Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με πλεονέκτημα οι long στη συνεδρίαση

Προσδοκίες των επενδυτών για διατήρηση της ανοδικής τάσης για τον Γενικό Δείκτη, με βοήθειες από το διεθνές κλίμα. Γιατί υπεραποδίδουν οι τραπεζικές μετοχές, τα σινιάλα που θα στείλουν σήμα στους αγοραστές.

Χρηματιστήριο: Με πλεονέκτημα οι long στη συνεδρίαση

Παρασκευή βράδυ, κλείσιμο Wall Street: Dow Jones 32.151,71 μονάδες (+1,19%), S&P 500 4.067,36 μονάδες (+1,53%) και Nasdaq 12.112,31 μονάδες (+2,11%).

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow κέρδισε 2,8%, ο S&P 500 3,8% και ο Nasdaq 4,2%.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Ξένων διαχειριστών, «είδηση-σηματωρός για την περαιτέρω πορεία των αμερικανικών μετοχών θα είναι η ανακοίνωση της πορείας του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον Αύγουστο στις ΗΠΑ την Τρίτη, που θα παίξει σημαντικό ρόλο για τις περαιτέρω κινήσεις της Fed».

Σήμερα το πρωί σε Ασία - Ειρηνικό η εικόνα δείχνει απόλυτη επικράτηση των αγοραστών. Οι Αγορές της Ηπειρωτικής Κίνας, του Χονγκ Κονγκ και της Νότιας Κορέας παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.

Για ανοδικό ξεκίνημα προϊδεάζουν τα futures των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

«H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της, για να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη άνοδο του πληθωρισμού, ακόμη και μετά την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης», τόνισε ο διοικητής της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ.

Από την άλλη και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, «η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε θα χαρακτηριστεί από το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις ανακοινώσεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, στην Ευρωζώνη και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα αποτελέσματα του πληθωρισμού θα αποτελέσουν οδηγό για τις αποφάσεις-κινήσεις των κεντρικών τραπεζών στο προσεχές διάστημα. Σημαντικές επίσης κρίνονται οι ανακοινώσεις των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, του εμπορικού ισοζυγίου, της βιομηχανικής παραγωγής, του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη, καθώς και του ΑΕΠ και των λιανικών πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ερχόμενοι στα καθ' ημάς, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έρχεται από δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 2,36%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών καταγράφει κέρδη 6,99%.

Για την υπεραπόδοση των τραπεζικών μετοχών, την εξήγηση δίνει το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, σύμφωνα με το οποίο, «απρόσμενα κέρδη έφερε στις ευρωτράπεζες η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς σε 0,75%, χωρίς την ίδια στιγμή να θέσει όρια στο πώς θα τοκίζεται η πλεονάζουσα ρευστότητα που κατατίθεται στο Ευρωσύστημα. Ταυτόχρονα, κατήργησε την υποχρέωση των τραπεζών να διακρατούν σε κεντρικές τράπεζες δεσμευμένες καταθέσεις, το ύψος των οποίων αντιστοιχούσε σε 6 φορές τα ελάχιστα αποθεματικά με μηδενικό επιτόκιο. Η ΕΚΤ διευκρίνισε ότι θα συζητήσει το θέμα στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου».

Από εκεί και πέρα θα ήταν θετική ένδειξη η διεύρυνση του ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό, αλλά και η σταδιακή αύξηση του τζίρου, αν η προσπάθεια αντίδρασης δεν είναι μία απλά ανοδική αναλαμπή, πριν οι πωλητές επιστρέψουν δριμύτεροι.

Ευνόητο είναι ότι η Εγχώρια Αγορά, από σήμερα κιόλας, θα κληθεί να τιμολογήσει και τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ, αλλά και την παύση των σεναρίων που θα ακολουθούσαν πιθανή αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Σύμφωνα με την Beta Sec., «από το μέτωπο των εταιρικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων εξαμήνου ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα οι δημοσιεύσεις των ΕΛΧΑ (Τρίτη μετά το κλείσιμο), της Αegean (Πέμπτη/Τηλεδιάσκεψη Παρασκευή) και της ΣΙΔΜΑ (Παρασκευή).

Από πλευράς εταιρικών πράξεων, χωρίς το μέρισμα θα διαπραγματεύονται οι μετοχές των ΕΥΑΠΣ (€0,219) και Alpha Αστικά Ακίνητα (€3,42) την ερχόμενη Τετάρτη.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v