Χρηματιστήριο: Από την αναστολή στο… κλείσιμο η συνεδρίαση

Μικρή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη σε μια συνεδρίαση που ουσιαστικά τελείωσε από το μεσημέρι λόγω τεχνικού προβλήματος. Πώς υπολογίστηκαν οι τιμές. Ανοδος για ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και Jumbo, πωλήσεις στις τραπεζικές μετοχές.

Χρηματιστήριο: Από την αναστολή στο… κλείσιμο η συνεδρίαση

Επεισοδιακή η δεύτερη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία χαρακτηρίστηκε από ευδιάκριτη νευρικότητα, εναλλαγές προσήμων, απόλυτη αδιαφορία για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, αλλά και από το τεχνικό πρόβλημα στην μετάδοση στοιχείων από το Χρηματιστήριο, το οποίο εμφανίστηκε στις 14.26 και δεν αποκαταστάθηκε μέχρι και την λήξη των συναλλαγών.

Ακολούθησε ανακοίνωση του Χ.Α. σύμφωνα με την οποία, “λόγω τεχνικής δυσλειτουργίας των συστημάτων διαπραγμάτευσης, η σημερινή συνεδρίαση διακόπηκε και δεν θα συνεχιστεί. Ο υπολογισμός της τιμής κλεισίματος των Χρηματοπιστωτικών Μέσων που διαπραγματεύονται στις Αγορές του Χ.Α. θα γίνει στις 17.20 και οι μετασυναλλακτικές διαδικασίες θα διεξαχθούν κανονικά. Τα αρχεία συναλλαγών θα αναρτηθούν στο site και θα είναι στη διάθεση των Μελών, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τις εντολές και τις συναλλαγές που εκτελέστηκαν από το Σύστημα Διαπραγμάτευσης”.

Από εκεί και πέρα, με μικτά πρόσημα προσπαθούν να “απαντήσουν” στις χθεσινές σημαντικές πιέσεις, οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, όμως είναι περισσότερο από ευδιάκριτο ότι οι φόβοι για την Παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίσουν να ευνοούν την μεταβλητότητα, την ώρα που οι Κεντρικές Τράπεζες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν τα νέα μέτρα, στη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Η προσοχή στο ενεργειακό, αλλά και στην Αγορά ομολόγων.

Η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του αγωγού μεταφοράς Αερίου Nord Stream, από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Αγορά, δεν θα καταστεί εφικτή, προτού η Siemens Energy επισκευάσει ελαττωματικό εξοπλισμό”, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, ο Βιτάλι Μαρκέλοφ, στο Reuters, με την Siemens Energy να δηλώνει ότι “δεν κατανοεί τη στάση της Gazprom”.

Από την άλλη, σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων σημειώνεται στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Ευρωπαίους Εκδότες, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να υποχωρεί στο 4,173%.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων αναλυτών, “η ψυχολογία στην Εγχώρια Αγορά θα παραμείνει ευμετάβλητη, με την τάση να εξαρτάται από τις Αγορές του εξωτερικού”.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, η οποία ποντάρει στην παράδοση. Σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξα σκεπτόμενους, “η παράδοση, πριν την ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, θέλει θετική εικόνα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, πράγμα που μπορεί να επαναληφθεί, αν σε αυτό βοηθήσει και το διεθνές κλίμα”.

Από εκεί και πέρα, όλοι ανεξαιρέτως περιμένουν τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ (8/9), αλλά και τις δηλώσεις Λαγκάρντ που θα ακολουθήσουν.

“Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, την ερχόμενη Πέμπτη, θα αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης των Ελληνικών Επιχειρήσεων, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Παρόλα αυτά φαίνεται ότι στην περίπτωση των Εισηγμένων Εταιρειών έχουν ληφθεί πρόνοιες, ώστε η αύξηση των επιτοκίων να μην χτυπήσει γραμμικά τα αποτελέσματα της κερδοφορίας και κυρίως την ρευστότητα των εταιριών.

Το 2021 ήταν μια χρονιά που το καθαρό χρέος των Εισηγμένων αυξήθηκε κατά 4,7%, στα 23,9 δισ. ευρώ, ωστόσο υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με άλλες χρονιές, που βελτιώνουν το δανειακό προφίλ των Εισηγμένων Εταιρειών.

