Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ατμομηχανή ανόδου οι τράπεζες, με καύσιμα ΕΚΤ

Με μοχλό τραπεζικούς τίτλους και blue chips συνεχίζεται η αντίδραση, μετά τη χθεσινή γενναία αύξηση των ευρω-επιτοκίων. Η κινητοποίηση των αγοραστών κρατά τον γενικό δείκτη γύρω από τα υψηλά ημέρας. Πιο επιφυλακτική η πορεία στους μικρομεσαίους.

Χρηματιστήριο: Ατμομηχανή ανόδου οι τράπεζες, με καύσιμα ΕΚΤ

Παρά το γεγονός ότι οι κύριοι Ευρωπαϊκοί δείκτες έχουν υποχωρήσει σχετικά από τα ενδοσυνεδριακά τους υψηλά, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συνεχίζει την ανηφορική του κατεύθυνση, δοκιμάζοντας τιμές υψηλότερα των 840 μονάδων, με κέρδη που ξεπερνούν το 2%.

Πιο συγκεκριμένα και λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συναλλαγών, ο ΓΔ έχει σημειώσει, μέχρι στιγμής, υψηλό ημέρας στις 844,52 μονάδες (+2,25%), για να υποχωρήσει οριακά στη συνέχεια, με την κινητοποίηση των αγοραστών να καλύπτει το μεγαλύτερο κομμάτι του FTSE25.

Είναι ενδεικτικό ότι από όλο το ταμπλό του FTSE25, μόνο οι μετοχές των Σαράντης (-1,71%), ΑΔΜΗΕ (-0,11%), Quest (-0,25%) και ΕΥΔΑΠ (-0,27%) καταγράφουν απώλειες.

Από την πλευρά των «πράσινων» τίτλων, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΛΦΑ (+2,63%), ΕΤΕ (+4,67%), ΕΥΡΩΒ (+2,67%), ΠΕΙΡ (+5,11%), ΒΙΟ (+2,47%), ΕΛΧΑ (+2,36%), ΜΟΗ (+2,27%), ΜΥΤΙΛ (+2,21%) και ΟΤΕ (+4,41%).

Αν συνυπολογιστούν τα κέρδη του Γενικού Δείκτη, σαφώς πιο επιφυλακτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου ξεχωρίζουν θετικά ΑΤΤ (+8,25%), ΙΝΛΟΤ (+5%), ΑΣΤΑΚ (+3,08%) και ΦΒΜΕΖΖ (+2,54%).

Δεν χωρά η παραμικρή αμφιβολία πως τη «μερίδα του λέοντος» από πλευράς συναλλαγών αποσπά η υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Έτσι, με τη συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συνεδρίασης και από τον συνολικό τζίρο των 37,4 εκατ., με τα «πακέτα» στα 4,7 εκατ. (ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΜΥΤΙΛ), τα 36,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές στα στενά όρια της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΜΥΤΙΛ έχουν απασχολήσει το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Ικανοποιητική η, μέχρι στιγμής, αναλογία ανοδικών (73), - πτωτικών μετοχών (33), με τεχνικά ζητούμενο το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 836 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών) και ει δυνατόν, ψηλότερα των 844,78 μονάδων, προκειμένου η εβδομάδα να μη γίνει η τρίτη συνεχόμενη πτωτική.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v