Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κερδισμένοι του ριμπάουντ στο Χρηματιστήριο

Ανέκτησε σχεδόν πλήρως τις χθεσινές απώλειες ο ΓΔ με διαφοροποιήσεις μεταξύ των μελών του FTSE 25. Κλείσιμο στο υψηλό ημέρας. Αρνητικός πρωταγωνιστής ο ΟΤΕ, οριακά «κόκκινη» η Eurobank.

Οι κερδισμένοι του ριμπάουντ στο Χρηματιστήριο

Τα “τιμόνια ανάποδα”, επιστροφή των αγοραστών και με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ – FTSE25) να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, προσπαθώντας να καλύψουν μέρος των χθεσινών σημαντικών απωλειών, που σε επίπεδο συνολικής κεφαλαιοποίησης έφθασαν το 1,1 δισ. ευρώ.

Καλοδεχούμενη η αντίδραση, όμως θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση άφησε αρκετά αναπάντητα ερωτήματα, στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, με τους επιφυλακτικούς – συγκρατημένα απαισιόδοξους, να συνεχίζουν να υπερτερούν στις τάξεις των αναλυτών.

Αξίζουν υποσημείωσης πρώτον ότι η σημερινή αντίδραση συνοδεύτηκε από λίγο χαμηλότερο τζίρο, σε σχέση με αυτόν της χθεσινής σημαντικής υποχώρησης.

Δεύτερον, παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ επέλεξε τον ρόλο του θεατή, αφήνοντας όλες τις πρωτοβουλίες στους “μεγάλους” της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίοι μονοπώλησαν συναλλαγές και ενδιαφέρον και η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, διαμορφώθηκε στο τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών, με τις “πράσινες” μετοχές να παίρνουν απόσταση από τις “κόκκινες”.

Με τα παραπάνω δεδομένα, ασφαλώς και αποκτά ιδιαίτερη σημασία η εξέλιξη της αυριανής συνεδρίασης, καθώς είναι άγνωστο πόσα από τα ενεργά χαρτοφυλάκια θα επιλέξουν να παραμείνουν με “υπερφορτωμένες” θέσεις, εν όψει επερχόμενου τριημέρου και με τις Διεθνείς Αγορές, την Δευτέρα, σε πλήρη δράση.

Όλα τα παραπάνω, την ώρα που οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές κινούνται επιφυλακτικά ανοδικά και με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα όσα “είδαν το φως της δημοσιότητας”, από την τελευταία συνεδρίαση της Fed.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της Federal που πραγματοποιήθηκε στις 31/1 – 1/2 “ οι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι μια περιοριστική νομισματική πολιτική θα έπρεπε να διατηρηθεί, μέχρι τα εισερχόμενα στοιχεία να προσφέρουν αυτοπεποίθηση ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή πτωτική τροχιά προς το 2%, το οποίο αναμένεται να πάρει κάποιον χρόνο”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. αξίζει υπενθύμισης ότι αύριο ανακοινώνουν αποτελέσματα η Τράπεζα Πειραιώς και τα ΕΛΠΕ.

Από εκεί και πέρα, η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, χωρίς αμφιβολία, μπορεί να κέρδισε από πρόσημο, αλλά έχασε από ενδιαφέρον, καθώς αυτό περιορίστηκε σε ημερήσιους πρωταγωνιστές μόνο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τουλάχιστον όσον αφορά τις μετοχές που επιχείρησαν αντίδραση συνοδευόμενη με πειστικές συναλλαγές, ενώ μάλλον αδιάφορο έμεινε το “retail” βλέποντας πολλές μετοχές να κινούνται ανοδικά με “market” εντολές αγορών και το “bid” σημαντικά χαμηλότερα από το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο.

Θεωρείται περισσότερο από βέβαιο, πως αν οι ενεργοί traders περιορίσουν, εκ νέου, τις κινήσεις τους στα στενά όρια του FTSE25, οι κύριοι δείκτες μπορεί να διεκδικήσουν κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα, όμως το ενδιαφέρον για το Χ.Α. θα μειωθεί σε σημαντικό βαθμό.

Άρα, για την επιστροφή της ζωηράδας στο Χ.Α., χρειάζεται πλουραλισμός στις κινήσεις των “buyers” και εικόνα που θα παραπέμπει σε πειστική επιστροφή των αγοραστών.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία “το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει όλα τα χαρακτηριστικά μίας ‘bull market’ Αγοράς με βραχύβιες – έντονες διορθώσεις και ταχύτατη επιστροφή των αγοραστών, με κίνηση των δεικτών προς υψηλότερα επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν έλειψαν και τα “μαγικά” των τελικών δημοπρασιών, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τον Γενικό Δείκτη και μαζί του και έξι τίτλους του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στη συνέχεια του σχολίου).

