Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα κρίσιμα τεχνικά όρια της συνεδρίασης

Βαριές οι χθεσινές απώλειες, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο που είχε συσσωρεύσει σημαντικές αποδόσεις. Ποια blue chips βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής. Τα περιθώρια σταθεροποίησης πριν το κλείσιμο του μήνα.

Χρηματιστήριο: Τα κρίσιμα τεχνικά όρια της συνεδρίασης

Δεύτερη σερί πτώση στη Wall Street, με νέες απώλειες τα ευρωπαϊκά, ετεροχρονισμένα μεγαλύτερες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Εμφανές το πλεονέκτημα που ανέκτησαν οι short, με τον S&P 500 να δοκιμάζεται στην ευρύτερη περιοχή των 4.000 μονάδων, για τον DAX να χάνονται σημαντικές στηρίξεις και στα καθ' ημάς «βουτιά» για τον ΓΔ έως τις 864 μονάδες. Ωστόσο, δεδομένης της μεταβλητότητας που χαρακτηρίζει -καιρό τώρα- τις αγορές, φυσιολογική θα πρέπει να θεωρηθεί η επιχείρηση αντίρροπης κίνησης από την πλευρά των long.

Στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης, οι ενδείξεις «ανοίγουν» μικρό... παράθυρο επανόδου των αγοραστών, εάν όχι σήμερα, πολύ πιθανά αύριο. Νωρίτερα στις αγορές της Ασίας διαμορφώθηκαν μεικτές τάσεις.

Στην Ευρώπη, στις Βρυξέλλες φαίνεται πως κάτι κινείται -επιτέλους- προς την κατεύθυνση της κοινής διαχείρισης του θηριώδους ενεργειακού προβλήματος. Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενισχύθηκε η προσέγγιση όσων θεωρούν τα οικονομικά αποτελέσματα αντίδοτο στην πτώση.

Στις 868,25 μονάδες ο ΓΔ, στις 2.093,10 ο FTSE25 με απώλειες 3,02% αλλά στα 13,67 ευρώ με απώλειες 1,23% για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 6,99 με μόλις 0,14% των Ελληνικών Πετρελαίων και στα 18,90 με απώλειες 0,32% της Motor Oil.

ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ ανακοίνωσαν θεαματικά οικονομικά αποτελέσματα 6μήνου -ισχυρό δεύτερο 3μηνο-, για τα δε Πετρέλαια το νέο ενδιαφέρον έγκειται στην προοπτική μετονομασίας σε Helleniq Energy Holdings. Ανάλογα ισχυρά μεγέθη του ΟΠΑΠ και επιπλέον κεφαλαιακή επιβράβευση μετόχων/επενδυτών. Τέλος, σήμερα -μετά τη συνεδρίαση- ανακοινώνει τα αποτελέσματά της η Motor Oil -με τη διοίκηση να «τρέχει» ενημέρωση αναλυτών (αύριο), γενική συνέλευση για έγκριση των συμφωνιών με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ (για την απόκτηση του 75% του κλάδου ΑΠΕ του ομίλου, από τη θυγατρική Motor Oil Renewable Energy).

Τρεις περιπτώσεις ενδεικτικές της διαφοροποίησης που συντελείται και μεταξύ blue chips αλλά και mid & small caps με γνώμονα την οικονομική κατάσταση μίας εισηγμένης συνδυαστικά με τον σχεδιασμό, τις προοπτικές κ.α., ενόψει της «επόμενης ημέρας».

Κλάδος-σηματωρός παραμένει ο τραπεζικός, λόγω βαρύτητας και ταχύτητας, με λίγο ως πολύ αναμενόμενο το χθεσινό μίνι sell off, με γνώμονα την απόδοση και των 4 συστημικών σε διάστημα μηνός και του «κλεισίματος βιβλίων» για τον Αύγουστο, αύριο Τετάρτη. Ισχυρή η χθεσινή διόρθωση -με 4,07% για τον ΔΤΡ στις 562,43 μονάδες, αλλά εξίσου σημαντική η ανοδική διόρθωση κατά 7,92% σε διάστημα μηνός.

Τεχνικά -βραχυπρόθεσμα πάντα- για τον ΓΔ στήριξη, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, διαμορφώνεται στις 859 μονάδες και χαμηλότερα στις 846, αν και πιθανότερη θεωρείται η προσπάθεια επιβεβαίωσης της πρώτης/πιο κοντινής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v