Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επανέρχεται στις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ανοδος για τον Γενικό Δείκτη στο ξεκίνημα. Τα σύννεφα που μαζεύονται πάνω από τις αγορές περιορίζουν τις επιλογές traders - επενδυτών. Τα κρίσιμα όρια κίνησης για τους δείκτες, τα σενάρια για τις τράπεζες και οι κινήσεις πριν το κλείσιμο 9μήνου.

Επανέρχεται στις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο

Συνέχεια διόρθωσης στη Wall Street, «Μαύρη Δευτέρα» σε στερλίνα και ομόλογα, για ακόμη πιο επιθετική επιτοκιακή πολιτική προειδοποιεί η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε περιδίνηση οι αγορές (μετοχών, χρέους, συναλλάγματος), σε επιφυλακή οι επενδυτικοί οίκοι για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ρώμη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίστηκε η διόρθωση, αν και προς το τέλος της συνεδρίασης αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Διακριτό το πλεονέκτημα των πωλητών στις κύριες αγορές (μετοχών, ομολόγων, ισοτιμιών), με τα μηνύματα που πληθαίνουν να προοιωνίζονται περαιτέρω επιβάρυνση της κατάστασης.

Κρίνοντας δε από τις νέες προειδοποιήσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, η κατάσταση δεν φαίνεται να εξομαλύνεται σύντομα, τουναντίον. Ειδικότερα για την Ευρώπη, οικονομία και κοινωνία.

Σε αυτό το δυσχερές περιβάλλον, οι επιλογές traders και επενδυτών δεν είναι και πολλές, για τους μεν πρώτους στη λογική του sell the rallies, για τους δε δεύτερους η επίπονη προσπάθεια αξιολόγησης των πιο υγιών και πιο ανθεκτικών επιχειρήσεων.

Προς τούτο, στα καθ' ημάς, συνεκτιμάται η ολοκλήρωση της περιόδου ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων 6μήνου (ειδικότερα για τα μεγέθη δεύτερου τριμήνου) την Παρασκευή (στην καλύτερη να δοθεί μικρή παράταση μέχρι Δευτέρα 3 Οκτωβρίου). Δίνεται η δυνατότητα στους επενδυτές να αξιολογήσουν τις εισηγμένες και ανάλογα με την οικονομική κατάσταση, τις προοπτικές, να ενεργήσουν ανάλογα.

Ο Στέφανος Κοτζαμάνης μάς δίνει αναλυτικά την εικόνα της κερδοφορίας των εισηγμένων, οδηγός χρήσιμος σε καιρούς αυξημένου επενδυτικού ρίσκου στις αγορές.

Μένει να δούμε εάν αυτή η εμφανής ανθεκτικότητα ενός μεγάλου αριθμού εισηγμένων θα είναι ανάλογη το τρίτο τρίμηνο, κυρίως όμως, εάν θα έχει συνέχεια το τέταρτο τρίμηνο 2022. Για το πρώτο του 2023, θα δείξει.

«Κλειδί» το κόστος χρήματος, καθώς με τις αποδόσεις των ομολόγων να «δείχνουν» προς το 5% (στο 4,65% το 10ετές), εύλογο είναι το ερώτημα πόσο θα επιβαρυνθεί η εξυπηρέτηση δανεισμού των εισηγμένων. Στα 32,5 δισ. (χρήση 2021), με ενδεικτική τη διαφορά απόδοσης του GR10Y στις 350 μ.β. σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2021.

Πρακτικά η διαδικασία αξιολόγησης/επιλογής θα γίνεται σε τιμές ΓΔ χαμηλότερες των 820 μονάδων, δηλαδή σε όρους αποτίμησης όχι πάνω από τα 60 δισ. για το σύνολο των εισηγμένων, με πιθανό το ενδεχόμενο να δοθούν ευκαιρίες σε ακόμη πιο φθηνές τιμές.

Εχοντας -προσώρας- ως σημείο αναφοράς το χαμηλό 52 εβδομάδων των 778,84 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Αντίστοιχα των 1.853,39 για τον FTSE25, των 1.250,58 για τον FTMidCap και των 443,16 για τον Δείκτη Τραπεζών.

Τελευταίος στην αναφορά ο ΔΤΡ, καθώς ο τραπεζικός κλάδος ήταν ο τελευταίος που ακολούθησε τη διόρθωση των blue chips, ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά για τους long μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου και είναι ο μόνος που μπορεί να σηματοδοτήσει διαδικασία αναστροφής. Με όρους τεχνικής ανάλυσης, μία ανοδική διόρθωση προς την περιοχή των 820 μονάδων.

Από τις 792,73 μονάδες, για τον ΓΔ η αρχή της συνεδρίασης, έχοντας ως χαμηλό τις 783,93 και υψηλό τις 801,33 μονάδες.

Στις 1.904,20 με αντίδραση από το χαμηλό ημέρας των 1.881,06 ο FTSE25, στις 524,76 με ανάλογη κίνηση από τις 510,67 ο ΔΤΡ.

Στο μείον 3,70% η διόρθωση για τον ΓΔ και στο 11,26% από την αρχή του έτους, 3+σήμερα συνεδριάσεις πριν το «κλείσιμο» Σεπτεμβρίου και 9μήνου, με αρκετούς διαχειριστές να «κλειδώνουν» θέσεις τους.

Ζητούμενο για τους επενδυτές το «κλείσιμο» 9μήνου, η ολοκλήρωση της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων και η πρωτοβουλία όσων εισηγμένων να προχωρήσουν σε προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών.

Τέτοιες ενέργειες μπορεί να λειτουργήσουν, όπως -ενδεικτικά- έγινε με την περίπτωση της ΔΕΗ, εχθές.
Στα 5,28 ευρώ με άνοδο 2,52% -τη μεγαλύτερη από τις 8 του 25άρη με θετικό πρόσημο- ο τίτλος της Επιχείρησης, σε μία συνεδρίαση που μετοχές-σηματωροί, λ.χ. του ΟΤΕ, συνέχιζαν να διορθώνουν σε νέα χαμηλά 52 εβδομάδων.

Σε χαμηλά -εκτός του Οργανισμού- και οι τίτλοι των ΤΙΤΑΝ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Aegean, αν και στην τελευταία βγήκε κάποια αντίδραση.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v