Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέα υψηλά οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο

Οριακά υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης, με τζίρο και θεαματικό ανοδικό γύρισμα για τον τραπεζικό κλάδο. Ανοδος άνω του 3% για Eurobank. Κέρδη για Coca Cola, πιέσεις σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, Motor Oil.

Σε νέα υψηλά οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο

Απώλειες στα ευρωπαϊκά, προσπάθεια διαφοροποίησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο, η για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κίνησης των αγοραστών κόντρα στο γενικότερα διορθωτικό κλίμα, που επικρατεί σε Νέα Υόρκη και Φρανκφούρτη, Λονδίνο.

Ενδεικτική η απόκλιση μεταξύ δεικτών, εμφανής από τις 12:00 μ. και μετά σταδιακά, με αιχμή το θεαματικό ανοδικό γύρισμα των τραπεζικών.

Μία πρώτη ώρα με εντολές έως τις 755,86 μονάδες για τον Δείκτη Τραπεζών, με την προσφορά να μαζεύεται σε δύο φάσεις και μετά τις 12:15 να αρχίσει η ενεργοποίηση εντολών αγοράς. Αποτέλεσμα, ο ΔΤΡ να αντιδράσει έως τις 778,78 με 2,50%, καταγράφοντας μάλιστα νέο τοπικό υψηλό.

Αναλυτικότερα, στις μετοχές των 4 συστημικών πραγματοποιείται ο μεγαλύτερος τζίρος -Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς-, με Mytilineos, OTE, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ να ακολουθούν. Στο συν οι 4 τραπεζικές, στο μείον τα 5 blue chips, τάση που σύμφωνα με χρηματιστές παραπέμπει σε μετακύλιση ρευστότητας.

Είτε πρόκειται για rotation είτε για άμεσες εισροές, το αποτέλεσμα είναι πως η μετοχή της Εθνικής είναι στα 4,435 (1,95%), της Alpha Bank στο 1,241 (2,18%), της Eurobank στο 1,2405 (3,05%) και της Πειραιώς με άνοδο 1,55% στο 1,90 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν πως είναι τόσο η θέση ξένων επενδυτικών τραπεζών λ.χ. Morgan Stanley που «βλέπει» σημαντικά περιθώρια υπεραπόδοσης όσο και οι επιχειρησιακοί σχεδιασμοί (λ.χ. Πειραιώς) συνδυαστικά με την αναμενόμενη ανακοίνωση μεγεθών 2022 (που θα ανοίξει τον δρόμο προς τη διανομή μερίσματος), που δικαιολογούν την προσοχή των funds. Επιπρόσθετα προσβλέπουν σε αύξηση εσόδων (κυρίως επιτοκιακά) ενόψει της νέας αύξησης που θα ανακοινώσει μεθαύριο Πέμπτη η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Με τον ΔΤΡ σε νέα τοπικά υψηλά, εύλογα ένα μέρος της trading/intraday ρευστότητας τοποθετείται στα τραπεζικά χαρτιά και για τον επιπλέον λόγο της «εγγραφής υπεραπόδοσης» στο «κλείσιμο θέσεων» για τον Ιανουάριο.

Στα 37,2 εκατ. νωρίτερα η αξία συναλλαγών, με τη μερίδα του λέοντος στις 4 τραπεζικές, με ενδεικτική την καταγραφή «τοπικής κορυφής» για τις τρεις, συγκεκριμένα Εθνική, Eurobank και Πειραιώς.

Στα top picks της NBG Securities αναφέρεται ο Γιώργος Α. Σαββάκης, με τη χρηματιστηριακή να εστιάζει -πέραν των άλλων- στη δυναμική του κλάδου λόγω της δυνητικής διανομής μερίσματος, ενώ ως κορυφαία επιλογή έχει την Πειραιώς.

Στις 49/50, σχεδόν ισοπαλία για αγοραστές/πωλητές στις 13:05, με Entersoft, Alumil, AVAX, Centric κ.α. να ξεχωρίζουν από τα mid caps.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v