Χρηματιστήριο: Αμυνα με το βλέμμα στη Φρανκφούρτη

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη, που έχει πάρει επικίνδυνη κλίση, προσεγγίζοντας τις τελευταίες γραμμές άμυνας. Πτωτική τάση για τράπεζες και blue chips. Οι σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ και τα ενεργειακά στο επίκεντρο.

Χρηματιστήριο: Αμυνα με το βλέμμα στη Φρανκφούρτη

Δυναμική επιστροφή αγοραστών στη Wall Street, ανοδική διόρθωση μεγαλύτερη του 2% για τον Nikkei
και στα ευρωπαϊκά o DAX μετά τη χθεσινή «ανάσα» με 0,35% στις 12.915,97 μονάδες.

Στις 3.979,87 μονάδες ο S&P500, στο 3,26% η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ και «βουτιά» 5,7% για το αργό
με απώλειες για το δολάριο.

Ημέρα ΕΚΤ για την Ευρώπη, με τους FT να αναφέρονται στις πιέσεις των «γερακιών» για ιστορική (επιθετική) αύξηση επιτοκίων, γεγονός (οι πιέσεις) που έχει ανεβάσει κατακόρυφα το εύλογο ενδιαφέρον των επενδυτών για το τι θα ανακοινώσει τελικά η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι επενδυτές «μέτρησαν» ακόμη μία απογοητευτική -για τους αγοραστές- συνεδρίαση, με νέες σημαντικές απώλειες για το ευρύτατο μέρος της αγοράς.

Στις 818,79 μονάδες ο ΓΔ με διόρθωση 1,49%, πλησιάζοντας επικίνδυνα περιοχές των 805 μονάδων, τελευταίες γραμμές άμυνας πριν την απευκταία -για τους long- δοκιμασία προς τις 780 μονάδες.

Με 70,3 εκατ. τζίρο και αυξημένες συναλλαγές σε 6άδα πωλήσεων σε τίτλους των ΟΤΕ, Εθνική, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Alpha Bankκαι Eurobank, η τάση είναι πτωτική για τράπεζες και blue chips.

Στις 520,48 με νέες απώλειες 1,40% ο ΔΤΡ, στις 1.973,57 κατά 1,48% χαμηλότερα, με τις ελπίδες των αγοραστών να εναποτίθενται στον δεικτοβαρή τραπεζικό κλάδο.

Για ουσιαστικούς και τεχνικούς λόγους, ο κλάδος που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά, να δώσει «ανάσες» σε εγκλωβισμένους της σημαντικής διόρθωσης από τα επίπεδα των 900 μονάδων (την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου) είναι ο τραπεζικός.

Αυτό γιατί σε μετοχές-σηματωρούς της μεγάλης κεφαλαιοποίησης είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα πωλήσεων και από ξένα χαρτοφυλάκια σε χαμηλότερες τιμές που -ακόμη- δεν ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά περισσότερων αγοραστών.

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση, εξίσου κρίσιμη η αυριανή, με νομισματικά και ενεργειακά στο επίκεντρο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v