Χαμηλώνει με «χάσμα εντολών» το Χρηματιστήριο

Βάρυνε η δύναμη των πωλητών έναντι των αγοραστών, με μέτριο τζίρο. Τα στοιχεία ΑΕΠ β' τριμήνου δεν απομακρύνουν τις ανησυχίες. Οι πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια και το χάσμα εντολών λόγω της χθεσινής διακοπής λειτουργίας. Η κίνηση των μετοχών.

Χαμηλώνει με «χάσμα εντολών» το Χρηματιστήριο

Πάνω η ανάπτυξη κατά 7,7% για την ελληνική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο, κάτω με 0,83% ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ελληνικό παράδοξο; Και όμως, όχι, γιατί όπως σημειώνουν χρηματιστές, το «γύρισμα» της χρηματιστηριακής αγοράς αποδίδεται αφενός στην αλλαγή τάσης στα ευρωπαϊκά, αφετέρου -και κυρίως- στην ετεροχρονισμένη διόρθωση λόγω της χθεσινής διακοπής λειτουργίας της συνεδρίασης.

Πρακτικά, όπως εξηγούν, ανεκτέλεστες εντολές που είχαν περαστεί στο σύστημα -από τα μέσα της χθεσινής συνεδρίασης- έμειναν εκτός και μεταφέρθηκαν στη σημερινή. Συνδυαστικά, με την εκ νέου επιβάρυνση του κλίματος σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, ενεργοποιήθηκαν εκ νέου.

Τεχνικά η χθεσινή άνοδος στο ΧΑ την ώρα που διόρθωναν τα ευρωπαϊκά δημιούργησε ένα «χάσμα εντολών», που δεν ήθελε και πολύ -σε αυτή την αγορά- για να ακυρωθεί η προσπάθεια που επιχειρήθηκε στην αρχή σήμερα.

Αλλωστε με μέτριες συναλλαγές πραγματοποιείται είτε η διόρθωση είτε η ανοδική διόρθωση μετοχών, δεικτών σε μία πτωτική αγορά.

Εως τις 11:30 η ισορροπία μεταξύ πωλητών - αγοραστών, με ραγδαία αλλαγή τάσης στη συνέχεια.

Αφενός, οι ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης, αφετέρου, η διαφαινόμενη αδυναμία συνεννόησης των Ευρωπαίων ενόψει της μεθαυριανής Συνόδου (για την ενέργεια) επενεργούν αρνητικά.

Η εισήγηση της Κομισιόν για πλαφόν 200 ευρώ/MWh κατά γενική εκτίμηση δεν φαίνεται να μπορεί να «χτυπήσει» το πρόβλημα στη ρίζα του.

Το αρνητικό γύρισμα μετοχών ενεργειακών ομίλων στα κύρια ευρωπαϊκά ενισχύει την εν λόγω προσέγγιση.

Επιπρόσθετα για το ΧΑ, το μείον 4,47% για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 5,235 ευρώ παραπέμπει στην «τιμολόγηση» των οικονομικών αποτελεσμάτων 6μήνου. Με πτωτικό χάσμα οι πρώτες εντολές στη μετοχή, από τα 5,445 στα 5,22 ευρώ οι πιεστικές πωλήσεις, δημιουργώντας -ανάλογα- πτωτικό κλίμα στην αγορά. Πωλήσεις κυρίως από εγχώρια αλλά και ξένα χαρτοφυλάκια, με συναλλαγές 340 χιλ. μτχ. λίγο πριν τις 13:00.

Παράλληλα πωλήσεις σε Alpha Bank (από το 0,8888 στο 0,855 ευρώ) έχουν ως συνέπεια την κλίση του ΔΤΡ από τις 530 σχεδόν 12 μονάδες χαμηλότερα. Σε επικίνδυνο -τεχνικά- σημείο ο κλαδικός δείκτης, με απώλειες 9,79% -πλέον- από την αρχή του έτους.

Σε ΟΠΑΠ, Alpha Βank, Εθνική, ΟΤΕ και ΔΕΗ η 5άδα των πωλητών, με την κλίση να βαραίνει περισσότερο και για ευρύτερο μέρος της αγοράς.

Μόλις 4 από τις 25 μετοχές του δείκτη με οριακά έστω θετικό πρόσημο, για AEGEAN, Jumbo, ΟΛΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και μόλις 3 από τις 20 του FTMidCap, για Cenergy Holdings, Profile, Ικτίνος.

Συνακόλουθη η επιβάρυνση της σχέσης ανοδικών/πτωτικών με 19/68 και με 76 χωρίς μεταβολή.
Με την αξία συναλλαγών στα 20 εκατ. στις 13:00.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v