Ήπια ανοδικά οι διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,70% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους ομολόγου, στο 3,94% αυτή του αντίστοιχου 10ετους και στο 4,399% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1119,19 μονάδες (+1,62%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1118,86 (+1,59%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1119,25 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,63%.

Ο τζίρος στα 110,8 εκατ., από τα οποία τα 10,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ απασχόλησαν το 44% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 110,8 εκατ., τα 102,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,1), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (5,4), Eurobank (5,2), Εθνική (4,7), Μυτιληναίο (3,6), Alpha Bank (3,4), ΔΕΗ (3,1), Πειραιώς (2,9), Motor Oil (2,7), Jumbo (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,6), και ΤΕΝΕΡΓ (2,3 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Alpha Bank (+3,57%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Εθνική (+4,67%), Eurobank (-0,29%) και Πειραιώς (+2,82%).

Μεταξύ 875,15 (-0,67%) και 907,22 μονάδων (+2,97%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 906,66 (+2,91%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 902,88 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,48%.

Εκ παραδρομής αναφέρθηκε χθες ότι ο ΔΤΡ έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου. Για την “αποκατάσταση της αλήθειας” ο Τραπεζικός δείκτης έδωσε χθες ωριαίο σήμα εξόδου, ενώ το ημερήσιο δίνεται με καταστρατήγηση των 825 μονάδων. Όσο παραμένει με κλεισίματα υψηλότερα από το εν λόγω επίπεδα, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 950 μονάδες.

Με ευδιάκριτη επικράτηση των τίτλων με θετικό πρόσημο, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου διαφοροποιήθηκαν αρνητικά οι ΟΛΠ (-0,54%), ΟΤΕ (-2,63%) και ΣΑΡ (-0,14%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΑΡΑΙΓ και ΜΟΗ.

Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 540,7 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 9,8% το 2022 ανακοίνωσε ο ΟΤΕ με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 3,455 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 3,6%. Ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές, σύμφωνα με το στόχο, αυξημένες κατά 23,8% στα €597,1 εκατ. Προσαρμοσμένες επενδύσεις €638,3 εκατ. Η συνολική αμοιβή για τους μετόχους στα 425 εκατ. ευρώ με μέρισμα 0,5765 ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός στα 726,7 εκατ. Το 2023, ο ΟΤΕ εκτιμά πως οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε περίπου 500 εκατ. ευρώ και οι επενδύσεις αναμένεται να παραμείνουν σταθερές, περίπου στα 640 εκατ. ευρώ. Οι αναλυτές περίμεναν καλύτερη αμοιβή για τους μετόχους.

Η μετοχή του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών (-2,63%) συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ σήμερα οι πωλήσεις πήραν επιθετικότερο χαρακτήρα.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 15,68 ευρώ.

Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “τα σημερινά αποτελέσματα δεν άρεσαν, οπότε η Αγορά πίεσε και ο τίτλος έδωσε έξοδο σε ημερήσιο (κλείσιμο κάτω από το 15,08). Το 14,80 επίπεδο είναι κοντινή στήριξη, με το 15,10 να έχει γίνει η πρώτη αντίσταση”.

Υπεραξία 141,5 εκατ. ευρώ εμφανίζει η ΔΕΗ από την αποτίμηση σε εύλογη αξία Λιγνιτικών πεδίων και Κτιρίων, τα οποία αποσχίει και εισφέρει στη Μεταλιγνιτική ΑΕ, στο πλαίσιο υλοποίησης της προγραμματικής σύμβασης με το Δημόσιο. Η σύμβαση, που κυρώθηκε με Νόμο (4956/2022) προβλέπει ότι η ΔΕH θα συστήσει την Εταιρεία “Μεταλιγνιτική ΑΕ”, στην οποία θα μεταβιβάσει, τον Κλάδο Μεταλιγνιτικής Αξιοποίησης Πυρήνων Ζ.ΑΠ. Κοζάνης, Φλώρινας και Μεγαλόπολης. Για την έγκριση απόσχισης και εισφοράς έχει συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ στις 30 Μαρτίου.

Επέστρεψαν σήμερα οι αγοραστές στη μετοχή της Επιχείρησης (+2,51%), αλλά με σημαντικά χαμηλότερο όγκο συναλλαγών. Η πρώτη αντίσταση για τη μετοχή στα 8,255 ευρώ και η πρώτη σημαντική στήριξη στα 7,05 ευρώ (ημερήσιο “stop short”, που θα ανέβει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις). Το σημερινό κλείσιμο σε υψηλά 10 μηνών.

