Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύσκολες επιλογές για τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Βαριά σύννεφα στο διεθνές σκηνικό, ενώ παραμένει ρευστό το πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό. Η εικόνα των βασικών δεικτών και τα κρίσιμα ορόσημα της εβδομάδας που ξεκινά και προοιωνίζεται «καυτή».

Δύσκολες επιλογές για τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Σε σημείο καμπής η Wall Street, σε «σημείο μηδέν» τα ευρωπαϊκά, η πολιτική παράμετρος συνεχίζει να «βαραίνει» στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σταθερά χαμηλότερα των 4.000 (και δη των 3.980 μονάδων) ο S&P 500, «μάχες» σε διάφορα μέτωπα της Ευρώπης μεταξύ Μόσχας-Βρυξελλών αλλά και εντός της ΕΕ, συνεδριάζουν αύριο οι OPEC+ με τα μηνύματα να προοιωνίζονται ένα καυτό φθινόπωρο. Και ακόμη είμαστε στην αρχή του, με εμφανές το πέρασμα του οικονομικού πολέμου Ε.Ε-Ρωσίας σε επόμενη -πιο σκληρή- φάση, την ίδια ώρα που οι βολές Σαρλ Μισέλ κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λαϊεν αναδεικνύουν τόσο την πολιτική διάσταση του προβλήματος όσο τα εκ διαμέτρου αντίθετα «στρατόπεδα» συμφερόντων κ.λπ.

Υπό αυτές τις συνθήκες η προσοχή (και) των αγορών εστιάζεται προς το διήμερο Πέμπτης-Παρασκευής- συνεδρίαση ΕΚΤ- έκτακτη σύνοδος υπουργών Ενέργειας συνεκτιμώντας την αυριανή αργία στην Νέα Υόρκη. Από τις 13.050,31 μετά την ισχυρή αντίδραση της Παρασκευής ο DAX, από τις 7.281,19 ο FTSE 100.
Με 3,33% και 1,86% αντίστοιχα την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος δίνοντας μία «ανάσα» για την Φρανκφούρτη σε αντίθεση με το Λονδίνο, που «κοκκίνισε» για ακόμη μία εβδομάδα.

Στα καθ' ημάς, το πολιτικό θερμόμετρο παραμένει στο «κόκκινο» (αναλυτική η σχετική θεματογραφία του Euro2day.gr) επηρεάζοντας -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- την στάση των ξένων. Διακριτή η επιφυλακτικότητα, διστακτικότητά τους -όπως άλλωστε αποτυπώνεται στην αξία συναλλαγών/στα 68,9 εκατ. ευρώ- με κυρίαρχους τους πωλητές τόσο στον τραπεζικό κλάδο, όσο στην πλειονότητα των blue chips.

Στις 844,78 μονάδες ο ΓΔ, με εβδομαδιαίες απώλειες 5,48% (από τις μεγαλύτερες για το 2022) ανεβάζοντας σε 5,44% από την αρχή του έτους. Στις 2.029,21 ο FTSE25 με διόρθωση 5,98% και 5,27% αντίστοιχα (μήνας/έτος), στις 541,12 ο ΔΤΡ με απώλειες 7,70% και 5,88% παρά το γεγονός των συνεχών αναβαθμίσεων του κλάδου από τους ξένους οίκους. Το γιατί οι ξένοι αναβαθμίζουν τις τράπεζες, ανέλυε χθες ο Γιώργος Α. Σαββάκης. Με την Eurobank στα 0,899 ευρώ να έχει χάσει 4,89% την τελευταία εβδομάδα, η Εθνική στα 3,12% με μείον 2,71%, η Alpha Bank στα 0,90 με μείον 5,26% και στα 1,055 η Πειραιώς η μόνη με θετικό πρόσημο (1,2%) στην εβδομάδα.

Παράλληλα «τρέχουν» οι εξελίξεις στις μη συστημικές, με τον Χρήστο Κίτσιο να αναφέρεται στον λογαριασμό (για κεφάλαια) και την ώρα αποφάσεων στην Attica Bank, εισηγμένη στο ΧΑ. Γιατί στη μη εισηγμένη Παγκρήτια, ο ΧΑΜαιλέων αναδεικνύει την κόντρα Σάλλα vs ΤτΕ και Κεφαλαιαγοράς, που -πλέον- βγαίνει στο προσκήνιο.

Σε αυτό το περιβάλλον, που προφανώς λειτουργεί υπέρ των short, επενδυτές και traders δεν έχουν και πολλές εναλλακτικές. Το stock picking παραμένει η κυριότερη, με εμφανή τα αποτελέσματα (και) στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της ΔΕΗ, με τη μετοχή στα 5,47 ευρώ, με εντυπωσιακό finish την Παρασκευή στο 6,11% προφανώς σε αναμονή της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου (την Τρίτη, μετά την συνεδρίαση). Δευτερευόντως του ΟΛΠ, στα 15,20 ευρώ, οι μόνες 2 από τις 25 του δείκτη με θετικό πρόσημο την τελευταία εβδομάδα.

Απεναντίας η κλίση μετοχών λ.χ. του ΟΤΕ στα 15,50 με απώλειες 5,95%, ΟΠΑΠ στα 13,20 με 3,44% κ.α. ενισχύει την προσέγγιση περί σταθερών ξένων πωλητών. Πέραν των εγχώριων διαχειριστών, οι οποίοι ούτως ή άλλως είναι πωλητές από την τελευταία εβδομάδα Αυγούστου.

Είναι η πολιτική παράμετρος, σημειώνουν χρηματιστές, ωστόσο είναι και κυβερνητικές αποφάσεις που «θολώνουν» το επενδυτικό αφήγημα. Η περίπτωση του διαγωνισμού για τις «νέες ταυτότητες» που ακυρώθηκε με άνωθεν παρέμβαση, εύλογα δημιουργεί δυσφορία, ερωτήματα όπως σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης.

Η συμμετοχή μεγάλων ξένων παικτών συνδυαστικά με το... ακροτελεύτιο του Στέφανου «... ΥΓ: Στο ερώτημα για το αν το ζήτημα θα μπορούσε να συνδεθεί με αυτό των υποκλοπών -όπως υπονοήθηκε από βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Όλγα Γεροβασίλη)- κύκλοι της αγοράς υποστήριξαν πως δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ένα τέτοιο σενάριο..." προφανώς μόνο υπέρ της προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων δεν συμβάλλει».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v