Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι κλάδοι-φωτιά και τα τεχνικά περιθώρια

Τι σηματοδοτεί η διόρθωση της Παρασκευής και ποια είναι τα κρίσιμα επίπεδα για την εγχώρια αγορά. Τα blue chips που θα απασχολήσουν τους επενδυτές την εβδομάδα που ξεκινά.

Χρηματιστήριο: Οι κλάδοι-φωτιά και τα τεχνικά περιθώρια

Σε εξέλιξη η διαδικασία επαναφοράς των αγορών, με τον Euro Stoxx σε υψηλά 9μηνου, με τον DAX σε υψηλά 12μηνου τάση που διευκολύνει τους αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών να συνεχίσουν προς τα υψηλά 9 ετών.

Εντυπωσιακή η επάνοδος για το ελληνικό χρηματιστήριο, συμπληρώνοντας ένα θετικό σερί οκτώ εβδομάδων καταρρίπτοντας ακόμη ένα πολυετές ρεκόρ, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.068,12 μονάδες. Με την λίγο ως πολύ φυσιολογική «εξαέρωση» της Παρασκευής συνέπεια διόρθωσης περισσότερο συγκεκριμένων blue chips και λιγότερο των τραπεζικών, με τον κλάδο-οδηγό να συνεχίζει να κάνει την θεαματική διαφορά τόσο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όσο με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Από τις 839,23 μονάδες ο ΔΤΡ καταγράφοντας θετικό πρόσημο για όλα τα διαστήματα -από εβδομαδιαίο μέχρι 52 εβδομάδων, που πρακτικά σημαίνει πως δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι σε χρονικές περιόδους μηνός, 3μηνου, 6μηνου κ.λπ.

Αλλαγή τάσης σε μακροπρόθεσμο -πλέον- επενδυτικό ορίζοντα διευκολύνοντας την κυκλοφορία ρευστότητας από trading μέχρι επενδυτική θέση, παράλληλα προσελκύοντας σταδιακά νέα κεφάλαια. Παρακολουθώντας την ανοδική διακύμανση του ΔΤΡ -σε διάστημα 4 εβδομάδων- συνδυαστικά με την αύξηση των συναλλαγών φαίνεται πως το σημαντικότερο μέρος των εισροών επικεντρώνεται στα τραπεζικά χαρτιά.

Στα 4,818 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, με 28,58% για το 2023, στα 2,088 της Πειραιώς με 45,20%, στα 1,367 της Eurobank με 29,57% και στα 1,285 με 28,50% της Alpha Bank (κατά σειρά συναλλαγών στην διόρθωση/εξαέρωση της Παρασκευής).

Μακροπρόθεσμα long η τάση για τον τραπεζικό κλάδο, με την στάση (κυρίως) των ξένων να έχει ισχυρό προεξοφλητικό χαρακτήρα, για αυτό και με την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 2022 θα διαμορφωθεί -κατ' αρχήν βραχυπρόθεσμα- η φορά για τον ΔΤΡ.

Ωστόσο, σε διαστήματα ημέρας-εβδομάδας, όπως φάνηκε την Παρασκευή θα βγαίνουν πωλήσεις -στο πλαίσιο μερικής κατοχύρωσης υπεραξιών- είτε με αφορμή την εικόνα των διεθνών αγορών είτε από εσωτερικές εξελίξεις.

Για τις διεθνείς αγορές σημαντική θεωρείται η Τρίτη -με την ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού Ιανουαρίου (ΗΠΑ) που πιθανόν να «μετρήσει» στα επόμενα βήματα της FED. Την ίδια ημέρα τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και μία μέρα μετά για το εμπορικό ισοζύγιο.

Σημαντική η Τρίτη και για το ΧΑ, καθώς ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα η Coca Cola HBC -δεύτερος βαρύτερος όμιλος (σε διαμόρφωση στάθμισης) με τη μετοχή στα 21,99 ευρώ και από τις αρνητικές εξαιρέσεις του FTSE 25. Να σημειωθεί, πως Coca Cola HBC με απώλειες 2,70% από την αρχή του έτους και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 7,21% έχουν μείνει οι μόνοι δυο αρνητικοί πρωταγωνιστές για το 2023.

