Πατούν φρένο οι παίκτες στο Χρηματιστήριο

Διάθεση για πέρασμα από το ταμείο, αλλά o ΓΔ πάει για 9 στα 9 σε εβδομαδιαίο κλείσιμο. Κυρίως στις τράπεζες η πίεση, καθώς έχουν απόδοση διπλάσια της αγοράς. Ηπια MIG-Attica Bank.

Πατούν φρένο οι παίκτες στο Χρηματιστήριο

Με απώλειες στα ευρωπαϊκά, χαμηλότερα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στα στοιχεία πληθωρισμού των ΗΠΑ και τα εταιρικά αποτελέσματα η προσοχή των επενδυτών, κλασικό «κλείσιμο» Παρασκευής με λήξη στα Παράγωγα και αργία τη Δευτέρα στην Wall Street και εύλογη μερική κατοχύρωση θέσεων.

Από τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν εμφανής η πρόθεση αρκετών να «κλείσουν» μήνα (στα Παράγωγα) γράφοντας τα σημαντικά κέρδη από την ανοδική φορά της αγοράς (όπως αυτή αποτυπώνεται και στα ΣΜΕ του FTSE25).

Το μικρό discount στη χθεσινή συνεδρίαση προϊδέαζε για το σημερινό ξεκίνημα, με πτωτικό κενό από τις 2.634,50 για τον δείκτη, για να φτάσει έως τις 2.614.34 μονάδες στο πρώτο ημίωρο. Διάστημα που στο ΧΠΑ τα λιγοστά μεν ΣΜΕ, με discount δε, έδειχναν 0,66% και 0,68% χαμηλότερα (αντίστοιχα για τις σειρές Φεβρουαρίου-Μαρτίου).

Διάθεση για πέρασμα από το ταμείο, που και λόγω της αργίας στη Wall Street (τη Δευτέρα), το πιθανότερο να έχει μεγαλύτερη έκταση απ' ό,τι στη χθεσινή συνεδρίαση.

Στις 1.084,87 (-0,62%) για τον Γενικό Δείκτη (στις 11:00) το εβδομαδιαίο πρόσημο παραμένει θετικό, συμπληρώνοντας ακόμη μία εβδομάδα στο σερί που «τρέχουν» traders, επενδυτές από την αρχή του έτους.

Για το 9 στις 9 λοιπόν και μάλιστα με τζίρο μεγαλύτερο των 90 εκατ. τις τελευταίες 4+τρέχουσα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη σχέση εισροών/εκροών.

Κυρίως σε τραπεζικές μετοχές η κίνηση μερικού κλειδώματος θέσεων, καθώς ο κλάδος σημειώνει απόδοση διπλάσια της αγοράς, μάλιστα στην περίπτωση της Πειραιώς φτάνει το 48,19% (από αρχή έτους).

Με μόλις 7,2 εκατ. τζίρο η διόρθωση του αρχικού ημιώρου, ένδειξη της λογικής διακράτησης από την πλευρά των επενδυτών, συνεκτιμώντας πως κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε χθες. Στο -σχεδόν- μισό η αξία συναλλαγών στην οριακά πτωτική συνεδρίαση σε σχέση με αυτήν που είχε προηγηθεί της ανοδικής.

Στις 31/54 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, διακριτό το προβάδισμα των πωλητών, καθώς υπερισχύουν στην πλειονότητα των τραπεζικών χαρτιών και blue chips.

Εξαίρεση οι AEGEAN-Autohellas με 0,41% και 2,51% στα 7,33 και 11,42 ευρώ αντίστοιχα, παράλληλη κίνηση που σύμφωνα με χρηματιστές αποδίδεται σε τοποθετήσεις προεξόφλησης από την πλευρά όσων προσβλέπουν σε καλή τουριστική περίοδο. Και θετικά αποτελέσματα 2022 (και 4ου 3μήνου) για αμφότερες τις εταιρείες.

Στο 1,31 (0,27%) η μετοχή της Eurobank, μόνης από τις 4 συστημικές, με την παρατήρηση πως οι μετοχές του κλάδου διακρίνονται από σχετική κυκλικότητα (ως προς την εισροή ρευστότητας).

Συνέχεια στην κινητικότητα των μετοχών του ομίλου Viohalco στα 4,67 (0,11%) της «μητρικής» και με αφορμή φήμες πως επανέρχεται το ενδεχόμενο διάθεσης μειοψηφικού ποσοστού της Cenergy Holdings. Κάτι που δεν επιβεβαιώνεται -προσώρας-, πλην όμως είναι από τα λιγοστά θέματα συζήτησης στα χρηματιστηριακά γραφεία.

Αισθητός ο περιορισμός των ενδοσυνεδριακών συναλλαγών, θεαματική η μείωση των intraday εντολών σε μετοχές αυξημένης κυκλοφοριακής ροής (MIG, Attica Bank κ.λπ.), ενώ πολύ πιο ήπια είναι η κατάσταση στα mid&small caps.

Για «κατέβασμα ταχύτητας» και λόγω ΧΠΑ-3ημέρου (Wall Street) κάνουν λόγο χρηματιστές για τη συνεδρίαση που εξελίσσεται όπως λίγο-πολύ αναμενόταν. Στα 9,9 εκατ. η αξία συναλλαγών στις 11:15.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v