Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνική αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Επαναφορά πάνω από τις 800 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Υπεραποδίδουν οι τραπεζικές μετοχές και «χαρτιά» που υπερπουλήθηκαν στις τελευταίες συνεδριάσεις. Ενεργοποίηση αγοραστών σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Mytilineos.

Τεχνική αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Ανοδική διόρθωση επιχειρείται στα ευρωπαϊκά, επανέρχεται πάνω από τις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Παράλληλη άνοδος για τις αποδόσεις των ομολόγων κρατών της ευρωζώνης, μετά τις νέες προειδοποιήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για ακόμη επιθετικότερη επιτοκιακή πολιτική, με ενδεικτική την καταγραφή υψηλού 11ετίας για το 10ετές της Γερμανίας στα 2,15%. Παρασύρεται υψηλότερα, στα 4,75% το αντίστοιχο ελληνικό.

Κίνηση μετοχών-ομολόγων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη διόρθωση της μίας εκ των δύο αγορών, συνεκτιμώντας πως το όλο και ακριβότερο κόστος χρήματος αναπόφευκτα θα επηρεάσει αρνητικά επιχειρήσεις, επαγγελματίες, πραγματική οικονομία.

Χαρακτηριστικά ξεκάθαρα τεχνικής αντίδρασης η -μέχρι τώρα- στάση των επενδυτών, με την προσοχή και στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX αντιδρά στις 12.400 (1,45%), στο Λονδίνο ο FTSE100 στις 7.067 (0,67%) και στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης έως τις 804,88 μονάδες.

Με συναλλαγές 6,8 εκατ. στη συμπλήρωση των πρώτων 45', με στοχευμένες εντολές κατ' αρχάς σε blue chips που υπερπουλήθηκαν τις τελευταίες συνεδριάσεις (ΟΤΕ, Mytilineos, Motor Oil, ΟΠΑΠ κ.α.) αλλά και σε τραπεζικά χαρτιά.

Και αν για μετοχές-σηματωρούς η επανενεργοποίηση εντολών αγοράς δικαιολογείται μετά τη σημαντική διόρθωση που έχει προηγηθεί, για τις τραπεζικές η άνοδος είναι απόρροια των χθεσινών δηλώσεων της επικεφαλής της ΕΚΤ.

Υψηλότερα επιτόκια σημαίνει περισσότερα έσοδα -σε πρώτη φάση- αλλά και κίνδυνο για αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων.

Προσώρας η... μπάλα είναι στους αγοραστές, με εντολές και στις 4 συστημικές, με αποτέλεσμα ο ΔΤΡ να αντιδρά 2,20% στις 536 μονάδες.

Υπέρ των long λειτουργεί και η προοπτική αποεπένδυσης του ΤΧΣ -σε επόμενο επενδυτικό χρόνο-, με την Εθνική να σημειώνει τη μεγαλύτερη αντίδραση στα 3,135 (3,55%).

Αγορές όμως σε μετοχές-σηματωρούς, με ενθαρρυντική ένδειξη την ενεργοποίηση αγοραστών στον ΟΤΕ -μετά τα χθεσινά νέα χαμηλά- έως τα 14,73 ευρώ. Στον ΟΠΑΠ έως τα 12,45 ευρώ, σε Mytilineos έως τα 13,87 ευρώ -μετά την ανακοίνωση για νέα φ/β σε Χιλή, Ουζμπεκιστάν-, σε ΔΕΗ έως τα 5,42 ευρώ -με στήριξη από τις αγορές ιδίων μετοχών κ.α.

Στα 15,27 (-1,10%) η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, με απορρόφηση της προσφοράς από τα χαμηλά ημέρας, στα 8,56 (0,12%).

Στις 65/11 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 86 μετοχές χωρίς μεταβολή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v