Η περυσινή αύξηση του καθαρού δανεισμού ήταν “αναπτυξιακή”. Συνοδεύτηκε δηλαδή από αύξηση στον τζίρο (+18,4%), στα λειτουργικά κέρδη (+77%,6%) και στην καθαρή κερδοφορία (+851%). Τα δύο βασικά κριτήρια αναφοράς έδειξαν μεγάλη βελτίωση και πλειοψηφικά οι Εταιρείες είχαν καλύτερους δείκτες εξυπηρέτησης του δανεισμού τους: Η σχέση με τα ίδια κεφάλαια βελτιώθηκε από το 0,8, στο 0,63, ενώ η σχέση με τα λειτουργικά κέρδη βελτιώθηκε από τις 3,6 φορές, στις 2,1. Μάλιστα αν εξαιρεθούν τα Διυλιστήρια που έχουν υψηλές κεφαλαιουχικές ανάγκες, η σχέση από τις 3,12 φορές, πέφτει στις 1,86 φορές.

Παράλληλα ο δανεισμός μετατοπίστηκε σε μακροπρόθεσμες λήξεις: Τα 27,7 δισ. ευρώ των μακροπρόθεσμων δανείων (συμπεριλαμβανομένων και του leasing) έγιναν 29,5 δισ. ευρώ, ενώ τα του βραχυπρόθεσμου δανεισμού 8,3 δισ. ευρώ, μειώθηκαν στα 7,4 δισ. ευρώ.

Η μετατόπιση αυτή συνδέεται και με την έκδοση εταιρικών ομολόγων, που επέκτειναν συνολικά τις λήξεις του εταιρικού χρέους, ενώ τα κουπόνια πληρωμών μπορούν να θεωρηθούν διαχειρίσιμα τηρουμένων των συνθηκών.

Σχεδόν το 30% του μακροπρόθεσμου δανεισμού των Εισηγμένων βρίσκεται σε εταιρικά ομόλογα με σταθερό κουπόνι, με μέση λήξη άνω των 3 ετών.

Τα εταιρικά ομόλογα που είναι εισηγμένα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μαζί και με τις φετινές εκδόσεις έχουν ονομαστική αξία 3,7 δισ. ευρώ, ενώ η Εταιρεία που έχει το υψηλότερο κουπόνι είναι η B&F με 4,95% και λήξη τον Ιούνιο του 2024.

Το μέσο επιτόκιο των 20 εισηγμένων ομολόγων είναι στο 2,93%, όταν η Ελληνική δεκαετία βρίσκεται στο 4,3%.

Στα ομόλογα των Εισηγμένων που διαπραγματεύονται εκτός κύκλου Χ.Α. η εικόνα παραμένει το ίδιο θετική: Η μέση λήξη για τα 10 ομόλογα Ελληνικών Εμποροβιομηχανικών Επιχειρήσεων που διαπραγματεύονται εκτός Χ.Α. είναι τα 3 χρόνια, ενώ το μέσο κόστος εξυπηρέτησης των 4,8 δισ. ευρώ που είναι η ονομαστική τους αξία, βρίσκεται στο 3,22%. Μάλιστα αν εξαιρεθεί το ομόλογο της Ελλάκτωρ, που είναι σε διαδικασία ανάκλησης και είναι το δεύτερο ακριβότερο, το μέσο κόστος πέφτει στο 2,7%.

Δεδομένης της εικόνας που παρουσιάζουν στο α’ εξάμηνο οι Εισηγμένες και παρά το εκτεταμένο πρόγραμμα κεφαλαιουχικών επενδύσεων που έχουν ανακοινώσει μεγάλοι Εισηγμένοι Βιομηχανικοί Όμιλοι, το αξιόχρεο παραμένει γενικά σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Επίσης, πολλά επενδυτικά πλάνα αναμένεται να μπουν στην φθηνή χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, διευκολύνοντας την υλοποίησή τους.

Στην περίπτωση των Ελληνικών Εισηγμένων, η δουλειά που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, τώρα που το χρήμα ακριβαίνει θα αποφέρει καρπούς, ή τουλάχιστον θα εξασφαλίσει τον απαραίτητο χρόνο για να περάσει η μπόρα”, όπως εκτιμά ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και όσο αυτή διήρκεσε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 839,87 (+1,27%) και 828,18 μονάδων (-0,14%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 834,91 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,67%.

