Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ο στόχος των long και ο «χρησμός» του MSCI

Τις ανακοινώσεις του MSCI αλλά και τις εξελίξεις σε «καυτά» επιχειρηματικά μέτωπα αναμένει η αγορά. Πιθανή η στάση για «ανάσες» στη συνεδρίαση. Το σήμα από την εκτίναξη του τζίρου.

Χρηματιστήριο: Ο στόχος των long και ο «χρησμός» του MSCI

Σειρά για διόρθωση στη Wall Street, στον απόηχο των δηλώσεων Πάουελ, η UBS εκτιμά πως η ευρωπαϊκή οικονομία αποφεύγει την ύφεση και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι σταθερές εισροές κεφαλαίων (υπο)στηρίζουν την αξιοσημείωτη άνοδο στις 1.064,43 μονάδες.

Με 21 στις 27 συνεδριάσεις (από αρχή έτους) οι αγοραστές έχουν τον κύριο λόγο στις τράπεζες και στα blue chips, την ώρα που στα mid caps ενεργότερη είναι η παρουσία εγχώριων επενδυτικών σχημάτων.

Με αυξημένες συναλλαγές από τα μέσα Ιανουαρίου η επαναφορά της αγοράς σε επίπεδα φθινοπώρου 2014, που έχουν ενισχυθεί περισσότερο στις 6 συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου. Τα στοιχεία ενδεικτικά: στο διάστημα 1-8/2 έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές περίπου 770 εκατ., σχεδόν 130 εκατ. ανά συνεδρίαση, που σύμφωνα με χρηματιστές αποδίδεται αφενός στην εκτίμηση πως θα αυξηθεί η βαρύτητα της στάθμισης του ΧΑ στους δείκτες Αναδυόμενων Αγορών της Morgan Stanley, αφετέρου στην προεξόφληση ισχυρής κερδοφορίας των εισηγμένων συνδυαστικά με τη βελτίωση της εικόνας των τραπεζών.

Σήμερα -το βράδυ- θα γνωρίζει η αγορά για το πρώτο, ωστόσο η Morgan Stanley δεν περιμένει νέα προσθήκη στις 9 μετοχές του MSCI Greece ούτε αύξηση της στάθμισης, σε αντίθεση με τη Société Générale που θεωρεί πιθανότατη την είσοδο της Motor Oil, ενδεχομένως της Πειραιώς και με λίγες πιθανότητες για τη Helleniq Energy.

Για το δεύτερο, δείγματα γραφής έχουν αρχίσει να δίνουν εταιρείες μεγέθους μιας Mytilineos, ενός ΤΙΤΑΝc, μιας Jumbo, με προοπτική διανομής αυξημένων μερισμάτων (η Mytilineos 1,20/μτχ., η Jumbo 1,155/μτχ.) ενώ ακολουθεί το «βαρύ πυροβολικό» ΟΠΑΠ, Motor Oil, Autohellas κ.α., που θα ενισχύσουν περαιτέρω την ελκυστικότητα της αγοράς.

Βραχυπρόθεσμα, για σήμερα-αύριο, φαίνεται να επιτυγχάνεται ο στόχος των long για «κλείσιμο» εβδομάδας πάνω από τις 1.050 μονάδες για τον ΓΔ, των 2.560 για τον FTSE25 και των 805 μονάδων για τον ΔΤΡ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ζητούμενη παραμένει η επιβεβαίωση των σταδιακά υψηλότερων στηρίξεων, που προσώρας επιτυγχάνεται με χαρακτηριστική ευκολία, διευκολύνοντας το intraday/trading.

Τακτικές trading σε μετοχές των mid caps, με πρωταγωνιστή τη MIG -παρασκήνιο και σήμερα για το premium στον ΧΑΜαιλέοντα-, ακραία μεταβλητότητα για την Attica Bank -με τον Χρήστο Κίτσιο να περιγράφει τα επόμενα βήματα-, αλλά και σε τίτλους που εμπλέκονται σε κάθε λογής σενάρια (ΒΙΣ, Frigoglass, Τεχνική Ολυμπιακή κ.α.) και χαρακτηρίζονται από υψηλότατο επενδυτικό κίνδυνο.

Στις χρυσές αποδόσεις για τις μετοχές τεχνολογίας αναφέρεται ο Στέφανος Κοτζαμάνης, τη μεθεπόμενη της εκδήλωσης ATHEX Digital Technology Forum, σε μία κομβική περίοδο για το ΧΑ, με τη διοίκησή του να φέρνει τον Μάρτιο τα πρώτα μέτρα στήριξης. Τριπλός ο στόχος, σύμφωνα με τον Στέφανο: αύξηση της εμπορευσιμότητας, ενίσχυση του θεσμού των εταιρικών ομολόγων και διευκόλυνση νέων εισαγωγών μέσω περιορισμού των απαιτούμενων δαπανών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v