Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Δύσκολη» συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

Πτωτικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές αλλά και η κλιμάκωση του πολεμικού μετώπου με τα αντίποινα της Μόσχας αφήνουν λίγα περιθώρια κινήσεων στους long. Η αύξηση των short θέσεων και τα «καμπανάκια» στο ενεργειακό.

«Δύσκολη» συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

Με πλεονέκτημα πωλητών η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Δυσοίωνες οι ενδείξεις μετά τις εκρήξεις στο κέντρο του Κιέβου και τις αναφορές του Τύπου για αντίποινα Πούτιν.

Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το πώς θα αντιδράσουν, κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα, οι traders και μεσοπρόθεσμα εάν αποτελεί προοίμιο για περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης.

Ούτως ή άλλως, από τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι short είχαν ενισχύσει τις θέσεις τους, ειδικότερα στα ευρωπαϊκά, απόρροια και του «ναυαγίου» της έκτακτης Συνόδου στην Πράγα. Η όλο και ισχυρότερη εκτίμηση μέρους των επενδυτών πως ουσιαστική, αποτελεσματική λύση δεν θα εξευρεθεί ούτε στη Σύνοδο της 20-21 του μηνός αυξάνει το κόστος αντασφάλισης σε αγορές μετοχών, ομολόγων, συναλλάγματος κ.λπ.

Στις 3.639,99 μονάδες ο S&P500 μετά τη «βουτιά» της Παρασκευής, στις 12.273 ο DAX μετά από διόρθωση 1,59% και στις 814,06 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

Με αυτά τα δεδομένα -από την Παρασκευή- με τις νέες εξελίξεις -από τη σκλήρυνση της στάσης της Μόσχας-, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στις ανακοινώσεις στοιχείων Δεικτών Τιμών Καταναλωτή (σε Γερμανία, ΗΠΑ), στην αυλαία των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου (Wall Street), σε μία εβδομάδα που προοιωνίζεται «καυτή».

Στα καθ' ημάς, μείζον το θέμα του ενεργειακού, με αρχή τις τιμές-φωτιά για το πετρέλαιο θέρμανσης, όπως από νωρίς σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη. Καίριο το θέμα, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος φαινομένων αισχροκέρδειας, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον κίνδυνο ανεξέλεγκτων διαστάσεων, εάν παρασυρθούν οι τιμές και στο πετρέλαιο κίνησης.

Ανοδική πορεία και για τις τιμές πετρελαίου κίνησης και αμόλυβδης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελενας.

Υπέρβαρο το ενεργειακό για την επιχειρηματικότητα, την πραγματική οικονομία, συνακόλουθα την κοινωνία, προφανώς θα αποτυπώνεται και επενδυτικά/χρηματιστηριακά. Στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου σε σημαντικό βαθμό, αλλά σε υπερθετικό στα μεγέθη του τέταρτου, με τον Οκτώβριο να έχει ξεκινήσει με αρνητικούς οιωνούς.

Το αν οι εισηγμένες θα καταφέρουν να συγκρατήσουν το μεγαλύτερο ή μικρότερο μέρος της καθαρής κερδοφορίας τους και κατά το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, μένει να επιβεβαιωθεί (ή διαψευσθεί) στο... πεδίο. Και αυτό, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η αγορά θα το τιμολογήσει ανάλογα.

Αρνητική η συνεδρίαση νωρίτερα στις αγορές της Ασίας, από 0,46% χαμηλότερα και τις 3.636,50 μονάδες τα futures του S&P500.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v