Ο τζίρος στα 27,2 εκατ., από τα οποία τα 6,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ), ενώ ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,4), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,9), ΟΠΑΠ (4,7), Eurobank (3,3), Εθνική (2,8), Μυτιληναίο (2,1), Alpha Bank (2,1), Ελ. Πετρέλαια (2,1), ΔΕΗ (2,1), ΤΕΝΕΡΓ (2), Motor Oil (2) και Jumbo (1,9 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να μην αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για κάτι εντυπωσιακά καλύτερο στη συνέχεια (Alpha Bank -0,23%, Εθνική -0,33%, Eurobank -0,84%, Πειραιώς -0,74%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 534,94 (+0,82%) και 522,64 μονάδων (-1,50%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 527,85 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,52%.

Όσο ο ΔΤΡ, δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 532 και χαμηλότερα των 550 – 558 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), δεν μπορεί να αποκλειστεί η δοκιμασία της επόμενης στήριξης στις 500 – 490 μονάδες. Σε περίπτωση αντίδρασης και κλεισίματος υψηλότερα των 558, οι απόμενες αντιστάσεις στις 568 και 590 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) – 601 μονάδες. Το ημερήσιο “stop short” στις 592 μονάδες.

Σαφώς καλύτερη του Βαρύδεικτου Τραπεζικού ταμπλώ, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν μόνο οι ΕΛΧΑ (-0,30%), ΕΥΔΑΠ (-0,14%) και ΜΥΤΙΛ (-0,35%). Αμετάβλητη η μετοχή του ΟΛΠ.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,64%) ήταν διαπραγματεύσιμες με τελική ονομαστική αξία μετοχής 0,57 ευρώ και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού 0,12 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας, με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: 9,38 ευρώ.

Έχει προβληματίσει η τελευταία πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 17,11 ευρώ (κλείσιμο 25/8) για την μετοχή του ΟΤΕ (+1,24%), παρά τη σημερινή προσπάθεια αντίδρασης και την κίνηση της μετοχής χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “ο ΟΤΕ, μετά από ένα χρόνο, έχασε ουσιαστικά το ανοδικό του κανάλι. Η ζώνη του 15,56 είναι ένα πολύ σοβαρό επίπεδο στήριξης, που θα μπορούσε να δώσει μία αντίδραση και πάλι προς τα 16,80 ευρώ. Η μετοχή χρειάζεται τιμές πάνω από τα 17,29 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) για να αναιρέσει την πτωτική εικόνα. Αντίθετα όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 15,56 ευρώ, οι πωλητές θα συνεχίσουν να είναι πιο επιθετικοί”.

Στη ζώνη 16,41 – 16,79 στριμώχνονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών.

Σε χαμηλά 32 συνεδριάσεων έχει υποχωρήσει η μετοχή της Μυτιληναίος (-0,35%). Για τη σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, πρέπει ο τίτλος να αφήσει πίσω του τη ζώνη 14,70 – 15,26 (συνωστίζονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών) και να κινηθεί προς τα 16,32 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Αν επιμείνουν οι πωλητές και χαθεί η στήριξη στα 14,03 ευρώ, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 13,01 ευρώ.

Σε χαμηλά διμήνου ο τίτλος της Quest (+0,12%). Για την βελτίωση της αρνητικής, τεχνικά, εικόνας, θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 4,60 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και κίνηση προς τα 4,93 – 5,39 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να καταστρατηγηθεί η στήριξη στα 4,00 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+190%), ακολουθούμενη EX (+75,94%), ΜΑΘΙΟ (+57,26%), ΕΥΠΙΚ (+55,38%), ΚΡΕΚΑ (+52,94%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+39,66%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+33,64%) και ΜΟΗ (+32,51%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, οι μετοχές της Αφοί Κορδέλλου (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, 0,02 ευρώ ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος (καθαρό ποσό: 0,019 ευρώ ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να γίνει λεπτομερής αναφορά για μία συνεδρίαση που δεν τελείωσε ποτέ και πολύ περισσότερο στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που πάρα πολλά κρίνονται στο τελευταίο κομμάτι των συναλλαγών.

