Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το κρίσιμο ερώτημα για τις 900 μονάδες

Η εμφανής διαφοροποίηση της εγχώριας αγοράς και οι λεπτές ισορροπίες στη σημερινή και την αυριανή συνεδρίαση, εν αναμονή της τοποθέτησης του επικεφαλής της Fed. Η εικόνα της οικονομίας και ο «άγνωστος x» της πολιτικής.

Χρηματιστήριο: Το κρίσιμο ερώτημα για τις 900 μονάδες

Επέστρεψαν οι αγοραστές στη Wall Street, ανοδικά νωρίτερα οι αγορές στην Ασία, στο «πράσινο» η προθεσμιακή στη Νέα Υόρκη, από λίγο υψηλότερα ο DAX στη Φρανκφούρτη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών short vs long παίζουν σήμερα-αύριο το στοίχημα των 900 μονάδων.

Το ενδεχόμενο ενός «κλεισίματος» εβδομάδας υψηλότερα των 900 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη αύριο Παρασκευή δείχνει εφικτό για τους long μετά τα τελευταία δεδομένα. Σενάριο που είχε λιγότερες πιθανότητες στην αρχή της εβδομάδας, κυρίως λόγω της ισχυρής διόρθωσης στις διεθνείς αγορές, απόρροια περισσότερο των ανησυχιών για επιθετικότερη νομισματική πολιτική από την πλευρά της Fed.

Ωστόσο, γεγονός είναι πως το ΧΑ περνά αλώβητο την μπόρα -όπως σημειώναμε χθες-, με ενθαρρυντική τη διακριτή διαφοροποίησή του από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών (και δη τη Φρανκφούρτη) και περισσότερο τον συγχρονισμό με Νέα Υόρκη (Λονδίνο). Αποτέλεσμα το χθεσινό φώτο φίνις των long με τον ΓΔ στις 892,37 (0,10%), τον FTSE25 στις 2.154,21 (-0,09%) και τον ΔΤΡ στις 582,72 (-1,63%).

Με συναλλαγές 33,189 εκατ. μετοχών, αξίας 62,838 εκατ. ευρώ, με πακέτα 16,21 εκατ. ευρώ και 2-3 σημαντικές προσυμφωνημένες συναλλαγές σε τραπεζικά χαρτιά (και πάλι) ειδικότερα σε Eurobank, Alpha Bank.
Δύο λεπτομέρειες των συνεδριάσεων Τρίτης-Τετάρτης, καθώς προχθές η αγορά πιέστηκε στο «κλείσιμο» με πωλήσεις (ημέρα που η Eurobank Equities έδινε σύσταση να πάρουν... μάρκες από το ΧΑ) και χθες «τραβήχτηκε» πάλι στο «κλείσιμο» με αγορές (ημέρα που η UBS έστελνε διπλό σήμα για την ελληνική ανάπτυξη).

Στο ίδιο διάστημα, τη μεν Τρίτη η πολιτική παράμετρος δημιουργούσε την αίσθηση πως θα μπορούσε να ανατρέψει το επενδυτικό παιχνίδι, τη δε Τετάρτη φάνηκε ότι ο κίνδυνος για αιφνιδιασμούς απομακρυνόταν.
Για το συγκεκριμένο, οι traders θα έχουν εικόνα αύριο, ημέρα που θα παιχτεί και η προεξόφληση όσων θα αποσαφηνίσει ο Powell στο Jackson Hole.

Στα καθ' ημάς, οι traders δείχνουν να ποντάρουν περισσότερο στην ανάπτυξη παρά στον κίνδυνο εξελίξεων στα πολιτικά. Στα διεθνή οι short πιθανότατα πήραν τη διόρθωση που ήθελαν στην αρχή της εβδομάδας. Ενδεχομένως αυτό να εξηγείται από την προσπάθεια επαναφοράς του S&P 500 στην περιοχή των 4.150 μονάδων.

Στις 4.159,75 (0,41%) νωρίτερα τα futures του S&P 500 στη Wall Street, με απώλειες 3,34% σε διάστημα εβδομάδας ο δείκτης, αλλά η τάση θα κριθεί αύριο. Στο 4,38% η θετική μεταβολή σε μήνα, το πιθανότερο στις 3 συνεδριάσεις που θα απομένουν (από Δευτέρα) για τον Αύγουστο το «ταμείο» να γίνει από τους long.

Για το ΧΑ, με τον ΓΔ να ενισχύεται με 7,66% σε μήνα (με 17,80% ο ΔΤΡ, με 8,26% ο FTSE25) το ερώτημα δεν είναι αν ο Αύγουστος θα είναι ο δεύτερος σερί μήνας με θετικό πρόσημο αλλά η έκταση της αντίδρασης. Κατά πόσον ο «καυτός», όπως προοιωνίζεται, θα ξεκινήσει για το ΧΑ, με τον ΓΔ πάνω από τις 900 μονάδες (αντίστοιχα με τον ΔΤΡ υψηλότερα των 580 και με τον FTSE25 με στήριξη τις 2.150 μονάδες).

Μία πρόχειρη ανασκόπηση της χθεσινής συνεδρίασης, πρακτικά με τα πακέτα σε Eurobank, Alpha Bank, τη θεαματική αντίδραση των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-ΓΕΚ, τα νέα τοπικά υψηλά της Motor Oil, την επιμονή των αγοραστών σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, θα έδινε περισσότερους πόντους στους long παρά στους short.

Συνεπώς, για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες (πωλητές-αγοραστές) το ερώτημα είναι χαμηλότερα-υψηλότερα των 900 μονάδων αύριο σε «κλείσιμο» και σε δεύτερη φάση, το σημείο εκκίνησης για τη συνεδρίαση της προσεχούς Πέμπτης, της 1ης Σεπτεμβρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v