Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνέχιση αντίδρασης με... διεθνή βοήθεια

Το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τις χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ «αξιοποιεί» η εγχώρια αγορά, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο. Με σημαντικό τζίρο εξελίσσεται η συνεδρίαση. Ποια είναι η εικόνα στις τάξεις των blue chips.

Χρηματιστήριο: Συνέχιση αντίδρασης με... διεθνή βοήθεια

Το θετικό κλίμα από το χθεσινοβραδινό κλείσιμο της Wall Street μεταφέρθηκε σήμερα το πρωί στην Ασία, αργότερα στην Ευρώπη (την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο DAX κινείται προς νέα υψηλά ημέρας, με κέρδη που ξεπερνούν το 1,6%) και κατ' επέκταση και στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με θετικό κεντρικό πρωταγωνιστή τον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, αλλά και με σημαντικές βοήθειες από τα μη Τραπεζικά blue chips.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης, από όλο το ταμπλό του FTSE 25, μόνο οι μετοχές των Σαράντης (-1,71%) και Quest (-1,11%) καταγράφουν απώλειες.

Από την πλευρά των «πράσινων» τίτλων, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΛΦΑ (+2,38%), ΕΤΕ (+2,43%), ΕΥΡΩΒ (+2,80%), ΠΕΙΡ (+4,01%), ΑΡΑΙΓ (+2,88%), ΒΙΟ (+2,93%), ΔΕΗ (+2,19%), ΕΛΧΑ (+2,83%), ΜΥΤΙΛ (+2,42%) και ΟΤΕ (+3,10%).

Δεν χωρά η παραμικρή αμφιβολία πως τη «μερίδα του λέοντος» από πλευράς συναλλαγών αποσπά η υψηλή κεφαλαιοποίηση. Έτσι από τον συνολικό τζίρο των 15,1 εκατ., με τα «πακέτα» στα 2,1 εκατ. (ΕΤΕ, ΟΤΕ), τα 14,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές στα στενά όρια της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΜΥΤΙΛ έχουν απασχολήσει το 43% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από την άλλη, ίσως χρειάζονται αυξημένα αντανακλαστικά, καθώς ο τζίρος της πρώτης ώρας συναλλαγών είναι σχετικά αυξημένος, σύμφωνα με τα συναλλακτικά δεδομένα της εποχής και αυτό μπορεί να σημαίνει «ξεφόρτωμα» από κάποια χαρτοφυλάκια, που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το ανοδικό ξεκίνημα.

Σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου ξεχωρίζουν θετικά ΑΤΤ (+8,25%), ΙΝΤΚΑ (+2,99%) και ΜΙΓ (+1,34%).

Ικανοποιητική η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών (69) - πτωτικών μετοχών (22), με ζητούμενο τη συνέχεια και τη συνέπεια.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v