Όμως αξίζει υπενθύμισης ότι απομένουν μόλις πέντε συνεδριάσεις για την αποκοπή του μικτού μερίσματος ύψους 3,42 ευρώ ανά μετοχή για τα ΑΣΤΑΚ (+1,80%) και δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί μία τελευταία “πινελιά”.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 836 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών), 867 (συγκλίνουν οι εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων και ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 880 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 805 και 795 – 786 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 906 – 908 και 944 μονάδες (gap). Το ημερήσιο “stop short” στις 902 μονάδες.

Από την άλλη, όσο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 2052 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 2091 - 2092 (συγκλίνουν ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 2118 και 2125 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αντέξει η επόμενη στήριξη στις 2020 – 2000 μονάδες. Προσοχή, καθώς επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 2000, θα ανοίξει την “καταπακτή”, προς τις 1954 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Το ημερήσιο “stop short” στις 2186 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Το επενδυτικό κλίμα παραμένει νευρικό, με τις ανησυχίες για την επάρκεια του Φυσικού Αερίου να συνεχίζουν να ρίχνουν τη σκιά τους στις Ευρωπαϊκές Αγορές”, αναφέρει η Eurobank Equities.

“Θα αγοράζαμε τη μετοχή της Μυτιληναίος στα τρέχοντα επίπεδα, λόγω ελκυστικής αποτίμησης και χαμηλού μοντέλου κόστους, με ευελιξία στις δραστηριότητες, η οποία θα μπορούσε να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει μία κρίση στο Φυσικό Αέριο και να περιορίσει την επίδραση”, σημειώνει η Piraeus Sec.

“Περιμένουμε πως η αύξηση των ανησυχιών για το ενεργειακό κόστος, θα συνεχίσει να πιέζει την Αγορά”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Euroxx Sec.

“Μία τεχνική αντίδραση είναι πιθανή κάποια στιγμή, καθώς πολλές μετοχές είναι σε υπερπουλημένα επίπεδα, όμως η έκτασή της θα εξαρτηθεί από την ψυχολογία που θα επικρατεί στις Αγορές του εξωτερικού και η οποία έχει συνδεθεί με την προμήθεια του Φυσικού Αερίου”, όπως εκτιμά η Beta Sec.

“Η μη επανέναρξη των ροών Φυσικού Αερίου, σε συνέχεια της αναγγελίας περί επιβολής πλαφόν στις τιμές του Ρωσικού πετρελαίου από την Ε.Ε., οδηγούν σε υποχώρηση των δεικτών στις Αγορές και του ΓΔ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με τις στηρίξεις να υποχωρούν σαν χάρτινοι πύργοι! Στις 826 – 824 μονάδες εντοπίζεται η πλησιέστερη νέα στήριξη”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Οι πιέσεις δείχνουν ελεγχόμενες και μπορούν να χαρακτηριστούν ως φυσιολογικές, λόγω εξελίξεων στο ενεργειακό. Στο εσωτερικό, πιθανή είναι μια προσπάθεια συσσώρευσης του ΓΔΧΑ στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς τα θετικά στοιχεία της Εγχώριας Οικονομίας και κατ΄ επέκταση τα αποτελέσματα των Εισηγμένων διαμορφώνουν λογικές αποτιμήσεις, κοντά σε ιστορικούς μέσους πολλαπλασιαστές EV/EBITDA, που σε διαφορετικό περιβάλλον, ενδεχομένως να αποτελούσαν ένα καλό σημείο για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις”, όπως σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Η επικαιρότητα δεν προλαβαίνει να καταγράφει τα επεισόδια που αφορούν τις ενεργειακές εξελίξεις στον Πλανήτη, με την Ευρώπη να δέχεται τα περισσότερα από τα αρνητικά επακόλουθα, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Το τελευταίο ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς την αναγγελία της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν για επιβολή πλαφόν στις τιμές του Ρωσικού Πετρελαίου που διακινούνται στην Ευρώπη, ακολούθησε το οριστικό κλείσιμο του Nord Stream 1.

Διακόπηκε έτσι η ροή του μεγαλύτερου μέρους Ρωσικού Φυσικού Αερίου προς την Ευρώπη (συνεχίζεται η ροή μέσω του Turkstream) και αναγγέλθηκε τελεσιγραφικά από το Κρεμλίνο ότι, προϋπόθεση για να επανέλθει είναι η άρση των Δυτικών κυρώσεων προς τη Ρωσία!

