Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ζητούμενα για το Χρηματιστήριο μετά τη διόρθωση

Πώς διαμορφώθηκε η εικόνα σε τεχνικό επίπεδο, μετά την τραπεζοκεντρική πτώση στην εγχώρια αγορά. Οι κινήσεις σε επιχειρηματικό επίπεδο και η αναμονή οικονομικών αποτελεσμάτων.

Τα ζητούμενα για το Χρηματιστήριο μετά τη διόρθωση

Μικτά πρόσημα στη Wall Street μετά τη Fed, μικτές τάσεις νωρίτερα στις αγορές της Ασίας και στην Ευρώπη, ένα από τα καίρια ερωτήματα είναι μέχρι πού θα το φτάσει η ΕΚΤ με τα επιτόκια/κόστος χρήματος. Ενα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την ευρωπαϊκή οικονομία επί ξυρού ακμής, κατάσταση
από την οποία επιχειρεί να διαφοροποιηθεί η ελληνική, συνακόλουθα το Χρηματιστήριο Αθηνών. Στο πλαίσιο του εφικτού, πάντα.

Κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα, ισχυρή η χθεσινή «βουτιά» στο ΧΑ με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο αλλά και με την πλειονότητα των blue chips να επηρεάζονται -θα φανεί σήμερα-αύριο το εύρος της εξαέρωσης. Το -4,19% του ΔΤΡ στις 881,01 μονάδες αφήνει περιθώριο για περαιτέρω διόρθωση, συνεκτιμώντας την αργία της (Καθαράς) Δευτέρας και το ότι την Τρίτη «κλείνουν» μήνας/Φεβρουάριος και πρώτο 2μηνο 2023.

Στις 1.101,30 μονάδες ο ΓΔ με οριακά θετικό εβδομαδιαίο πρόσημο, καθιστώντας υπό αίρεση τη συνέχιση του θεαματικού ανοδικού σερί των 9 εβδομάδων σε 10, ανάλογα με την «τελική τιμή» στην αυριανή συνεδρίαση.

Στοίχημα που θα κερδηθεί (ή χαθεί), σύμφωνα με χρηματιστές, και ανάλογα με την τάση δεικτοβαρών μετοχών που λόγω ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων είναι στο επίκεντρο. Σήμερα ο ΟΤΕ (15,20 ευρώ), αύριο Πειραιώς (2,273), Helleniq Energy (8,37) με «βάρος» στη στάθμιση του FTSE25.

Στις 2.678,80 μονάδες το χθεσινό «κλείσιμο» στο χαμηλό ημέρας, με ζητούμενο για τους long να μη χαθούν (αύριο) οι 2.660 μονάδες.

Η άνοδος του ΧΑ δεν είναι πυροτέχνημα εκτιμά ο Βαγγέλης Χαρατσής, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής να σημειώνει-στον Στέφανο Κοτζαμάνη- πως οι τράπεζες βρίσκονται σε φάση επιστροφής στην κανονικότητα. Δεικτοβαρής ο κλάδος, με επιθετική (χρηματιστηριακά) τάση (διπλάσια της αγοράς), συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος τόσο του intraday/trading όσο και των πιο μεσομακροπρόθεσμων θέσεων. Ενδεικτικό το γεγονός πως Εθνική (4,93), Eurobank (1,398), Alpha Bank (1,40) και Πειραιώς (2,273) κατέλαβαν τις πρώτες 4 θέσεις της σχετικής κατάταξης (συναλλακτικά/τζίρος) ενώ με την προσθήκη του ΟΠΑΠ έφθασαν στο 51% της συνολικής αξίας συναλλαγών.

Οικονομικά αποτελέσματα, επιχειρηματικές διεργασίες και εξελίξεις στο επίκεντρο με υπεραξία 141,5 εκατ. για τη ΔΕΗ (7,98) από την απόσχιση της Μεταλιγνιτικής, με την Πειραιώς να υποβάλλει δημόσια πρόταση για την Attica Group (2,34) στο 1,855 ευρώ -σήμερα η συνέντευξη του Μάριου Ηλιόπουλου (με το μπλοκ να ελέγχει το 12,8% του μ.κ.)-, σε επενδύσεις 300 εκατ. προχωρούν ΤΕΜΕΣ-Lamda Development μέσω joint venture -όπως σημειώνει η Πένυ Κούτρα-, με όσα αυτά μπορεί να σημαίνουν για τακτικές stock picking.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v