Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στάση αναμονής με καθίζηση τζίρου

Η αγορά δεν πρόλαβε να αντιδράσει στα μηνύματα του επικεφαλής της Fed και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με οριακή κάμψη στις 893 μονάδες. Ανοδικά ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Motor Oil και Quest. Πωλητές σε Coca Cola, ΔΕΗ και Alpha Bank.

Χρηματιστήριο: Στάση αναμονής με καθίζηση τζίρου

Περιμένοντας τον Jerome Powell στις διεθνείς αγορές, με "ματιές" και προς την Βουλή στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ξεκάθαρα συνεδρίαση αναμονής των όσων θα ανακοινώσει ο επικεφαλής της Fed, από Φρανκφούρτη, Λονδίνο και προφανώς σε Νέα Υόρκη.

Για το ΧΑΑ εβδομάδα μάλλον ικανοποιητική, ειδικότερα με τις αντιστάσεις που βγήκαν (κυρίως) Δευτέρα στην ισχυρή διόρθωση των ξένων αλλά και Τρίτη οπότε έγινε ψύχραιμη διαχείριση της προσφοράς.

Αρνητικό μεν το πρόσημο για την εβδομάδα, αλλά το μείον 0,60% του ΓΔ είναι καλύτερο συγκριτικά με το μείον 2,60% του DAX.

Συνεδρίαση συντήρησης θέσεων στα ευρωπαϊκά, όπου ναι μεν οι επενδυτές ξεκίνησαν με αγορές για να συνεχίσουν όμως με πωλήσεις, συγχρονιζόμενοι με την προθεσμιακή αγορά της Wall Street. Ενδεικτικό το γεγονός του "γυρίσματος" των futures του S&P500 αφορμή για ανάλογη κλίση για τον DAX. Από τις 13.315 μονάδες (στην πρώτη ώρα συνεδρίασης) στις 13.207 (στα μισά) για να ξανά αντιδράσει και ξανά διορθώσει, ανάλογα με την διακύμανση του S&P500 στην Νέα Υόρκη.

Λίγο πιο απλά τα πράγματα στο ΧΑΑ, καθώς από την προσυνεδρίαση οι εντολές δίνονταν σε τιμές χαμηλότερες των χθεσινών, με συνέπεια το "άνοιγμα" για τον ΓΔ από τις 894,78 την διόρθωση έως τις 887,57 και τη μερική επαναφορά πάνω από τις 890 μονάδες.

Τελική τιμή για τον ΓΔ στις 893,74 μονάδες, με την στήριξη των 887/886 να επιβεβαιώνεται σε διάστημα εβδομάδος. Μικρές οι απώλειες 0,60% σε εβδομάδα, που ωστόσο δεν επηρεάζουν την θετική φορά σε μήνα.

Στο 7,78% στο μήνα, με 3 συνεδριάσεις να μένουν για την ολοκλήρωση του Αυγούστου, που πρακτικά σημαίνει πως μόνο με δραματικές εξελίξεις οι long θα χάσουν το σερί 2 μηνών (Ιούλιος-Αύγουστος) με σημαντική άνοδο.

Υποτονικό το κλίμα, σε αναμονή σε Φρανκφούρτη αντίστοιχα στην Αθήνα η αξία συναλλαγών μειώθηκε στο (σχεδόν) ήμισυ του μέσου όρου εβδομάδος.

Μετά βίας ξεπέρασε τα 30 εκατ.

Σε συγκεκριμένα blue chips η εστίαση των αγοραστών και συγκεκριμένα σε ΟΠΑΠ, Mytilineos, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Quest με αποτέλεσμα την διαμόρφωση του FTSE25 με μικρές απώλειες πάνω από τις 2.150 μονάδες, που ήταν και το ζητούμενο των long για την εβδομάδα.

Στις 2.158,35 (-0,30%) ο FTSE25.

Κινητικότητα στον ΟΠΑΠ και λόγω της επίσπευσης της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων 6μηνου, το πρωϊ της Δευτέρας πριν την συνεδρίαση. Με αγορές, από νωρίς στους 2 ομίλους διύλισης, αρχικά στα Ελληνικά Πετρέλαια στη συνέχεια στη Motor Oil. Εως τα 7,20 ευρώ η μετοχή των ΕΛΠΕ και λόγω των αποτελεσμάτων 6μηνου, που ανακοίνωσε εχθές. Προς το τέλος της συνεδρίασης η εισηγμένη ανακοίνωσε την σύγκληση έκτακτης γ.σ για τις 20 Σεπτεμβρίου με μοναδικό θέμα τη μετονομασία σε Helleniq Energy Holdings.

Ξεκίνησαν από τα 18,64 για να ανέβουν σταδιακά έως τα 18,94 ευρώ οι επενδυτές στη Motor Oil, σε αναμονή της έκτακτης γ.σ της 8ης Σεπτεμβρίου.

Με αγορές σε Mytilineos (16,32), ισχυρή αντίδραση για Quest (4,55), συνέχισαν ανοδικά σε ΕΛΛΑΚΤΩΡα (1,794), επίσης σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (10,24) δίνοντας διέξοδο σε stock picking επιλογές. Τακτική μάλλον μονόδρομος σήμερα, έτσι όπως εξελίχθηκε η συνεδρίαση.

Πολύ λιγότερες σήμερα οι συναλλαγές μέσω πακέτων, στα 2,79 εκατ. η αξία με εντολές για 97.550 μετοχές του ΟΠΑΠ στα 13,80 ενώ στην ίδια τιμή πέρασε και ένα για 100.000 μτχ.

Στην περιοχή των 1.392 μονάδων ο FTMidCap με πιο περιορισμένο ενδιαφέρον απ΄ότι τις τελευταίες συνεδριάσεις αλλά με ευκαιρίες σε επιλεγμένα χαρτιά των Entersoft, Ικτίνος, ΕΥΑΘ, Intrakat, Intracom, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Πλαστικά Θράκης, Papoutsanis, Autohellas.

Στις 47/53 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με τους αγοραστές να βελτιώνουν προς το τελευταίο 10' τις θέσεις τους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v