Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ελεγχόμενες οι πιέσεις, άμυνα μέσω Coca Cola

Οριακές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, με την άνοδο για Coca Cola αλλά και τη θετικότερη εικόνα στις ευρωαγορές να αμβλύνουν τις πιέσεις. Στις τράπεζες η μεγαλύτερη πτώση. Κέρδη και για Mytilineos, Viohalco. Περιορισμένος ο τζίρος.

Χρηματιστήριο: Ελεγχόμενες οι πιέσεις, άμυνα μέσω Coca Cola

Σε θετικό έδαφος ο DAX στη Φρανκφούρτη, σε αρνητικό ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με συναλλαγές μόλις 17 εκατ. (*) συντηρείται η διόρθωση για βασικούς δείκτες, μετοχές, υπό το βάρος και του υψηλού πληθωρισμού. Στο 12% τον Σεπτέμβριο -από 11,4% τον Αύγουστο, 11,6% τον Ιούλιο και 12,1% τον Ιούνιο-, ανάλογος πληθωρισμός είχε να καταγραφεί από τον Δεκέμβριο 1993. Επίμονα διψήφιος, σε υψηλά 23ετίας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για επιχειρηματικότητα, πραγματική οικονομία, συνακόλουθα κοινωνία. Το κατά 332% ακριβότερο φυσικό αέριο αναπόφευκτα αποτυπώνεται και επενδυτικά, σύμφωνα με τις οικονομικές αντοχές των εισηγμένων.

Με απώλειες 0,54% ο ΓΔ στις 809,68 και χαμηλό ημέρας στις 804,43 μονάδες. Μέτριες οι πωλήσεις μεν, σταθερές όμως από τις πρώτες κιόλας εντολές και χωρίς ιδιαίτερη σπουδή από την πλευρά των αγοραστών να ενεργοποιηθούν περισσότερο.

Σε πτωτικό «άνοιγμα» παραπέμπουν τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη, με απώλειες ο FTSE100 στο Λονδίνο και τα νέα από τις Βρυξέλλες να επιβεβαιώνουν το ευρωπαϊκό χάσμα. Η ανακοίνωση της Κοινότητας πως επιτρέπει τη χαλάρωση του πλαισίου προκειμένου το Βερολίνο να μπορέσει να περάσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα χρηματοδότησης της γερμανικής οικονομίας με 200 δισ. αδυνατίζει ακόμη περισσότερο την προοπτική εξεύρεσης ουσιαστικής/αποτελεσματικής λύσης στη Σύνοδο της 20-21 Οκτωβρίου.

Αναπόφευκτα όλα αυτά θα «τιμολογηθούν» και επενδυτικά στα ευρωπαϊκά, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, από τη στιγμή που το Βερολίνο επιλέγει να πορευτεί με τη λογική «... έχουμε και για αυτό δίνουμε...» τινάζοντας στον αέρα την έννοια της αλληλεγγύης.

Στα καθ' ημάς, ο υπέρβαρος πληθωρισμός, ειδικότερα το ενεργειακό, προφανώς και επηρεάζει την επιχειρηματικότητα, φρενάρει τα οικονομικά αποτελέσματα, την κερδοφορία κ.ο.κ.

Σε ΟΤΕ, Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Εθνική, ΔΕΗ, Jumbo, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς και Motor Oil, Viohalco, Coca Cola HBC, οι περισσότερες συναλλαγές, με κύριο χαρακτηριστικό την υπερίσχυση των πωλητών στην πλειονότητα, πλην Mytilineos (14,61), Viohalco (3,59), Coca Cola HBC (21,96) κ.λπ.

Στις 35/63 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 65 μετοχές χωρίς μεταβολή.

(*) στις 15:00

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v