Με τέτοια δεδομένα και με την Ουκρανική κρίση να συνεχίζεται, καθώς και η Ουκρανία και Δυτικοί Σύμμαχοι από τη μία πλευρά και η Ρωσία από την άλλη, επιδιώκουν να πετύχουν να νικήσουν στο πεδίο των μαχών και αρνούνται τη συνεννόηση στο πλαίσιο ενός “λογικού συμβιβασμού”, η Ε.Ε. επεξεργάζεται σχέδιο γενναίων επιδοτήσεων για φτηνή Ενέργεια που αναμένεται να ανακοινωθεί από την Πρόεδρο της Ε.Ε. στις 14/9 και σε συνέχεια της συνόδου των Υπουργών Ενέργειας που θα προηγηθεί στις 9/9.

Με τις αναρριχώμενες τιμές του Φυσικού Αερίου να προεξοφλούν, ότι το τελευταίο τρίμηνο η είσοδος της Ε.Ε. σε ύφεση είναι αναπόφευκτη.

Την ίδια ώρα, το σκηνικό αυτό τροφοδοτεί την απαισιοδοξία στις Αγορές με τους δείκτες να υποχωρούν, τις μετοχικές τοποθετήσεις να αποθαρρύνονται και τους διαχειριστές να μειώνουν τόσο τις μετοχικές θέσεις, όσο και εκείνες σε ομόλογα, καθώς η δηλωμένη πολιτική αύξησης των επιτοκίων στον πόλεμο κατά του πληθωρισμού από τη Federal, οδηγεί σε αύξηση των αποδόσεων και σε υποχώρηση των τιμών τους.

Με τη διατήρηση αυξημένων ρευστών διαθεσίμων να αποτελεί μονόδρομο, καθώς όλες οι εναλλακτικές τοποθετήσεις ενσωματώνουν αυξημένο κίνδυνο, ανεξάρτητα από την πορεία τους (πτωτική ή ανοδική) σε αυτή τη φάση.

Με τα διεθνή αυτά δεδομένα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο διατηρεί την ανθεκτικότητά του. Κατέγραφε υποχώρηση κατά 4,5% στο 8μηνο, με την επίδοση να γίνεται αρνητική μόλις στις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, μετά την αλλαγή της ρητορικής του Τζέρι Πάουελ, όταν η Γερμανία υποχωρεί κατά 24,1% και οι ΗΠΑ κατά 17,3%, σύμφωνα με τους αντίστοιχους δείκτες MSCI.

Οι Διεθνείς Οίκοι όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley αναθεωρούν επί τα βελτίω αλλαγές των Τραπεζών και την προοπτική αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας τους, αναβαθμίζοντας τις τιμές - στόχους των συστημικών Τραπεζών.

Παράλληλα, η αναγγελία άμεσης έναρξης 107 επενδυτικών σχεδίων ύψους €4 δισ. συνεπάγεται πρόσθετες Τραπεζικές δανειοδοτήσεις €1,32 δισ., ίσως και εντός του 2022.

Με τη Morgan Stanley να βλέπει φετινή αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,1%, αλλά επιβράδυνση στη συνέχεια και τα εξαμηνιαία αποτελέσματα (τα αναγγελμένα και τα επερχόμενα) να συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν.

Όμως στην παρούσα φάση οι εκροές συνεχίζονται, καθώς τα θετικά θεμελιώδη προσπερνώνται, με τους Έλληνες επενδυτές να είναι μάλλον αγοραστές στις περισσότερες συνεδριάσεις των τελευταίων ημερών και με το ΓΔ να δίνει μάχες στις αναμετρήσεις του στα όρια στήριξης, με τις 826 μονάδες να συνιστούν το κοντινότερο όριο στην παρούσα φάση”, σύμφωνα με την εκτίμηση του διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στο Πετρέλαιο και στο Ευρώ.

Χωρίς δυνάμεις Χρυσός και Ασήμι, με τον πρώτο να προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από τα $1.700.

Οριακά ψηλότερα από τα $19800 το Bitcoin, προς τα $1665 ανηφορίζει το Ethereum.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας προέβη στην πέμπτη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων της από τον Μάιο, κατά 50 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το βασικό της επιτόκιο στο 2,35%, με την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω σύσφιξη, προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό που κινείται σε υψηλά 21 ετών.

