Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 890 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, εν μέσω κινήσεων αποκομιδής κερδών. Πιέσεις σε τράπεζες και blue chips. Κόντρα από Τιτάν, Aegean, Jumbo, μόχλευση σε mid/small caps.

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο

Τέλος συναγερμού δια στόματος Στόλτενμπεργκ, στα οικονομικά και τα ενεργειακά εκ νέου η προσοχή των επενδυτών.

Με την τάση στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης να «γυρίζει» οριακά αρνητική, στη Φρανκφούρτη ο DAX διορθώνει 1,01% στις 14.231 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE100 οριακά χαμηλότερα στις 7.362 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη διευρύνονται έως την ευρύτερη περιοχή των 890 μονάδων.

Στις 2.163 (-1,41%) ο FTSE25, στις 639,15 (-2,24%) ο ΔΤΡ και στις 1.369 (-1,07%) ο FTMidCap με τη συναλλακτική δραστηριότητα αυξημένη -συγκριτικά με τη χθεσινή συνεδρίαση/χωρίς τα ανάλογα πακέτα-, διακριτή διαφοροποίηση σε ένα επιλεγμένο τμήμα των mid&small caps με πληθώρα πακέτων σε συγκεκριμένες εταιρείες της κατηγορίας.

Καλοδεχούμενη, σύμφωνα με μερίδα αναλυτών, η διόρθωση, μετά τη διερεύνηση της περιοχής των 900-910 μονάδων, το μερικό «κλείδωμα» θέσεων, συνεκτιμώντας τη λήξη σειράς Νοεμβρίου στα Παράγωγα, την Παρασκευή.

Ρευστοποιήσεις -προσώρας- ελεγχόμενες στα τραπεζικά χαρτιά και σε blue chips, πιθανότατα ως προοίμιο μετακύλισης ρευστότητας σε άλλη ομάδα μετοχών του δείκτη.

«Εκρηξη» τζίρου για τις επιχειρήσεις το τρίτο 3μηνο καταγράφεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Θετική εξέλιξη, που όσον αφορά στις εισηγμένες αποτυπώνεται στα μεγέθη της περιόδου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Πρακτικά και με την ΕΛΣΤΑΤ δικαιολογούνται οι αποτιμήσεις για τις περισσότερες εισηγμένες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ενώ για αρκετές μικρομεσαίες διαφαίνονται περιθώρια μεγέθυνσης.

Με αυτή την προσέγγιση η θέση αναλυτών, πως η σημερινή διόρθωση, από τη στιγμή που δεν θα ξεπεράσει τις 880 μονάδες (σε ημερήσιο), παραπέμπει σε ενδεχόμενη προσέλκυση κεφαλαίων από λίγο χαμηλότερες τιμές.

Από τις 2.155-2.150 για τον FTSE25, από τις 630-625 για τον ΔΤΡ, με τις μέχρι τώρα εντολές να δίνονται κυρίως σε ΟΠΑΠ (12,51), ΟΤΕ (15,26), Εθνική (3,82), Alpha Bank (0,9548), ΔΕΗ (6,57), σε όλες με πωλητές.

Εξαιρέσεις του FTSE25 οι ΤΙΤΑΝ (12,10), AEGEAN (5,01), Jumbo (14,91), ΟΛΠ (16,48).

Περιορισμένης έκτασης μεταφορά ρευστότητας σε mid caps των AVAX, Epsilon Net, Intracom, ΕΥΑΘ και small caps των mezzanine (Sunrise, GalaxyCosmos, Cairo, PhoenixVega), καρέ που -αν μη τι άλλο- συντηρεί συνθήκες μόχλευσης και intraday trading σε μία κατά γενική εκτίμηση άνευρη αγορά.

Unibios/ΒΙΟΣΩΛ με πακέτα και συναλλαγές... έτους, Ξυλεμπορία, R.E.D.S/Καμπάς, Epsilon Net, Centric, Moda Bagno κ.α. small caps από τις συνολικά 28 μετοχές με θετικό πρόσημο. Στις 77 με αρνητικό και 59 χωρίς μεταβολή.

Στα 36,2 εκατ. νωρίτερα (στις 15:00) ο τζίρος, με τα 2,76 εκατ. μέσω πακέτων (σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, αλλά και Unibios/ΒΙΟΣΩΛ, Entersoft, ΚΡΙ-ΚΡΙ).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v