Πήραν τα ηνία οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται η εγχώρια αγορά σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς εντείνεται η αβεβαιότητα για τη διεθνή οικονομία και τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Ποιες ζώνες άμυνας προσπαθεί να χτίσει η πλευρά των long.

Πήραν τα ηνία οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Συνεχίζεται το πτωτικό σερί στα ευρωπαϊκά, προς δοκιμασία στηρίξεων το Χρηματιστήριο Αθηνών. Νέος γύρος ρευστοποιήσεων σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, με τους traders να συγχρονίζονται με την προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης.

Αρχικά με περιορισμένης έκτασης πωλήσεις, με συνέπεια τη μικρή περαιτέρω διόρθωση αλλά με την τάση να κλίνει χαμηλότερα μετά τις 10:45, όταν επιβαρύνθηκε τεχνικά η εικόνα των futures του S&P500 στη Wall Street.

Ανάλογη φορά και στο ΧΑ, καθώς οι πρώτες εντολές πέρασαν από τις 889,22 προς τις 886 για να φτάσουν προς τις 884 μονάδες, με τζίρο 1,2 και 1,7 εκατ. ευρώ, ένδειξη πως στο μείον 0,76% για τον ΓΔ επιταχύνθηκε η ροή από την πλευρά των πωλητών.

Κλίση για DAX στη Φρανκφούρτη, FTSE100 στο Λονδίνο με τα futures του S&P500 χαμηλότερα από τις 4.120 μονάδες. Πωλητές σε τραπεζικά χαρτιά, στην πλειονότητα των blue chips, με δυνητικούς αγοραστές πιο επιφυλακτικούς από χθες και περιμένοντας σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Ενδεικτικά οι εντολές πώλησης στη μετοχή της Alpha Bank έως 2,57% χαμηλότερα, στο 0,9704 ευρώ. Πιο πιεστικές απ' ό,τι στο ξεκίνημα της χθεσινής συνεδρίασης.

Εως 2,23% χαμηλότερα στο 1,116 για την Πειραιώς, έως 1,75% στα 3,366 για την Εθνική, έως 1,52% στο 0,9616 ευρώ για τη Eurobank, με συνέπεια τη διόρθωση του ΔΤΡ ακριβώς πάνω στο όριο στήριξης των 580 με σημαντικές απώλειες, μεγαλύτερες του 2%.

Εμφανής η πιεστικότερη στάση των πωλητών, όπως επίσης διακριτή η απροθυμία των αγοραστών.

Σε δοκιμασία οι 887/886 με χαμηλό -προσώρας- στις 883,81 μονάδες, το πιθανότερο να κλίνει χαμηλότερα προς τις 880, όπου και θα αρχίσει να προδιαγράφεται η έκταση της διόρθωσης. Κατά πάσα βεβαιότητα μεγαλύτερη της χθεσινής (0,55%) σε «κλείσιμο».

Παίρνουν κάποιες από τις... μάρκες τους από το ταμπλό ήταν η χαρακτηριστική διαπίστωση χρηματιστή, ο οποίος δεν βλέπει αναστροφή της τάσης για σήμερα-αύριο. Τουναντίον περιμένει αύξηση των πωλήσεων, διόρθωση μεγαλύτερη του 1% για τον ΓΔ και προς 3% για τον ΔΤΡ.

Η μέχρι τώρα εξέλιξη το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης ενισχύει την εν λόγω τεχνική προσέγγιση, παρότι η αξία των συναλλαγών δεν ξεπερνά τα 4,3 εκατ.

Είναι όμως επιβαρυνόμενος ο ρυθμός των πωλητών, σε χαμηλότερες τιμές, τάση που αποτυπώνεται και στη σχέση ανοδικών/πτωτικών.

Αρχικά ισόπαλες οι δύο πλευρές -στο 10'-, με σταδιακό πλεονέκτημα των πωλητών στη συνέχεια, για να διαμορφωθεί στο 1/3 λίγο μετά τις 11:05.

Με τον τζίρο στα 5,1 εκατ., κυρίως σε Αlpha Bank, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Eurobank, ETE, Mytilineos, OTE. Κυρίως μέσω ΟΠΑΠ και ΟΤΕ οι όποιες άμυνες από την πλευρά των long.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v