Επιστροφή αγοραστών και πονταρίσματα από traders που βλέπουν τουλάχιστον ικανοποιητικά αποτελέσματα να ανακοινώνονται αύριο από τα Ελ. Πετρέλαια (+2,75%). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας. Η πρώτη στήριξη στα 7,60 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και η πρώτη αντίσταση στα 9,00 ευρώ. Η μετοχή κινείται σε υψηλά 37 μηνών.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Jumbo (+2,88%), ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 37 μηνών. Στα 16,25 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στη ζώνη 19,48 – 19,67 η επόμενη αντίσταση.

Επιστροφή αγοραστών στο “δίδυμο” ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+4,06%), ΤΕΝΕΡΓ (+3,83%), μένει να φανεί αν θα έχει συνέχεια και αν θα συνοδευτεί από την επιστροφή των γνωστών σεναρίων.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+310,21%), ακολουθούμενη από ΑΑΑΠ (+210,53%), ΑΤΤ (+152,19%), ΣΑΤΟΚ (+112,5%), KΡEKA (+97,25%), ΚΛΜ (+83,59%), ΠΕΙΡ (+62,52%), ΣΠΥΡ (+53,33%), ΛΑΝΑΚ (+53,3%) και ΛΕΒΚ (+50,0%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Σε δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών της Attica Group που δεν ελέγχει, προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς, σε συνέχεια αντίστοιχης κίνησης για τις μετοχές της MIG. Η δημόσια πρόταση θα διενεργηθεί στην τιμή των 1,855 ευρώ. Όπως αναφέρει η τράπεζα, “ελέγχει μέσω και των προσώπων που ενεργούν συντονισμένα, το 79,3832% των μετοχών της εταιρείας”. Δεν θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς, δεν βγάζει τη μετοχή από το Χρηματιστήριο. Πλην εξαιρετικού απροόπτου, θα ακολουθήσει νέα δημόσια πρόταση από τη Strix Holdings, εφόσον ολοκληρωθεί η ανταλλαγή χρέους της MIG, με το 79,3832% του μετοχικού κεφαλαίου της Αttica Group (0%).

Από εκεί και πέρα, τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΠΑΙΡ (-0,47%) και τρεις για ΑΤΤ (-2,59%) και ΚΥΡΙΟ (-3,77%).

Με πέντε συνεχόμενες πτωτικές και επτά στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις, η ΠΕΡΦ (-2,31%).

Παρουσία πωλητών σε ΣΑΤΟΚ (0%), ΣΠΥΡ (0%), ΙΝΛΙΦ (-1,54%), ΙΛΥΔΑ (-2,33%), ΠΡΟΝΤΕΑ (0%) και ΙΝΤΕΤ (-3,10%).

ΑΑΑΚ στα 11,20 ευρώ (-20%), ΑΑΑΠ στα 11,80 ευρώ (+13,46%), χωρίς περαιτέρω σχόλια.

Προσπάθεια αντίδρασης μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για Κορδέλλου (+1,61%).

Βγήκε μικρό “bid” σε Foodlink (+4,53%), Επίλεκτο (+2,86%) και Δομική Κρήτης (+2,54%).

Επιστροφή αγοραστών σε Realcons (+0,93%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+2,18%) και ΦΒΜΕΖΖ (+1,99%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΑΑΑΠ (+13,46%), ΒΙΟΚΑ (+4,86%), ΜΟΝΤΑ (+3,40%), ΟΠΤΡΟΝ (+3,20%), ΜΕΡΚΟ (+2,16%), ΣΠΕΙΣ (+1,25%), ΕΛΓΕΚ (+1,16%), ΚΕΠΕΝ (+2,68%), ΜΑΘΙΟ (+9,21%), ΚΡΕΚΑ (+3,37%) και ΠΡΔ (+7,14%).

Θέλει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 3,10 ευρώ, για να “αλλάξει πίστα” η Μοτοδυναμική (+3,47%).

Σε υψηλά πενταμήνου τα ΑΣΤΑΚ (+2,63%), ίσως απαιτήσουν αυξημένη προσοχή.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 966 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 966 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 1050 και 1105, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 1150 και 1195 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις, χαμηλότερα των 966, στις 950 και 922 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Το ημερήσιο αγοραστικό σήμα διατηρεί και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2342 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2342 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 2600, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 2750 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2342, μπορεί να πιέσει προς τις 2332, 2250 και 2234 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η πλησιέστερη στήριξη στον ΓΔ να εντοπίζεται περίπου στις 1086 μονάδες”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η Αγορά φαίνεται κορυφωμένη βραχυπρόθεσμα και περιμένουμε οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών να συνεχιστούν”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Euroxx Sec.

