Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Mytilineos ανεβάζουν τον ΓΔ

Τα δεδομένα πίσω από την ανοδική κίνηση των δύο blue chips. Ανοδικά συνεχίζει η εγχώρια αγορά, επωφελούμενη από την κίνηση στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η εικόνα στα παράγωγα.

Χρηματιστήριο: ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Mytilineos ανεβάζουν τον ΓΔ

Μερική επαναφορά αγοραστών στα ευρωπαϊκά, θετική εικόνα στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης και στο Χρηματιστήριο Αθηνών η προσοχή των επενδυτών επικεντρώνεται σε μετοχές συγκεκριμένων εισηγμένων.

Στις 14.991 (0,47%) ο DAX, από τις 3.925 (0,28%) τα futures του S&P500 και στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 975 (0,67%), είναι η υπεραπόδοση blue chips που κάνει αίσθηση και τη διαφορά.

Είναι τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά για τη Mytilineos, το συν 10% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ συνδυαστικά με τη διακριτή εισροή κεφαλαίων από «ισχυρά χέρια» σε χαρτιά που κατά την εκτίμηση των αγοραστών είτε θα ανακοινώσουν θεαματική αύξηση μεγεθών 2022 είτε σημαντικές επιχειρηματικές συνεργασίες, κινήσεις κ.λπ.

Συνεδρίαση μετοχών και πολύ λιγότερο δεικτών η σημερινή, με την αλλαγή φρουράς στη σειρά των Συμβολαίων (στα Παράγωγα) να περνά χωρίς σημαντική διαφοροποίηση, αύξηση συναλλακτικότητας ή και αλλαγή τάσης. Με premium οι σειρές Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, στις 2.365 μονάδες ο FTSE 25 στην υποκείμενη αγορά, ενώ ο ΔΤΡ επανέρχεται προς τις 725 (0,72%).

Το ενθαρρυντικό, κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα, είναι πως επιβεβαιώθηκε η σημαντική στήριξη -παρά το εύρος της χθεσινής διόρθωσης/με υψηλό τζίρο-, που ειδικότερα για τον FTSE 25 αποδίδεται στην ισχύ βαριών μετοχών, λ.χ. Mytilineos, δευτερευόντως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Helleniq Energy.

Κυρίως ο Μυτιληναίος είναι που «σηκώνει στην πλάτη του» τους long, με εντολές από τα 21,52 έως τα 22,42 ευρώ, με αποτίμηση 3,2 δισ. και ικανή στάθμιση -πλέον- στη διαμόρφωση του δείκτη.

Παράλληλα με το outperform του, αίσθηση κάνει η επιθετική κίνηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, απόρροια σταθερών εισροών από «ισχυρά χέρια» εδώ και μέρες. Σήμερα από τα 2,045 έως τα 2,27 ευρώ, με τους αγοραστές να προσβλέπουν σε ανακοινώσεις της διοίκησης σχετικά με (πολύ πιθανή) συμφωνία στον τομέα των (υπεράκτιων) ΑΠΕ.

Ενδεικτικό πως νωρίτερα σε Mytilineos και Motor Oil πραγματοποιούνταν ο μεγαλύτερος τζίρος, με Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική να ακολουθούν.

Ισχυρά θεμελιώδη στις τράπεζες «βλέπει» η Eurobank Equities ανεβάζοντας τις τιμές-στόχους, με τον κλάδο στο επίκεντρο και για τον επιπλέον λόγο της κατά πάσα πιθανότητα διανομής μερίσματος (χρήσης 2022), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια. Σε αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων 2022, συνεπώς με ζητούμενη για τους long την υπέρβαση των 755-760 μονάδων στη συνέχεια (του Ιανουαρίου).

Στις 69/43 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, χωρίς μεταβολή 53 και τζίρος στα 40 εκατ., αισθητά μειωμένος συγκριτικά με τον εβδομαδιαίο μέσο όρο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v