Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι συζητήθηκε για την ενέργεια στο κλειστό «event» της Axia Ventures

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την ενεργειακή κρίση και την επόμενη ημέρα. Η κριτική για την ατολμία και τις καθυστερήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο φόρος στα «ουρανοκατέβατα» κέρδη.

Τι συζητήθηκε για την ενέργεια στο κλειστό «event» της Axia Ventures

Τέσσερις μάνατζερ από ισάριθμους κορυφαίους ενεργειακούς ομίλους και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συζήτησαν χθες κεκλεισμένων των θυρών για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον τομέα.

Η πρόσκληση προήλθε από την Axia Ventures, η οποία συμπεριέλαβε για πρώτη φορά και τον τομέα της ενέργειας στα κλειστά events που παραδοσιακά διοργανώνει κάθε χρόνο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, για θέματα της επικαιρότητας σε όλους τους τομείς της οικονομίας αλλά και την πολιτική.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, στη συζήτηση συμμετείχαν, εκτός του Κώστα Σκρέκα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔEΗ Γιώργος Στάσσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης, η CEO της ΔΕΠΑ Υποδομών που εξαγοράσθηκε από την Italgas Μπάρμπαρα Μοργκάντε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Ευθύμιος Μπουλούτας.

Στο «μενού» της συζήτησης κυριάρχησε η ενεργειακή κρίση και οι ενέργειες που έχουν γίνει ως τώρα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπισή της. Κοινή πεποίθηση ήταν ότι δεν υπήρξαν γρήγορα και αποτελεσματικά βήματα, ενώ ασκήθηκε κριτική και για την ατολμία που επιδείχθηκε σε κρίσιμα ζητήματα.

Ένα δεύτερο, εξίσου σημαντικό θέμα που τέθηκε στο τραπέζι ήταν η φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων» κερδών, το οποίο, όπως υποστηρίχθηκε, καταλήγει να επιβαρύνει υπέρμετρα τις επιχειρήσεις που αφορά.

Οι μάνατζερ έδωσαν έμφαση, εξάλλου, στην ανάγκη απανθρακοποίησης του ενεργειακού τομέα, παρουσιάζοντας τις νέες επενδύσεις που δρομολογούνται σε όλο το φάσμα του, με στόχο το «πρασίνισμά» του. Μίλησαν ακόμη και για την ανάγκη διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, η οποία, όπως ειπώθηκε, έχει τη μικρότερη εξάρτηση, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η συμμετοχή της κ. Μοργκάντε είχε συμβολικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι η ΔΕΠΑ Υποδομών έχει περάσει στον όμιλο της Italgas. Από αυτή την άποψη καταγράφηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον της ιταλικής εταιρείας για τη χώρα μας, το οποίο αποδόθηκε στις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που είδε η Italgas για την περαιτέρω ανάπτυξή της μέσω της επέκτασης των εγχώριων δικτύων φυσικού αερίου και την ενίσχυσή της με σημαντικά assets.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v