Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν οι παροχές της κυβέρνησης

Οχι στη χαλάρωση του προϋπολογισμού, διαμηνύει ανώτατη πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Γιατί προβληματίζουν οι «αριθμοί που δύσκολα βγαίνουν». Νοέμβριο οι οριστικές αποφάσεις για τη δημοσιονομική πολιτική του 2023. Τι θα συζητηθεί στο Eurogroup.

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν οι παροχές της κυβέρνησης

Η Κομισιόν, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις όλων των χωρών-μελών, δεν αναμένεται να δώσει «οριζόντιες χάρες, και δη στην Ελλάδα, για χαλάρωση του προϋπολογισμού του 2023», καθώς «ακόμα βρίσκεται σε καθεστώς μεταπρογραμματικής εποπτείας», δήλωσε στο Euro2day.gr ανώτατος παράγοντας της Κομισιόν.

Ενόψει των τελικών αποφάσεων και παρά το γεγονός ότι χώρες όπως η Γερμανία ανακοινώνουν γενναίες εθνικές πολιτικές και έχουν εξαγγείλει γενναία προγράμματα στήριξης της οικονομίας και των πολιτών τους, η Ελλάδα φαίνεται πως ακόμα ανησυχεί τους εταίρους. Και τούτο γιατί διανύουμε προεκλογική περίοδο που ανέκαθεν προβληματίζει και, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, «η Ελλάδα δεν είναι Νότος, είναι σε ξεχωριστή κατηγορία».

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και το προσχέδιο του προϋπολογισμού που ανακοινώνεται σήμερα θα μπουν στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών που έρχονται την Τετάρτη στην Αθήνα. Η εντολή που έχουν λάβει είναι να κρατήσουν χαμηλούς τόνους επικοινωνιακά, όμως το μήνυμα θα είναι καθαρό: μείνετε εντός των στόχων που οι ίδιοι έχετε θέσει. Καθώς όμως αποφάσεις για τη δημοσιονομική πολιτική της ευρωζώνης αναμένονται τον Νοέμβριο, ο ελληνικός προϋπολογισμός αναμένεται να αναπροσαρμοστεί τον Δεκέμβριο.

Πάντως, ο δημοσιονομικός χώρος για αναπροσαρμογές για τη χώρα μας -και αυτό έχει ήδη διαμηνυθεί στην Αθήνα- δεν εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλος, ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο θα ξεκαθαρίσει ποιες παροχές και μέτρα θα προσμετρηθούν στην εθνική δημοσιονομική πολιτική και ποια όχι.

Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να κληθεί να βρει αντίμετρα στις παροχές που δεν θα ενταχθούν σε ευρωπαϊκές αποφάσεις ή κονδύλια. Επίσης, βάσει του πορίσματος των θεσμών που θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο μαζί με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, θα ξεκαθαρίσει και ποιες από τις δεσμεύσεις έχουν προχωρήσει και ποιες όχι. Υπενθυμίζεται ότι για να βγει η χώρα μας από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο, υποσχέθηκε ότι οι 22 εκκρεμότητες του προγράμματος θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Γιατί ανησυχεί η Κομισιόν

Η επίσημη απάντηση σε σχετικές ερωτήσεις παραμένει το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει πάρει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Ανεπισήμως όμως οι σκέψεις επικεντρώνονται στα ακόλουθα:

  1. Στο ότι πρέπει να κλείσουν τα 22 προαπαιτούμενα, κάποια από τα οποία -που έχουν πολιτικό κόστος - εκκρεμούν εδώ και τρία χρόνια.
  2. Στη σωστή αξιοποίηση των 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης και στην ορθή χρήση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ (όπου κάποια προγράμματα έχουν εξαγγελθεί μεν αλλά δεν προχωρά η εφαρμογή τους).
  3. Στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, η κυβέρνηση έχει προσμετρήσει και τις θετικές επιπτώσεις από έργα ανάπτυξης και επενδύσεις που δεν έχουν γίνει και δεν είναι εξασφαλισμένο ότι θα αποφέρουν αυτά που προσδοκά η Αθήνα. Η συγκεκριμένη κίνηση έγινε και από προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς να αποφέρει τα προσδοκώμενα.
  4. Υπενθυμίζεται ότι οι αγορές αναμένουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα κάτω του 1% το 2023, σε συνθήκες πληθωρισμού 3% από 9% το 2022. Εν μέσω πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση επιμένει ότι θα καταφέρει σημαντική αποκλιμάκωση του χρέους και άνοδο του ΑΕΠ το 2022 κατά 5,3% και 2,1% το 2023.

Εδώ είναι που, σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές, εστιάζουν οι θεσμοί, ώστε να δουν τι πραγματικά μπορεί να κάνει η Ελλάδα καθώς οι αριθμοί «δύσκολα βγαίνουν», αναφέρει υπηρεσιακός παράγοντας. Πάνω σε αυτές τις εκτιμήσεις αναμένεται και η προσθαφαίρεση των παροχών.

Η πρώτη «μάχη» του Εurogroup

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν για τα δημοσιονομικά, το ενεργειακό, την ύφεση, τον πληθωρισμό, την ώρα που ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία εντείνει την αβεβαιότητα.

Παρών θα είναι και ο ΓΓ του ΟΟΣΑ για ανταλλαγή απόψεων για τις τις μακροοικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης . Οι υπουργοί αναμένεται να επικεντρώσουν τη συζήτησή τους στη δημοσιονομική πολιτική για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας και των πληθωριστικών πιέσεων.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης, θα εξεταστεί η πορεία εφαρμογής των προτεραιοτήτων που έχει θέσει η ευρωζώνη για τα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και, στο πλαίσιο αυτό, θα δοθεί η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τις οικονομικές προκλήσεις και τις προτεραιότητες πολιτικής για την ευρωζώνη, στον απόηχο των πρόσφατων εξελίξεων.

Η ημερήσια διάταξη του Eurogroup περιλαμβάνει, επίσης, εξέταση διεθνών οικονομικών ζητημάτων, όπως οι εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος, ενόψει της επικείμενης Ετήσιας Συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v