Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιστροφή τάσης στο χρηματιστήριο, το πάνω χέρι στους πωλητές

Σε αρνητικό έδαφος πέρασε ο γενικός δείκτης καθώς ξεκίνησαν ρευστοποιήσεις στα blue chips. Ενισχύεται η Motor Oil, μετά την ένταξη στον δείκτη MSCI. Πωλητές σε ΤΕΝΕΡΓ-ΓΕΚ Τέρνα.

Αντιστροφή τάσης στο χρηματιστήριο, το πάνω χέρι στους πωλητές

Αλλαγή σκηνικού με «γύρισμα» του ΓΔ προς τις 1.066,67, διορθώνοντας από περίπου 15 μονάδες υψηλότερα.
Ανάλογη κλίση για τον FTSE 25 στις 2.600 από τις 2.635 μονάδες, συνέπεια εντολών πώλησης που βγήκαν λίγο μετά.

Στις 11:50 ξεκίνησαν πωλήσεις σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Τέρνα Ενεργειακή, πιέζοντας αισθητά χαμηλότερα στα 11,74 και 18,72 ευρώ αντίστοιχα. Στο διάστημα 12:00-12:10 οι συναλλαγές πραγματοποιούνταν έως 4,10% κάτω από τις αρχικές τιμές, με αυξανόμενες ρευστοποιήσεις.

Τις πωλήσεις σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή ακολούθησαν μικρότερης έκτασης σε ορισμένα blue-chips, περί τα 4-6, κυρίως όσων υπεραποδίδουν το τελευταίο διάστημα.

Χρηματιστές απέδιδαν την τροπή της συνεδρίασης στην ευπάθεια που έχει η αγορά στο μέτωπο των 1-2 μεγάλων συμφωνιών που κυοφορούνται, συνδυαστικά με το ότι τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας σήμερα και εύλογα κάποιοι βραχυπρόθεσμοι παίρνουν μέρος των κερδών τους.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου για τη δυνατότητα των διαχειριστών μη εξυπηρετούμενων δανείων να προχωρούν σε πλειστηριασμούς, την ένταξη της Motor Oil στον δείκτη MSCI Greece συνδυαστικά με την ανάγνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2022, την αυξημένη διανομή εσόδων/κερδών ως μέρισμα στους μετόχους/επενδυτές, είχαν ως αποτέλεσμα το θετικό «άνοιγμα» της αγοράς.

Με το «καλημέρα» οι πρώτες εντολές αγοράς στη μετοχή της Motor Oil, από τα 23,70 στα 24,20 σε νέα πολυετή υψηλά με αυξημένες συναλλαγές, απόρροια των εισροών που ενεργοποιούνται μετά την ανακοίνωση της MSCI.

Σε ΟΤΕ, Coca Cola HBC, Mytilineos, ΔΕΗ επίσης με εντολές από την πλευρά των αγοραστών. Η απάντηση της Deutsche Telekom σε φήμες, σενάρια περί πώλησης της συμμετοχής της στον ΟΤΕ δίνει χώρο στους αγοραστές έως τα 15,48 ευρώ, μετά την κατηγορηματική διάψευση του βασικού μετόχου.

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς, κοινή είναι η εκτίμηση πως δίνεται χώρος στους servicers να ενεργήσουν προς την κατεύθυνση της διαχείρισης/εκκαθάρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και περιουσιακών στοιχείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Εύλογα η «εσωτερική αξία» τους ενισχύεται, με αποτέλεσμα την ταχύτερη επιστροφή εσόδων στα funds αλλά και τους κατόχους mezzanine.

Προεξόφληση έχει επιχειρηθεί το τελευταίο διάστημα, όπως αποτυπώνεται στο ταμπλό με την απόδοση των PhoenixVega, Sunrise, ωστόσο στο πλαίσιο του intraday/trading εξηγείται η είσοδος στο σύστημα εντολών μεγάλης συναλλακτικής αξίας σε τιμές υψηλότερες των χθεσινών. Δεδομένης της διαδικασίας διαπραγμάτευσης αυτών των τίτλων απαιτείται αυξημένη προσοχή στις εντολές που δίνονται για αγορά -και σε τι τιμές- έναντι των αντίστοιχων για πώληση.

Ενδεικτικά στο PhoenixVegaMezz πριν το «άνοιγμα» εμφανιζόταν εντολή αγοράς για 740 χιλ. τμχ. στο 12%, ωστόσο οι πρώτες πράξεις έγιναν στο 7,83% και στη συνέχεια στο 9,78%.

Στα πρώτα 5' διαπραγμάτευσης (10:00-10:05) στο «καρέ» είχαν αλλάξει χέρια 3,9 εκατ. τμχ. ΦΦΜΕΖΖ στο 0,0506 του ευρώ, 106 χιλ. ΓΚΜΕΖΖ στο 0,2962 και από 208 χιλ. σε ΚΑΙΡΟ και ΣΑΝΜΕΖΖ 380 χιλ. Και τα 4 στο 8,91%-9,98%, δίνοντας το απαραίτητο «πιπέρι» στο ενδοσυνεδριακό κυνήγι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v