Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με βραχεία κεφαλή οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ, στο limit down η Attica Bank. Συντηρούν το προβάδισμα μετά και την εξαέρωση της Παρασκευής οι long. Στο τραπέζι και profit taking. Τα ορόσημα της εβδομάδας.

Με βραχεία κεφαλή οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Για μία άκρως ενδιαφέρουσα εβδομάδα προϊδεάζουν οι προηγούμενες. Πλούσιο το ημερολόγιο, τόσο εκτός όσο και εντός, με τους αγοραστές να ξεκινούν με διακριτό πλεονέκτημα.

Από τις 15.307 μονάδες ο DAX, μετά τη διόρθωση-εξαέρωση της Παρασκευής, από τις 7.882 ο FTSE100, με τα futures του S&P500 από 0,20% υψηλότερα στις 4.099,75 μονάδες.

Eurogroup και συζήτηση για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης στο επίκεντρο των Ευρωπαίων, σύμφωνα με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου, οικονομικά στοιχεία (για πληθωρισμό, ΑΕΠ) σε ΗΠΑ και Ευρώπη το 2ήμερο Τρίτης-Τετάρτης στο επίκεντρο ενδιαφέροντος των επενδυτών. Βραχυπρόθεσμα, σε διάστημα εβδομάδας οι συνεδριάσεις μπορεί να «κρύβουν» διορθώσεις, χωρίς ωστόσο να αλλάζει η long τάση.

Σε αυτό το περιβάλλον εκτός-εντός, στο Χρηματιστήριο Αθηνών traders και επενδυτές έχουν κάθε λόγο να διατηρήσουν τη φορά που έχει η αγορά, οδηγώντας την στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών.

Από τις 1.068,12 μονάδες ο ΓΔ, από τις 2.609,64 ο FTSE25, από τις 839,23 ο ΔΤΡ και από τις 1.400,28 μονάδες ο FTMidCap.

Για 8 συνεχόμενες εβδομάδες οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο, καθώς οι εισροές από την πλευρά (κυρίως) ξένων έχουν ως αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό της αξίας συναλλαγών, μεταξύ πρώτης-όγδοης, φτάνοντας την τελευταία τα 140 εκατ. ευρώ.

Ανοδος με τζίρο, με διάχυση ενδιαφέροντος/ρευστότητας, με είσοδο νέων ξένων (κυρίως στα large caps), με ενεργοποίηση εγχώριων (κυρίως στα mid&small caps), προσδίδοντας την ευρύτητα που είθισται να χαρακτηρίζει μία αγορά σε long τάση.

Με αρκετά ορόσημα η εβδομάδα, σήμερα η επαναληπτική γ.σ. της MIG, αύριο η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2022 της Coca Cola HBC, η ενημέρωση των θεσμικών από τη διοίκηση της ΤΙΤΑΝ με ορίζοντα τη συνεδρίαση της Παρασκευής, οπότε λήγει η απλή σειρά μηνός Φεβρουαρίου στα Παράγωγα.

Βραχυπρόθεσμα για τους traders η απόφαση του Αρείου Πάγου ξανάφερε στο προσκήνιο του trading το «καρέ» των mezzanines, ενώ συνεχίζεται το «κυνήγι» νέων ευκαιριών. Ενδεικτικό το θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη για 11 «χαρτιά» που έχουν μείνει πίσω καθώς η υπεραπόδοση αρκετών στρέφει τους επενδυτές προς εκείνα που δεν έχουν ακολουθήσει την τάση.

Στα κλαδικά ο τηλεπικοινωνιακός έρχεται στην επικαιρότητα, μετά τη διάψευση της Deutsche Telekom σε φήμες για αποεπένδυση από τον ΟΤΕ, είναι ωστόσο ο τραπεζικός και ο ενεργειακός που παραμένουν πρωταγωνιστικοί.

Στον μεν τραπεζικό, η προσοχή έχει αρχίσει να στρέφεται προς την ημέρα ανακοίνωσης μεγεθών 2022, την αυλαία ανοίγει η Πειραιώς στις 24 Φεβρουαρίου (η Eurobank ακολουθεί στις 9 Μαρτίου).

Στον δε ενεργειακό, η πώληση (του 50% των δραστηριοτήτων) της Enel Green Power Hellas έχει προκαλέσει το ζωηρό ενδιαφέρον ισχυρών ξένων funds, τροφοδοτώντας διάφορα σενάρια που συντηρούν τη μόχλευση στον ευρύτερα εννοούμενο χώρο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v