“Οι απώλειες της Γερμανικής Uniper για την αντικατάσταση των χαμένων Ρωσικών ροών Φυσικού Αερίου ενδέχεται να φτάσουν τα 7 δισ. ευρώ αυτό τον μήνα, αναγκάζοντας ενδεχομένως την Κυβέρνηση να παρέμβει ξανά για να βοηθήσει την Εταιρεία κοινής ωφέλειας”, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Klaus-Dieter Maubach. Η Uniper έχει λάβει ήδη ένα πακέτο στήριξης ύψους 20 δισ. ευρώ.

Κατά 1,1% υποχώρησαν οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία τον Ιούλιο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Destatis. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα μειωθούν κατά 0,2%.

“Οι λογαριασμοί Ενέργειας για τα Ευρωπαϊκά Νοικοκυριά θα αυξηθούν κατά 2 τρισεκατομμύρια ευρώ στο αποκορύφωμά τους, στις αρχές του επόμενου έτους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για Κρατική παρέμβαση”, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs. Η Αγορά συνεχίζει να υποτιμά την κατάσταση, οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες και από την Πετρελαϊκή κρίση του 1970”, τονίζει ο Οίκος.

O τομέας των Υπηρεσιών στις ΗΠΑ ανέβασε ταχύτητα τον Αύγουστο, για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Το Ινστιτούτο ISM ανακοίνωσε ότι ο δείκτης Υπηρεσιών ενισχύθηκε στις 56,9 μονάδες τον Αύγουστο, από 56,7 μονάδες τον Ιούλιο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση του μη μεταποιητικού δείκτη στις 54,9 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

“Η αποτίμηση των Ευρωπαϊκών Τραπεζών παραμένει πολύ ελκυστική, σε σχέση με όλους τους κύριους δείκτες αναφοράς για όλους του χρονικούς ορίζοντες, ωστόσο αυτό δεν είναι επαρκές για θετικές αποδόσεις”, τονίζει η Deutsche Bank.

Για τον Εγχώριο Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με την Deutsche Bank, οι τιμές - στόχοι και οι συστάσεις διατηρούνται αμετάβλητες. Η σύσταση είναι “buy” για τις Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank με τιμές - στόχους 4,4 ευρώ και 1,5 ευρώ αντίστοιχα. Για την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank, η σύσταση παραμένει “neutral”, με τιμές - στόχους 1,4 ευρώ και 1,2 ευρώ, αντίστοιχα.

“Οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές προμηθειών και διακίνησης εμπορευμάτων, δεν έχουν βελτιωθεί”, επισημαίνει η Jumbo σε ανακοίνωσή της για την πορεία των οικονομικών μεγεθών.

Συνολικά, οι πωλήσεις για τον Όμιλο κατά τους 8 πρώτους μήνες του έτους (Ιανουάριος - Αύγουστος 2022), αυξήθηκαν κατά +11% περίπου. Ο Όμιλος θα ανακοινώσει αναλυτικά τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2022, την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022, αμέσως μετά την λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ και TITC.

Έτσι όπως έγινε το κλείσιμο, δεν μπορούσαν να υπάρξουν τίτλοι που θα έκλεισαν στο υψηλό, ή στο χαμηλό ημέρας.

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 53 ανοδικούς τίτλους, έναντι 45 πτωτικών, ενώ 24 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 1%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ήπιας αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, καθώς και αυτή διακόπηκε λόγω του τεχνικού προβλήματος, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.172 συμβόλαια).

Στα 4.338 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.268 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 0 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 530, 354 για τον Σεπτέμβριο και 176 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.005,25), κινήθηκε μεταξύ 1.982 και 2.008 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 540,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.000 ΟΠΑΠ, 5.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (6.823), Εθνική (2.647), Eurobank (2.644), Πειραιώς (2.975), ΔΕΗ (293), Τέρνα Ενεργειακή (101).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 59.025, Πειραιώς 41.409, MIG 25.097, Eurobank 16.955, ΔΕΗ 22.953, Εθνική 15.342.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                 Name of Issuer                NSP      Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 62.312.553 τεμ., (από 62.294.948 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.728.803 τεμ. (2.708.803), Eurobank 34.097.412 τεμ. (34.075.750), ΟΠΑΠ 1.400.896 τεμ. (1.400.896), Εθνική 9.949.476 τεμ. (9.952.343), Πειραιώς 2.222.325 τεμ. (2.222.325), ΟΤΕ 980.799 τεμ. (975.959).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v