Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίθεση των πωλητών στο Χρηματιστήριο, βαριές απώλειες

Η σκληρή γραμμή Πάουελ θα αποτιμηθεί σήμερα (και) στην εγχώρια αγορά, με το κλίμα στο εξωτερικό να είναι βαρύ μετά και τις ισχυρές απώλειες της Παρασκευής στη Wall Street. Με πτώση στις 871 μονάδες το άνοιγμα του Γενικού Δείκτη.

Επίθεση των πωλητών στο Χρηματιστήριο, βαριές απώλειες

Σε νομισματικό σοκ οι αγορές, επιπλέον σε ενεργειακό η Ευρώπη. Τεστ «τιμολόγησης» μετά τη συστοιχία Πάουελ σε αγορές μετοχών, ομολόγων, με τα futures στη Wall Street να προοιωνίζονται μια δύσκολη αρχή εβδομάδας για τους long.

Στην Ευρώπη παρά τις τιμές-ρεκόρ ανώτατοι αξιωματούχοι είναι απαισιόδοξοι για ισχυρές, ομόφωνες αποφάσεις όσον αφορά στη διαχείριση της ενεργειακής «καταιγίδας». Μόνο θλίψη (;) προκαλούν όσα αποκαλύπτει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου σχετικά με το αδιέξοδο στην εξεύρεση της μόνης ουσιαστικής διεξόδου, δηλαδή του καθορισμού ανώτατης τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Αδυναμία διαχείρισης και αδιέξοδο στο ενεργειακό, μένει να φανεί τι περιμένει την Ευρώπη στις 8 Σεπτεμβρίου στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, μην και υπάρξουν αδυναμία και αδιέξοδο και στο νομισματικό. Στη λογική των Βρυξελλών πως «μάλλον η κάθε χώρα θα πρέπει να αναλάβει δράση μόνη της και ανάλογα με τις ανάγκες της», ευκταίο θα ήταν να μην προσχωρήσει και η Φρανκφούρτη, καθώς η Κεντρική Τράπεζα είναι ο μόνος/και μοναδικός συγκροτημένος φορέας, σε ανώτατο επίπεδο, που από την αρχή της κρίσης λόγω Covid-19 αν μη τι άλλο το παλεύει.

Απαραίτητη, νομίζω, η εκτενής εισαγωγή καθώς η σημερινή συνεδρίαση προεξοφλείται πως θα είναι για γερά στομάχια και νεύρα, με αυξημένη μεταβλητότητα και «μάχες» πωλητών vs αγοραστών, από τις 12.971,54 μονάδες για τον DAX, από τις 7.427,31 για τον FTSE100. Το Λονδίνο αφορά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω Coca Cola Hellenic, με το συμβόλαιο της εισηγμένης (κύρια διαπραγμάτευση) στον FTSE 100 από χαμηλότερες τιμές. Για την εισηγμένη στο ΧΑ, Coca Cola HBC «άνοιγμα» από τα 23,39 ευρώ μετά τη διόρθωση κατά 1,72% την Παρασκευή.

Διήμερο-κρησάρα σήμερα-αύριο, για traders, επενδυτές στο ΧΑ, έχοντας το προηγούμενο της περασμένης Δευτέρας και την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων ομίλων όπως ο ΟΠΑΠ σήμερα και η Motor Oil αύριο. Ο Οργανισμός ανακοινώνει οικονομικά μεγέθη 6μήνου (η προσοχή ειδικότερα στο δεύτερο 3μηνο), με τη μετοχή στα 13,84 (0,29%), μένει να δούμε εάν θα μπορούσε να αντισταθμιστούν οι έξωθεν πιέσεις. Αύριο είναι η σειρά της Mοtor Oil -μετά τη συνεδρίαση-, με τη μετοχή να έχει τον «αέρα» του 1,94% στα 18,96 (νέο τοπικό υψηλό) της Παρασκευής. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, ζητούμενο είναι να φανεί εάν τα θεαματικά οικονομικά μεγέθη μπορούν να λειτουργήσουν σαν μερικό hedging.

Προφανώς και η σημερινή συνεδρίαση διαφέρει από της προηγούμενης Δευτέρας, οπότε και η διαχείριση έξωθεν πιέσεων είχε ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Ωστόσο χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι λόγω «κλεισίματος» Αυγούστου θα επιδιωχθεί μία λογική «τιμολόγηση», καθώς αρκετοί διαχειριστές κάνουν «ταμείο» αυτή την περίοδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v