Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενες πωλήσεις στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 830 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με τους πωλητές να επικρατούν σε τράπεζες και blue chips. Σε υψηλότερα επίπεδα ΔΕΗ, ElvalHalcor και Alpha Bank, πιέσεις για τα διυλιστήρια, Πειραιώς, Aegean, Viohalco.

Ελεγχόμενες πωλήσεις στο Χρηματιστήριο

Σε επιφυλακή, αναμονή και ελεγχόμενες πωλήσεις το ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Στη Φρανκφούρτη, μετά την πρώτη ώρα, ο DAX διαμορφωνόταν στο εύρος των 12.634-12.685, με πτωτικό χάσμα αρχής, την ώρα που στη Wall Street διευρυνόταν η αρνητική απόκλιση για τα futures του S&P500.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, οι πρώτες εντολές που πέρασαν στο σύστημα για το Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν κυρίως πωλήσεις σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips.

Από τις 831,38 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη (επίσης με πτωτικό χάσμα) επιμέρους ρευστοποιήσεις, με συνέπεια τη διόρθωση περί τις 3-4 μονάδες χαμηλότερα, με διακριτή την προσπάθεια πωλητών - αγοραστών να γίνει η καλύτερη δυνατή διαχείριση. Από την αποτελεσματικότητά της θα εξαρτηθεί εάν και πώς θα διατηρηθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα που καταγράφεται για την ελληνική έναντι των ξένων αγορών.

Από τις 547,65 μονάδες οι πρώτες εντολές σε τραπεζικές μετοχές, από τις 1.998 για τον FTSE25, με ενθαρρυντική ένδειξη τη μη ανάγκη επιβεβαίωσης (ή όχι) των κοντινών (βραχυπρόθεσμων) στηρίξεων, σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Στα 2,9 εκατ. η αξία των συναλλαγών, στο πρώτο ημίωρο, αρκετά χαμηλότερη του μέσου όρου της τελευταίας εβδομάδας (περί τα 60 εκατ.), επικεντρωμένες σε μετοχές των ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Entersoft, OTE και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Εθνική, Πειραιώς, Mytilineos, Αστικά Ακίνητα.

Για διάφορους λόγους μετοχές επικαιρότητας η ΔΕΗ με αγοραστές στα 5,14 (0,78%), όπως επίσης σε Alpha Βank στο 0,9044 (0,64%), Mytilineos στα 14,43 (0,63%), αλλά και ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στις άλλες, με τις εντολές αγοράς από λίγο χαμηλότερες τιμές.

Στις 30/33 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 93 μετοχές χωρίς μεταβολή στις 11:05.

Με τη μέχρι τώρα ροή εντολών πώλησης-αγοράς να παραπέμπει σε ψύχραιμη τιμολόγηση κατ' αρχάς, τη στάση των Moody's-DBRS, την Παρασκευή.

Ένδειξη πως το διάστημα που είχε προηγηθεί, δεν είχε επιχειρηθεί ουσιαστικής έκτασης προεξόφληση του ενδεχόμενου αναβάθμισης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v