Για την δε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κοινή η εκτίμηση, πως λειτουργεί σαν ιδιαίτερα ευαίσθητος αισθητήρας για ένα τμήμα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, λόγω των μακράς διάρκειας επαφών του ομίλου για το ενδεχόμενο διάθεσης στρατηγικού ποσοστού σε ξένο fund. Αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν μέχρι τελευταία και ο ΟΤΕ, που χάρη στο εβδομαδιαίο συν 4,34% στα 15,16 ευρώ «γύρισε» σε θετικό πρόσημο. Eξελιξη με σημασία η διάψευση της Deutsche Telekom σεναρίων για πρόθεση πώλησης της συμμετοχής στον Οργανισμό. Ανακοίνωση, που ωστόσο συντηρεί τον... καπνό σε μία συγκυρία που όπως σημείωνε ο ΧΑΜαιλέων (10/2) «σιγοβράζει» η αγορά των telecoms (OTE-NOVA-VODAFONE).

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν, πως εκ των πραγμάτων ο «τηλεπικοινωνιακός» είναι ακόμη ένας κλάδος που προστίθεται σε αυτούς της επιχειρηματικής αιχμής με επενδυτικό αποτύπωμα. Τράπεζες, ενέργεια, κατασκευές-υποδομές-παραχωρήσεις, τουρισμός-μεταφορές-ξενοδοχεία, ακίνητα-ΑΕΕΑΠ και πλέον τηλεπικοινωνίες είναι κλάδοι υπό «μόχλευση». Προφανώς και λόγω της βαρύτητας του ΟΤΕ αλλά έμμεσα και εξ' αιτίας της απώλειας της πρωτοκαθεδρίας μεταξύ των μετοχών του MSCI Greece Standard. Η ένταξη της Motor Oil στον δείκτη -10η προσθήκη πλέον- συμπίπτει με την ανατροπή που φέρνει την Eurobank πρώτη (ως στάθμιση) μετά από μία 10ετία, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί στην δεύτερη. Προσέγγιση επιχειρήθηκε στον ΕΚΗ της Παρασκευής.

Εβδομάδα με ενδιαφέροντα ορόσημα, που ξεκινά με τον FTSE 25 από τις 2.609,64 μονάδες, με τον ΔΤΡ από τις 839,23 και με τον FTMidCap από τις 1.600,28 μονάδες. Για αύριο η προγραμματισμένη συνέχιση της έκτακτης γενικής συνέλευσης της MIG. Το... αστρονομικό 68,83% σε εβδομάδα και 250,42% σε μήνα, με την αποτίμηση στα 156,7 εκατ. είναι ένα από τα θέματα προσοχής και συζήτησης στην αγορά, συνδέεται δε άμεσα (ή έμμεσα) με την αποτίμηση εισηγμένων όπως η Attica Συμμετοχών (στα 2,33 ευρώ), ΑΝΕΚ (0,236).

Συνεδρίαση κρησάρα -κατ' αρχήν για traders- για το «καρέ» των mezzanines, με την απόφαση του Αρείου Πάγου να λειτουργεί σαν «καύσιμο» μόχλευσης με υπεραπόδοση και για τα 4 «χαρτιά» της κατηγορίας αλλά και σαν αφορμή πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ/αντιπολίτευσης σε προεκλογική περίοδο (που ούτε η αγορά γνωρίζει το πότε ακριβώς θα στηθεί η «πρώτη κάλπη»).

Σημαντική και η Τρίτη λόγω Coca Cola HBC, αλλά και παρουσίασης της ΤΙΤΑΝ Cement στην Ενωση Θεσμικών. Στα 14,60 ευρώ η μετοχή της εισηγμένης, που επίσης έχει βρεθεί στο επίκεντρο σεναρίων προσδίδοντας ενδιαφέρον στα όσα θα αποσαφηνιστούν από την διοίκηση.

Ποιες μετοχές προτείνουν τώρα οι αναλυτές (των Alpha Finance, NBG Securities, Eurobank Equities, Piraeus Securities, Optima Bank, Pantelakis Securities και ΒΕΤΑ Securities) σημείωνε ο Γιώργος Α. Σαββάκης στο εμπεριστατωμένο θέμα/παρουσίαση του Σαββάτου. Ιδιαίτερα χρήσιμος (και χρηστικός) πλοηγός μας για την συνέχεια.

Τεχνικά, όπως «μετρά» ο Μάνος Χατζηδάκης ακόμη και εάν δοκιμαστούν οι 1.040 μονάδες, δεν αλλάζει κάτι βραχυπρόθεσμα, η ορμή της ανόδου παραμένει ισχυρή με «βλέψεις» προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης στα «υψίπεδα» των 1.100 μονάδων. Ουσιαστικά για αλλαγή τάσης θα γίνει λόγος μόνο στην περίπτωση της απώλειας των 1.000 μονάδων, ενδεχόμενο που-με τα μέχρι τώρα δεδομένα- συγκεντρώνει πολύ λίγες πιθανότητες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v