Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τεστ «τιμολόγησης» μετά την τορπίλη-Πάουελ

Επεσε στα €65 δισ. η συνολική αποτίμηση των εισηγμένων. Οι παίκτες θα εξετάσουν εάν με τα αποτελέσματα 6μηνου θα μπορούσε, κάπως, να αντισταθμιστεί μέρος των έξωθεν πιέσεων από Fed. Ποια είναι τα πιο ευάλωτα σημεία της εγχώρια αγοράς.

Χρηματιστήριο: Τεστ «τιμολόγησης» μετά την τορπίλη-Πάουελ

Με τη βαθύτερη βουτιά 3μηνου αποτιμήθηκαν οι δηλώσεις Πάουελ, περισσότερα από $78 δισ. υπολογίζεται πως εξαερώθηκαν από την περιουσία των 500 πλουσιότερων Αμερικανών στο 8' της ομιλίας του επικεφαλής της Fed.

Ισχυρή διόρθωση, ενδεικτικά 3,37% για τον S&P500 στις 4.057,66 μονάδες, σε μία συνεδρίαση (της Παρασκευής) που στην Φρανκφούρτη είχε προηγηθεί ανάλογη κλίση για τον DAX με 2,26% στις 12.971,54 μονάδες.

Εύλογα η... σκυτάλη περνά (κυρίως) σε traders και (λιγότερο) σε επενδυτές από Ασία μέχρι Ευρώπη και Wall Street για το πώς θα "τιμολογηθούν" οι τελευταίες εξελίξεις.

"Πώς ερμηνεύεται η επιστροφή Πάουελ στη συνταγή Βόλκερ" ανέλυσε ο Κώστας Σαρρής, στα τέσσερα κλειδιά για αποδόσεις στα χρηματιστήρια το δεύτερο 6μηνο αναφέρεται ο Γιώργος Α. Σαββάκης σε μία συγκυρία που για τα της Ευρώπης και τα καθ' ημάς εύλογο είναι το ερώτημα, πως θα ακολουθήσει η ΕΚΤ. Η Λία Δεληγιάννη μας δίνει μία ευρύτερη προσέγγιση των θέσεων/εκτιμήσεων αξιωματούχων της Κεντρικής Τράπεζας.

Προφανώς εύλογο το ερώτημα, πως θα αντιδράσουν στην Φρανκφούρτη, τι θα γίνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών την στιγμή που το Βερολίνο εξετάζει εθνικοποίηση της Gazprom Germania και στην Αθήνα η ελληνική οικονομία μπαίνει στον αστερισμό του φόβου, σύμφωνα με τον Στέφανο Κοτζαμάνη.

Με αυτά τα νέα δεδομένα ξεκινά αύριο η εβδομάδα, με 3 συνεδριάσεις για το "κλείσιμο" Αυγούστου και 2 για την εκκίνηση Σεπτεμβρίου.

Και αν για τον πρώτο, με τον ΓΔ στις 893,74 μονάδες το θετικό πρόσημο δύσκολα θα μεταβληθεί- στο 5,02% σε μέτρηση μηνός- ζητούμενη είναι η έκταση του και το τελικό "ταμείο" για Αύγουστο και διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου με το σερί 2 μηνών με θετική απόδοση για θεσμικά, ιδιωτικά κ.α. χαρτοφυλάκια.

Στις 586,29 ο ΔΤΡ "μετρά" 12,50% σε μήνα αλλά έρχεται από διόρθωση 2,24% την τελευταία εβδομάδα. Κοινή εκτίμηση, πως κυρίως σε τραπεζικά χαρτιά "κλειδώθηκε" μέρος σημαντικών υπεραξιών.

Στα 1,1145 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, σημειώνει την ισχυρότερη ανοδική διόρθωση (25,82%) σε διάστημα μηνός, με την Alpha Bank στα 0,9868 (14,08%) να ακολουθεί και Εθνική στα 3,40 (11,55%), Eurobank στα 0,9678 (8,28%) να συμπληρώνουν το καρέ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν ως περισσότερο ευάλωτο στις διαθέσεις των πωλητών τον τραπεζικό κλάδο, με τις 580 και 560 μονάδες σημεία στήριξης.

Ωστόσο η προσοχή τους εστιάζεται περισσότερο στην πλευρά των ισχυρών ομίλων και δη αυτών που είναι σε διαδικασία ανακοίνωσης μεγεθών 6μηνου. Και αυτό γιατί με τον FTSE25 στις 2.158,35 μονάδων σε διαμορφωμένη long τάση μηνός, θα δοκιμασθούν blue chips.

Πρακτικά θα φανεί εάν με τα αποτελέσματα 6μηνου θα μπορούσε (και σε ποιο βαθμό) να αντισταθμιστεί μέρος των έξωθεν πιέσεων.

Συγκεκριμένα, αύριο-πριν την συνεδρίαση- ο ΟΠΑΠ ανακοινώνει αποτελέσματα 6μηνου και μεθαύριο- μετά την λήξη- η Motor Oil. Στα 13,84 η μετοχή του Οργανισμού με θετικό πρόσημο 3,13% σε εβδομάδα και 2,22% σε μήνα (και 18,30% από 1/1), στα 18,96 της ΜΟΗ επίσης με θετικό πρόσημο 4,87% στην εβδομάδα, με 12,19% σε μήνα (και 37,89% από 1/1) θεωρούνται "δίδυμο κρησάρα" για πωλητές vs αγοραστές.

Στα 65 δισ. η συνολική αποτίμηση των εισηγμένων, ίσως η χαμηλότερη (σε σχέση με το ΑΕΠ), στα 53,7 εκατ. η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών για το ΧΑ μένει να φανεί εάν η διακριτή διαφοροποίηση των προηγούμενων 2 εβδομάδων θα μπορούσε να έχει-συγκριτικά πάντα- συνέχεια.

Η συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας (22/8) ήταν ένα χρήσιμο crash test, υπάρχουν οι δυνάμεις και τα περιθώρια για να επαναληφθεί, και σε ποιο βαθμό.

Με τον Μάνο Χατζηδάκη να μας θυμίζει ότι, Τετάρτη απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή στις σταθμίσεις μετοχών του MSCI.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v