Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέα αναμέτρηση με τις 1.000 μονάδες

Σε επαφή με το ψυχολογικό όριο ο ΓΔ, παρά τις πολιτικές εξελίξεις. Πόσο εφικτό είναι το σενάριο θετικής διαφοροποίησης της Αθήνας σε σχέση με τις διεθνείς αγορές. Οι μετοχές-σηματωροί της συνεδρίασης.

Χρηματιστήριο: Νέα αναμέτρηση με τις 1.000 μονάδες

Σε ρυθμό κεντρικών τραπεζών Νέα Υόρκη και Φρανκφούρτη, μεστή η ημέρα για το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Πάνω από τις 4.020 μονάδες ο S&P500, από τις 15.081 ο DAX και νωρίτερα, μικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας.

Στην Αθήνα, οι επενδυτές δεν έδειξαν να επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό μέτωπο, εστιάζοντας περισσότερο σε όσα αφορούν στο οικονομικό, επιχειρηματικό.

Οριακές οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη (-0,01%), με επιβεβαίωση των στηρίξεων (χαμηλό ημέρας στις 987 μονάδες), ελεγχόμενη προσφορά στην κυκλοφορία της είδησης για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας την αίσθηση πως επρόκειτο για συνέχεια σε φυσιολογικό profit taking.

Στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2022 της Mytilineos -και μάλιστα με καινοτόμο διαδικασία- η προσοχή των επενδυτών και δη των ξένων, που για ακόμη μία συνεδρίαση επενδύουν στη μετοχή.

Νέο ρεκόρ κερδοφορίας -στα 466 εκατ. το 2022- και μέρισμα 1,2 ευρώ/μτχ. Στα 22,86 με νέο υψηλό στα 23,02 ευρώ η μετοχή, με απόδοση μεγαλύτερη του 12% από την αρχή του έτους (έναντι 7% του ΓΔ), σε αποτίμηση 3,28 δισ.

Με αυξημένη βαρύτητα στη στάθμιση των δεικτών, αποτελεί βασικό πλεονέκτημα για τους long, και στη μέχρι τώρα ανοδική πορεία της αγοράς από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του 2023.

Παράλληλα η συζήτηση στον Αρειο Πάγο για πλειστηριασμούς και servicers, η συνεδρίαση του δ.σ. της Attica Bank, η συνάντηση υπ.Οικονομικών-επικεφαλής ESM με αρκετά επιμέρους, που σύμφωνα με χρηματιστές θα κρατήσουν στο οικονομικό, επιχειρηματικό την προσοχή των επενδυτών.

Ωστόσο, στο επίκεντρο τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να αναφέρεται στο θετικό ξεκίνημα για τα εταιρικά κέρδη του 2023, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη διαφοροποίηση του ΧΑ και αυτή την περίοδο, που η Ευρώπη δοκιμάζεται (και) από τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων και την πολιτική ποσοτικής σύσφιξης της ΕΚΤ.

Αλλωστε, όπως αναλύει ο Στέφανος, κόντρα στις επιπτώσεις διαδοχικών κρίσεων οι επενδυτές ανταμείφθηκαν την τελευταία 5ετία με διψήφιο ποσοστό κερδών και χρηματικές διανομές 9,4 δισ.

Στο οικονομικό, επιχειρηματικό συνεπώς η εστίαση των επενδυτών, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος Ιανουαρίου, στη διάρκεια του οποίου επιβεβαιώνεται το January Effect.

Βραχυπρόθεσμα ζητούμενη, σήμερα-αύριο, η επιβεβαίωση των 980 μονάδων για τον ΓΔ, των 2.380 για τον FTSE25 και των 720 για τον ΔΤΡ.

Σηματωροί για σήμερα Πειραιώς από τον τραπεζικό, Mytilineos από τα blue chips.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v