη Τζάνα, Διευθυντή Επενδύσεων της Κύκλος χρηματιστηριακή).

Οσον αφορά στα mid & small, η χθεσινή αντίδραση μετοχών όπως Αστικά Ακίνητα, Πλαστικά Θράκης, Intralot, PVMezz/Πειραιώς, Τεχνική Ολυμπιακή, Premia κ.α. επιβεβαιώνει τις δυνατότητες που υπάρχουν, όταν συντρέχουν λόγοι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v