Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι όροι της αναμέτρησης με τις 900 μονάδες

Οριακά τα βήματα της εγχώριας αγοράς, που αντιμετωπίζει και το «ναρκοπέδιο» των διεθνών εξελίξεων, όπως φάνηκε χθες με την υπόθεση της Πολωνίας. Ποια είναι τα κρίσιμα τεχνικά όρια.

Κέρδη στη Wall Street με ώθηση από τα macro, μοιάζει απίθανο οι εκρήξεις στην Πολωνία να οφείλονται σε πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία, δηλώνει ο Μπάιντεν και νωρίτερα στα χρηματιστήρια της Ασίας επικράτησαν οι πωλητές.

Ωστόσο στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης τα futures του S&P 500 δείχνουν πάνω από τις 4.000 (0,11%), το crude WTI υποχωρεί στα $ 86,19, ενώ το 10ετές «τσιμπάει» λίγο στο 3,823%. Στα ευρωπαϊκά, από τις 14.378 (0,46%) ο DAX, από τις 7.369 (-0,21%) ο FTSE 100, με την προσοχή στις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, στην ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών αλλά και στην παρουσίαση αύριο του δημοσιονομικού προγράμματος από τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι αγοραστές διατήρησαν και χθες το πλεονέκτημα, με τον Γενικό Δείκτη στις 903,87 μονάδες, τον FTSE25 στις 2.194,25 και με τον Δείκτη Τραπεζών στις 644,57 μονάδες. Χαρακτηριστικά της χθεσινής συνεδρίασης, η μετακύλιση ρευστότητας/θέσεων από ομάδα μετοχών σε άλλη, οι αυξημένες προσυμφωνημένες συναλλαγές ένδειξη ενεργοποίησης «ισχυρών χεριών», με παρουσία κυρίως σε ενεργειακό και τραπεζικό πεδίο.

Προφανώς η συναλλαγή που συζητήθηκε περισσότερο ήταν της ΔΕΗ, με 1,02 εκατ. μετοχές στα 6,645 ευρώ, λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης. Συνεκτιμήθηκε με το πρόσφατο επίσης μεγάλο πακέτο (στα 6,20) που φέρεται να κατέληξε στην Covalis Capital. Αλλωστε ο κλάδος είναι στο προσκήνιο, όπως επιβεβαιώθηκε στην κλειστή επενδυτική εκδήλωση της AXIA Ventures, με την Αθηνά Καλαϊτζόγλου να έχει τις λεπτομέρειες. Ωστόσο, κλάδος-οδηγός παραμένει ο τραπεζικός παρά τη χθεσινή οριακή υποχώρηση. Επίσης σημαντικές συναλλαγές σε Εθνική, Πειραιώς και Eurobank. Ξεχώρισαν το 1,87 εκατ. της Eurobank στο 1,071 ευρώ και τα αρκετά στην Εθνική, ημέρα που η τράπεζα άντλησε 500 εκατ. από τις αγορές.

Τεχνικά, για τον FTSE 25 όσο συντηρείται πάνω από τις 2.173 μονάδες τόσο μένει ενεργή η τάση προς τις 2.213-2.223 ενδεχομένως προς την Παρασκευή, ημέρα λήξης της σειράς Νοεμβρίου στα Παράγωγα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v