Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Βύθιση τραπεζικών μετοχών, πιέσεις στα blue chips

Ανω του 5% οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, στο κόκκινο βρίσκεται το σύνολο των μετοχών του FTSE 25. Εχασε και τις 870 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται σε μέτρια επίπεδα.

Χρηματιστήριο: Βύθιση τραπεζικών μετοχών, πιέσεις στα blue chips

Με σημαντικές απώλειες στα ευρωπαϊκά, με μεγαλύτερες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι επενδυτές αποτιμούν
τις δηλώσεις Πάουελ, δηλαδή την παράταση και περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής της Fed.

Σε κλοιό πιέσεων για ακόμη μία συνεδρίαση η αγορά της Φρανκφούρτης, με τον DAX να συνεχίζει στη διόρθωσή του, την ώρα που η απόδοση των κρατικών τίτλων επανέρχεται σε υψηλά Ιουνίου 2014 (!). Ο λόγος για το γερμανικό bund -στα όρια του 1,50% (!!) ομόλογο σημείο αναφοράς για το σύνολο των ευρωπαϊκών. Την ίδια ώρα, το αντίστοιχο ελληνικό με μικρότερη επιβάρυνση αλλά -πάλι- πάνω από το όριο του 4%, στο 4,029%.

Από τους κλάδους, η μεγαλύτερη πίεση στον τραπεζικό με τον Stoxx Europe 600 Banks να διορθώνει 1,34% στις 122,57 μονάδες. Τραπεζικός ο κλάδος που, στο ΧΑ, υπεραποδίδει αλλά στην πτώση αυτή τη φορά, με απώλειες πολλαπλάσιες του ευρωπαϊκού.

Βαθύτερη του 5% η διόρθωση για τον δεικτοβαρή κλάδο, με συνέπεια τη διεύρυνσή της για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE25. Πάνω από 3% για τον ΓΔ -από τις 14:25-, με πιεστικότερες ρευστοποιήσεις σε συγκεκριμένα blue chips, με τον FTSE25 στις 2.089 (-3,24%).

Αυτά με συναλλαγές αξίας 30 plus εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 14:35, με το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών σε Alpha Bank, Εθνική, αλλά και ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Mytilineos. Χειρότερη η εικόνα για τα τραπεζικά, διαφοροποιήσεις στα blue chips, με ενδεικτικό το -5,15% για τη μετοχή της ΔΕΗ (στα 5,35) έναντι 0,65% του ΟΠΑΠ (στα 13,75). Χαρακτηριστική περίπτωση μετοχών, με διαφορετική στάση από την πλευρά των επενδυτών/πωλητών.

Προφανώς στην περίπτωση του ΟΠΑΠ τα οικονομικά αποτελέσματα 6μήνου, η απόφαση για διανομή προμερίσματος 0,30/μτχ. επενεργούν ως αντίδοτα/αντιστάθμιση στις αναπόφευκτες ρευστοποιήσεις της ημέρας.

Μικρότερες απώλειες για Ελληνικά Πετρέλαια (-0,43%), ΕΥΔΑΠ (-1,14%), Motor Oil (-1,05%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (-1,55%), ΟΛΠ (-1,03%) κ.α., συγκριτικά πάντα καλύτερες του μέσου όρου, αναδεικνύουν τη διαφοροποίηση και μεταξύ μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Με τον τζίρο να ξεπερνά τα 31 εκατ. στις 14:45, η διόρθωση είχε διευρυνθεί στο 3,06% για τον ΓΔ στις 866,31 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v