Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Στις παρυφές των 1.100 μονάδων με οριακά κέρδη ο ΓΔ. Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες, ξεχωρίζει η Viohalco, σε νέα υψηλά η Motor Oil. Διαψεύδονται σενάρια για placement στην Cenergy.

Προσεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Eπιφυλακτικοί οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά, προσεκτικοί στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Από τη μία, η πρόθεση των κεντρικών τραπεζιτών να συνεχίσουν την αύξηση των επιτοκίων, από την άλλη,
τα ιστορικά υψηλά για τον FTSE100, η διάθεση για ανάληψη ρίσκου κόντρα στις προειδοποιήσεις οίκων για διόρθωση.

Οριακά χαμηλότερα των 8.000 μονάδων ο FTSE100 στο Λονδίνο, οριακά στο «πράσινο» η προθεσμιακή αγορά στη Νέα Υόρκη και ηλιόλουστη η Αθήνα.

Από τις 1.095,50 και σε στενό εύρος μόλις 5 μονάδων η διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη, με μικρό μεν, διακριτό δε, πλεονέκτημα των αγοραστών, που μέχρι τις 11:30 διασφάλιζαν τις 1.095 ως σημείο στήριξης.

Στα 12,5 εκατ. η αξία συναλλαγών με την ολοκλήρωση της πρώτης ώρας, με κύρια χαρακτηριστικά τα στενά εύρη διακύμανσης για τις μετοχές του δείκτη, καθώς με εξαίρεση τη Viohalco, σε ουδεμία άλλη πωλήσεις-αγορές δεν ξεπερνούσαν το 1,5%. Ουσιαστικά μειωμένη η μεταβλητότητα σήμερα, σε σχέση με τις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις, που παραπέμπει στη διάθεση των δύο πλευρών να συναλλαχθούν λίγο χαμηλότερα των 1.100 μονάδων, διατηρώντας το θετικό πρόσημο (1,98%) για τον ΓΔ σε διάστημα εβδομάδας.

Ενα επίπεδο -των 1.100 μον.- που φαίνεται ότι πωλητές-αγοραστές αναδιατάσσουν τις θέσεις τους, τακτική που ακολουθήθηκε περί τις 50-60 μονάδες χαμηλότερα, πρόσφατα.

Συνολικά πλεονεκτούν οι αγοραστές -σε 63 έναντι 33 μετοχών-, με την αναδιάταξη θέσεων να αφορά κυρίως τραπεζικές μετοχές - blue chips. Προσφορά βγαίνει αλλά απορροφάται από τις 840 για τον ΔΤΡ και από τις 2.650 για τον FTSE25, επιβεβαιώνοντας -μέχρι τις 11:40- τις στηρίξεις (εβδομαδιαίες).

Σε ΟΤΕ, Πειραιώς, Motor Oil, Alpha Bank, Cenergy Holdings, ΔΕΗ, Εθνική, ΟΠΑΠ, Mytilineos οι κύριες εντολές αγοράς, ισχυροποιώντας ακόμη περισσότερο τη long τάση (εβδομάδος-μηνός), μάλιστα στην περίπτωση της Motor Oil οι εισροές φτάνουν έως τα 25,30 ευρώ, «νέο υψηλό» για τον τίτλο.

Χωρίς προσυμφωνημένες συναλλαγές -και αυτό είναι ενδιαφέρον- με τύποις mid caps, λ.χ. Cenergy Holdings, να ενισχύονται και συναλλακτικά.

Σε νέα τοπικά υψηλά και η μετοχή της ΤΙΤΑΝ, εισροές σε ElvalHalcor, Viohalco, σε μία συνολικότερη κίνηση του ομίλου, σε τοπικά υψηλά και ο τίτλος της Helleniq Energy από κοινού με την Πειραιώς να θεωρούνται ως... επιλαχούσες για ένταξη στον MSCI Greece στην 3μηνιαία αναδιάρθρωση του Μαΐου.

Συντηρητικότερη σήμερα η μόχλευση σε mid&small caps επικαιρότητας, με την Κορδέλλου να συνεχίζει στο 0,70 (7,15%) αλλά και ΔΡΟΜΕΑΣ, ΕΛΓΕΚΑ, Βιοκαρπέτ, Fieratex να ακολουθούν.

Στο 0,234 (4,23%) η μετοχή της MIG, με συναλλαγές 1,9 εκατ. τμχ. (στις 11:45), ενόσω συνεχίζονται οι αγορές πάνω και από την αναθεωρημένη (από εχθές) νέα τιμή της δ.π.

Στα 2,33 (2,19%) με 22.105 τμχ. η μετοχή της Attica Συμμετοχών. Στα 15,42 εκατ. η αξία συναλλαγών -χωρίς πακέτα- νωρίτερα, στις 11:50.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες οι φήμες για placement στη μετοχή της Cenergy, που κυκλοφόρησαν στην αγορά, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη άνοδος της τιμής της μετοχής της Αφοί Κορδέλου η οποία συνοδεύεται και από υψηλό, για τα δεδομένα της εταιρείας, όγκο συναλλαγών δεν φαίνεται να σχετίζεται με συναλλαγές μελών της οικογένειας και πιθανολογείται ότι εστιάζεται στο μονοψήφιο p/e της μετοχής με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη της εισηγμένης για το 2022.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v