Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Εβδομάδα με ορόσημο και… χάντικαπ

Στη σκιά του πάγου που έβαλαν Moody’s και DBRS συνεχίζει το χρηματιστήριο, με το βλέμμα όλων των επενδυτών στη Fed. Η διαφοροποίηση της εγχώριας αγοράς και οι τίτλοι που προτιμώνται στο stock picking.

Χρηματιστήριο: Εβδομάδα με ορόσημο και… χάντικαπ

Εβδομάδα Fed για τις αγορές, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τα καθ' ημάς. Σε επιφυλακή παίκτες, επενδυτές σε αγορές μετοχών, ομολόγων, συναλλάγματος με τους εγχώριους να έχουν να
διαχειριστούν επιπλέον την σιγή... ασυρμάτου των Moody's-DBRS το βράδυ της Παρασκευής.

Από τις 3.873,33 ο S&P 500 μετά από διόρθωση 5,77% σε διάστημα εβδομάδος, από τις 12.741,26 με απώλειες 4,93% για τον DAX και στο Χρηματιστήριο Αθηνών με το οριακό 0,68% για τον ΓΔ στις 836,17 μονάδες.
Στα 68,2 εκατ. ο μ.ο αξίας συναλλαγών- ενισχυμένος με τα 113,9 εκατ. του rebalancing της Παρασκευής- συνολικά κατά 13,5% περισσότερος της αμέσως προηγούμενης εβδομάδος.

Στις 557,97 ο ΔΤΡ με οριακή άνοδο (0,20%) σε εβδομαδιαίο, στις 2.012,73 ο FTSE25 με μικρή πτώση (-0,66%) όπως επίσης ο FTMidCap με 0,78% στις 1.330,50 μονάδες.

Τα δεδομένα: «επιτόκια φωτιά και για...καιρό θα επιβάλει η Fed» αλλά και το λάθος -κατά τον Frederic Minskin- του Paul Volcker- που δεν θα πρέπει να επαναλάβει ο Jerome Powell συνθέτουν τη μία πλευρά του θέματος. Δεδομένου, ότι ο P.V ήταν ο καλύτερος Ομοσπονδιακός Τραπεζίτης των ΗΠΑ αυτή η συνεδρίαση της Fed θεωρείται κομβική από πολλές πλευρές.

Στο 3,425% το 10ετές των ΗΠΑ, στα δε της Ευρώπης το γερμανικό σημείο αναφοράς στο 1,7430%, το ιταλικό στο 4,024% και στο 4,268% το αντίστοιχο ελληνικό.

Μέχρι τώρα η ελληνική αγορά «δείχνει» να έχει κάποια αντισώματα, με αποτέλεσμα τη διακριτή διαφοροποίηση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ωστόσο μέρος της αποδίδονταν στην στάση των ξένων οίκων, με τον «πάγο» από την πλευρά των Moody's, DBRS να δημιουργεί ένα μειονέκτημα σε όσους προσέβλεπαν σε έναν «καλό λόγο» (κυρίως) του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης. Ο «καλός λόγος» δεν ήρθε, το ενδιαφέρον -πλέον- στρέφεται προς την αξιολόγηση της Fitch (8 Οκτωβρίου) και Standard & Poor's (21 Οκτωβρίου). Συνδυαστικά όμως με την στάση, που θα τηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το αποτέλεσμα, που θα προκύψει από τις εκλογές στην Ιταλία (Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου).

Εύλογα κατανοητό, πως η εβδομάδα προοιωνίζεται «καυτή», με τη μεταβλητότητα στα ύψη και τους επενδυτές να έχουν να διαχειριστούν την πτωτική πορεία της αγοράς. Μέχρι τώρα η επιλεκτικότητα (stock picking) και η μείωση θέσεων σε φάσεις ανοδικής διόρθωσης (sell the rallies) συνθέτουν το -ίσως- πιο αποτελεσματικό δίπτυχο για έναν trader, επενδυτή είτε ενεργεί από την πλευρά των αγοραστών (long) είτε των πωλητών (short).

Αυτά σε μία περίοδο, που όπως εύστοχα σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπό άλλες (πιο κανονικές) συνθήκες θα μιλούσαμε για την επενδυτική ευκαιρία του ΧΑ, από το 2008 και μετά. Εταιρικά αποτελέσματα, εξαγωγές, καινοτομία, αυξημένες εισροές κονδυλίων από τις Βρυξέλλες, χωρίς φειδώ (υπό) στήριξη από την ΕΚΤ, σειρά οικονομικών δεικτών, μεγεθών κ.λπ. θα «ήθελαν» ένα χρηματιστήριο σε υψηλότερα επίπεδα.

Με την υπεραπόδοση για τον τραπεζικό κλάδο, να ενισχύει την δυναμική σταδιακής επαναφοράς προς την επενδυσιμότητα, θα φανεί και την Πέμπτη (καθιερωμένη δημοσίευση των προβλέψεων της Κεντρικής Τράπεζας, για τις χώρες του ευρώ) το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η εγχώρια αγορά.

Προσώρας αποτυπώνεται στην -συγκριτικά πάντα- καλύτερη εικόνα έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, ωστόσο αυτό δεν ακυρώνει τις πωλήσεις αρκετών εγχώριων και ορισμένων ξένων που συνεχίζουν να μειώνουν θέσεις τους.

Ενδεικτικό το ότι την προηγούμενη εβδομάδα, από τις 25 μετοχές του FTSE 25 με θετικό πρόσημο διαμορφώθηκαν οι μετοχές των Aegean (με 1,71%), Viohalco (5,77%), ElvalHalcor (4,16%), Lamda Development (2,01%), Jumbo (1,51%), Sarantis (0,49%) με την Πειραιώς να κάνει την διαφορά (με 7,18%) από τον τραπεζικό κλάδο.

Ανάλογη τάση και στα mid caps, με EpsiloNet, EXAE, ΚΡΙ-ΚΡΙ και Πλαίσιο μόνες τέσσερις από τις 20 του δείκτη να διασώζονται.

Στο «μεγάλο στοίχημα του ΧΑ» αναφέρθηκε εχθές ο Στέφανος Κοτζαμάνης, σε αυτή την συγκυρία που αύριο Δευτέρα λήγει η προαιρετική Δημόσια Πρόταση της Ideal Holdings για την Byte, η Jumbo ανακοινώνει αποτελέσματα (μετά την λήξη της συνεδρίασης). Τρίτη είναι η σειρά της EpsiloNet, Τετάρτη των Viohalco, AsCo και Παρασκευή της ΕΥΔΑΠ.

Τεχνικά, για τον ΓΔ αντίσταση αποδείχθηκαν οι 854 μονάδες (ανοδική διόρθωση από τις 813 που παραμένει κύρια στήριξη) με τις 860 σε ισχύ ως κύριο σημείο αναφοράς των πωλητών (ΚΜΟ 30 και 200 ημερών).

Η ευρύτερη περιοχή 810-860 μονάδων δύσκολα θα διαφοροποιηθεί (είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση) στις πέντε συνεδριάσεις που ακολουθούν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v