Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πού το... πάνε οι τραπεζικές μετοχές

Ανοδικό ξεκίνημα για τον ΓΔ. Κρίσιμη η διασφάλιση των στηρίξεων για τον τραπεζικό κλάδο, μετά την «εξαέρωση». Τα blue chips που ανεβάζουν τζίρο και οι κινήσεις που δίνουν... ρυθμό στο trading.

Χρηματιστήριο: Πού το... πάνε οι τραπεζικές μετοχές

Μικτές τάσεις στη Wall Street, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για ισχυρές λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ. Πιέσεις προς τη Fed για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων και διατήρησή τους υψηλά μέχρις ότου περιοριστεί ο πληθωρισμός. Σε ανάλογη γραμμή και η επικεφαλής της ΕΚΤ, καθώς προεξοφλεί νέα αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο και βλέπουμε...

Αυτές τις τελευταίες εξελίξεις σε επιτόκια-ποσοτική σύσφιξη έχουν να διαχειριστούν κατ' αρχάς οι βραχυπρόθεσμοι, ειδικά σήμερα-αύριο. Τελευταία συνεδρίαση λήξης σειράς Φεβρουαρίου στα Παράγωγα η αυριανή και για αυτό απαιτείται προσοχή κυρίως από την πλευρά όσων είναι «ανοιχτοί», ενεργούν με κωδικούς μόχλευσης, έχουν θέσεις πώλησης/αγοράς στην τρέχουσα σειρά, με τα 2.260 Συμβόλαια (Φεβρουαρίου) με discount 0,93% και τα 1.832 (Μαρτίου) με 1,03%.

Δεδομένης της χθεσινής «εξαέρωσης»-μερικού κλειδώματος κυρίως στα 3 από τα 4 τραπεζικά χαρτιά, η προσοχή επικεντρώνεται στη διασφάλιση των στηρίξεων για τον ΔΤΡ και των Πειραιώς, Εθνικής και Eurobank.

Από τις 839,38 μονάδες ο ΔΤΡ με κοντινή στήριξη στις 820, συνεκτιμώντας το 31,04% από την αρχή του έτους.

Σηματωρός -και λόγω εξελίξεων στο μέτωπο της MIG- η Πειραιώς, από διόρθωση 3,11% στα 2,18 ευρώ. Εύλογη καθώς για τη μετοχή «τρέχει» ένα 51,60% από την αρχή του έτους και αρκετοί είναι αυτοί που μπαίνουν στον πειρασμό να κατοχυρώσουν μέρος των υπεραξιών τους.

Ωστόσο αυτό δεν ακυρώνει την ξεκάθαρα επιθετική long τάση τόσο της Πειραιώς όσο και των συστημικών συνολικά, με τον ΔΤΡ να δείχνει προς τις 900 μονάδες. Προφανές πως η άνοδος δεν μπορεί να είναι συνεχής χωρίς τις αναγκαίες διορθώσεις. Για αυτό ζητούμενη είναι η επιβεβαίωση της τάσης σε εβδομαδιαίο, στο «κλείσιμο» της Παρασκευής.

Από τις 2.646,04 ο FTSE25, με διακριτή ανάλογη τακτική σε blue chips με παράλληλη υπερίσχυση των αγοραστών σε βαριά χαρτιά, όπως κυρίως οι Helleniq Energy, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ, αλλά και Μotor Oil, Viohalco, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο το μεθοδικό σημαντικό «μάζεμα» (με σημαντικά πακέτα) στη Mytilineos.

Διασφαλίζοντας τα νώτα τους οι βραχυπρόθεσμοι δείχνουν διατεθειμένοι να συνεχίσουν την «τιμολόγηση» των εξελίξεων στα μέτωπα των MIG και Attica Bank, προσδίδοντας τον απαραίτητο τόνο/ρυθμό στο intraday/trading. Αλλά και την ενεργό συμμετοχή τους σε mid&small caps επικαιρότητας, λ.χ. Κορδέλλου, MEVACO, Βιοκαρπέτ, Παΐρης, Intralot, όπου δεν πέρασε απαρατήρητος ο ορισμός CEO στη θυγατρική της Intralot Inc στις ΗΠΑ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v