Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μεγαλύτερη η πίεση έναντι των διεθνών αγορών

Ανάποδη διαδρομή στην εγχώρια αγορά έναντι των χρηματιστηρίων διεθνώς. Ευνοείται το stock picking. Αντίδραση για τη μετοχή των ΕΛΠΕ, μετά τα οικονομικά αποτελέσματα 6μήνου. Διαφοροποιούνται επιμέρους mid caps. Περιορισμένη αξία συναλλαγών.

Χρηματιστήριο: Μεγαλύτερη η πίεση έναντι των διεθνών αγορών

Στο Jackson Hole και στις δηλώσεις Powell η προσοχή των επενδυτών. Ηχηρή προεξόφληση από τους long χθες στη Νέα Υόρκη, στο «πράσινο» οι αγορές της Ασίας, ανοδικά ξεκίνησε η συνεδρίαση σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, αλλά στο Χρηματιστήριο Αθηνών η αρχική εικόνα είναι διαφορετική.

Κρίσιμο crash test για Fed και Powell, σημειώνουν οι Financial Times, με τα futures του S&P500 νωρίτερα από 0,19% χαμηλότερα και τις 4.192 μονάδες.

Ωστόσο για τα καθ' ημάς είναι η πολιτική παράμετρος που έχει υπεισέλθει (και) στα επενδυτικά (ενδεικτική άλλωστε η τελευταία επισήμανση/προειδοποίηση της Eurobank Equities) και σε μικρότερο-μεγαλύτερο βαθμό επηρεάζει τη στάση των επενδυτών. Προσώρας και θα φανεί στη συνέχεια της ημέρας, με τους Μαρίνα Μάνη και Φίλιππο Πανταζή να έχουν το ρεπορτάζ για τη «μάχη» κορυφής.

Με τον DAX στις 13.232 (-0,3%) και με την προθεσμιακή στη Wall Street λίγο χαμηλότερα, η επιφυλακτικότητα που δείχνουν οι επενδυτές στο ΧΑ είναι απόλυτα δικαιολογημένη.

Από τις 894,78 στις 892,81 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, διακύμανση σε στενό εύρος και με αξία συναλλαγών περιορισμένη στα 2,9 εκατ. (στις 11:00), νομίζω πως έχουμε εικόνα για το πώς ενεργούν -προσώρας- οι traders.

Επιφυλακή-αναμονή και βλέπουμε, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, για όσο η περιοχή των 887/886 μονάδων επιβεβαιώνεται ως σημείο αναφοράς-στήριξης.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η επιλεκτικότητα μοιάζει μονόδρομος, άλλωστε συντρέχουν λόγοι για stock picking.
Ενδεικτική η αντίδραση για τη μετοχή των ΕΛΠΕ έως τα 7,20 ευρώ, αποτέλεσμα των οικονομικών αποτελεσμάτων 6μήνου που ανακοίνωσε χθες η διοίκηση.

Στα 13,76 (-0,29%) η μετοχή του ΟΠΑΠ με την προσοχή στη Δευτέρα, καθώς πριν τη συνεδρίαση ο όμιλος ανακοινώνει το 6άμηνό του.

Στα 18,49 (0,60%) η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στα 16,27 (0,22%) η Mytilineos, στα 18,70 (0,54%) η Motor Oil, με γνώμονα επιχειρηματικές εξελίξεις, προσδοκίες ενόψει γ.σ., διεργασιών στο παρασκήνιο κ.α.

Στις 2.156 (-0,39%) ο FTSE25, με «βαρίδι» τον τίτλο της Coca Cola HBC να διορθώνει στα 23,18 (-2,61%) και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές. Αρνητική η διακύμανση για τη μετοχή της CCH στο Λονδίνο.

Διαφοροποιούνται επιμέρους mid caps: ΜΟΤΟδυναμική, Intracom, Papoutsanis, Centric, Πετρόπουλος, ενώ δεν περνά απαρατήρητο το «τρέξιμο» στη μετοχή της Μουζάκης. Στο 0,77 ευρώ με μεταβολή 26,23% στην εβδομάδα, με αφορμή τις διοικητικές εξελίξεις, την άρση του 15ετούς... lockdown που είχε θέσει ως όρο στους κληρονόμους της ιστορικής εταιρείας ο ιδρυτής της Ελευθέριος Μουζάκης.

Σχεδόν ισοπαλία στο ευρύτερο μέρος της αγοράς, με 34/36 και ικανοποιητική μόχλευση στα μεσαία-χαμηλότερα στρώματα της αγοράς.

Τζίρος στα 3,9 εκατ. στις 11:15.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v