Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικά βαρίδια χαμηλώνουν το Χρηματιστήριο

Κινήσεις κατοχύρωσης θέσεων πιέζουν την εγχώρια αγορά. Ο τραπεζικός κλάδος κύριος αποδέκτης εντολών πωλήσεων, συνδυαστικά με το αρνητικό πρόσημο για τα βαριά χαρτιά ΟΠΑΠ και Coca Cola. Εισροές σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΔΕΗ. Πίεση στα ομόλογα.

Τραπεζικά βαρίδια χαμηλώνουν το Χρηματιστήριο

Οριακές διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά, μικρές απώλειες στην προθεσμιακή της Νέας Υόρκης και στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε εξέλιξη είναι διαδικασία μερικής κατοχύρωσης θέσεων.

Από 0,46% χαμηλότερα και τις 3.715 μονάδες τα futures του S&P500 στη Wall Street, αρνητικά «γυρίζει» ο DAX στις 12.752 (-0,18%) και στις 6.298 (-0,12%) διορθώνει ο FTSE100, με τον ΓΔ να δοκιμάζεται στο εύρος των 850-845 μονάδων.

Κινητικότητα στις αγορές ομολόγων, με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας για περιορισμό των θέσεών της στο κρατικό χρέος της χώρας, αφορμή για επιβάρυνση της απόδοσης των ευρωπαϊκών τίτλων.

Οριακά πάνω από το όριο του 5% και πάλι το ελληνικό 10ετές, στο 4,71% το αντίστοιχο ιταλικό, θυμίζοντας το πρόβλημα που συντηρείται με επίκεντρο -σε αυτή τη φάση- την αγγλική αγορά ομολόγων.

Παράλληλα η φυσιολογική μερική κατοχύρωση (βραχυπρόθεσμων) θέσεων στη Νέα Υόρκη έχει ως συνέπεια ανάλογες κινήσεις και στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον τραπεζικό κλάδο κύριο αποδέκτη εντολών πωλήσεων.

Συνδυαστικά με το αρνητικό πρόσημο για τα βαριά χαρτιά ΟΠΑΠ, Coca Cola HBC από τις πρώτες κιόλας εντολές, στην αρχή της συνεδρίασης δικαιολογείται η στάση (κυρίως) traders, ειδικότερα όσων είχαν τοποθετηθεί από τα χαμηλά της Παρασκευής.

Ωστόσο, η προσφορά γίνεται με τρόπο που να απορροφάται από τις 2.040 μονάδες για τον FTSE25 και από τις 572 για τον ΔΤΡ. Μέχρι τώρα (*) οι στηρίξεις (εβδομαδιαίες) επιβεβαιώνονται και για τους 3 βασικούς δείκτες και μάλιστα σε απόσταση σχετικής ασφάλειας.

Συν τω χρόνω μέρος της ρευστότητας μετακυλίεται σε μετοχές που είτε είναι σε ανοδική τάση είτε είχαν υποαποδώσει τις τελευταίες 3-5 συνεδριάσεις.

Σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΔΕΗ συνεχίζονται οι εισροές με άνοδο έως τα 18,20 και 5,87 ευρώ αντίστοιχα, όπως και σε Mytilineos (16,01), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (9,04), ενώ επανέρχονται αγοραστές σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,70) και συνεχίζουν από το πρωί σε ΟΛΠ (15,92).

Σε γενικές γραμμές, προβλέψιμη η εξέλιξη της συνεδρίασης, δεδομένης της σημασίας που έχει -τεχνικά- η ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων, πέριξ της οποίας έχουν ενεργοποιηθεί ρευστοποιήσεις και τις προηγούμενες φορές.

Προβάδισμα πωλητών (σε 68 μετοχές) έναντι των αγοραστών (41) καθώς η τακτική του μερικού «κλειδώματος» εκτείνεται και στα mid caps.

Ωστόσο σε νέα υψηλά ενισχύεται η τιμή της Autohellas (10,58) και της Δομικής Κρήτης (0,912).

(*) στα 25,2 εκατ. η αξία συναλλαγών, λίγο πριν τις 15:00.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v