“Περιμένουμε συνεδριάσεις μεταβλητότητας, καθώς οι επενδυτές ενδέχεται να αναμένουν μία καλύτερη ροή ειδήσεων”, σημειώνει η Beta Sec.

“Λογικές οι ‘αναταράξεις’ στις τιμές, δεδομένου του ‘ράλι’ το οποίο προηγήθηκε, των αμφιβολιών σχετικά με τη διατηρησιμότητα της ανοδικής τάσης στα Ξένα Χρηματιστήρια και του νέου ‘stress’ που προκαλεί στους επενδυτές η ‘ανηφορική’ κίνηση των επιτοκίων, όπως αυτή καταδεικνύεται μέσα από τις αξιοπρόσεκτες αποδόσεις των Κυβερνητικών ομολόγων σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Κρατούμε, φυσικά, τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη Λεωφόρο Αθηνών και αποφεύγουμε τον πειρασμό να “βλέπουμε παντού μαύρο”, ειδικά όταν δεν συντρέχει λόγος απαισιοδοξίας και φοβίας.

Επισημαίνουμε το υπεραγορασμένον αρκετών επί μέρους δεικτών και τίτλων, με τους ταλαντωτές να έχουν σε κάποιες περιπτώσεις “κοκκινίσει”.

Το τελευταίο διάστημα οι όποιες ρευστοποιήσεις έγιναν μεθοδικά και λελογισμένα, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να ξεπερνά εν τέλει τους πωλητές, καθώς οι τιμές συνέχισαν να κερδίζουν έδαφος.

Ας ενθυμούμαστε δε, ότι κάποιες επιθετικές ανοδικές κινήσεις παίρνουν “καύσιμο” από τους “underweight” επενδυτές, που εκμεταλλεύονται τα “dip” (πρόσκαιρες βυθίσεις) προκειμένου να ενισχύσουν τις θέσεις τους, αλλά και από τους “sortαρισμένους”, οι οποίοι υποχρεούνται να καλύψουν τις ανοιχτές (short) θέσεις τους το συντομότερο δυνατό.

Στα θετικά της τάσης και η πορεία του όγκου συναλλαγών, ο οποίος σε γενικές γραμμές συντρέχει με το “bull market”, παρέχοντάς του κρίσιμη επιβεβαίωση.

Ένα είναι βέβαιον: Ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει με βεβαιότητα “ταβάνια”, τόσο σε ότι αφορά την τιμή, όσο στο πότε αυτή θα επιτευχθεί, πόσω μάλλον τον συνδυασμό τιμής και χρόνου.

Σε αυτά τα πλαίσια και επειδή νέοι “μάγοι” κάνουν την εμφάνισή τους εν μέσω κίνησης του Χ.Α. σε πολυετή υψηλά (αλήθεια, πού βρίσκονταν αυτοί εντός των επίπονων “bear market”?), εφιστούμε την προσοχή των επενδυτών στην ποιότητα των πηγών από τις οποίες ενημερώνονται.

Ανακεφαλαιώνοντας για το Χ.Α., υπενθυμίζουμε το γνωστό χρηματιστηριακό αξίωμα “the trend is your friend, until it bends” (η τάση είναι ο φίλος σου μέχρι να ανατραπεί).

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, επιστρέφουν οι ανησυχίες ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα μείνουν με το “πόδι στο γκάζι”, ανεβάζοντας τα τερματικά παρεμβατικά τους επιτόκια υψηλότερα, από τις προ ολίγων εβδομάδων εκτιμήσεις.

Ο σε ιστορικά υψηλά επίπεδα μετρούμενος δομικός πληθωρισμός και η ισχυρή Αγορά Εργασίας, αποτρέπουν τον εφησυχασμό ότι το κόστος του χρήματος θα υποχωρήσει άμεσα.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να ανεβάσει το βασικό της επιτόκιο σε υψηλά εικοσαετίας, ειδικά εν μέσω κυριαρχίας των “γερακιών” στο εσωτερικό της.

Ενδιαφέρον θα έχει ως εκ τούτου το πώς οι Ευρωαγορές, του Χ.Α. συμπεριλαμβανομένου, θα τιμολογήσουν εφεξής το ‘άνοιγμα’ τόσο των αποδόσεων, όσο και επιλεγμένων spread”, σημειώνει ο κ. Στεριώτης (ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ).

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Ιαπωνία (γενέθλια Αυτοκράτορα).

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, μικτές οι διαθέσεις των δεικτών και στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, ελεγχόμενες πιέσεις στο Ευρώ.

Προς τα $1825 υποχωρεί ο Χρυσός, προς τα $21,30 το Ασήμι.

Προς τα $23900 ανηφορίζει το Bitcoin, προς τα $1655 το Ethereum.

Οριακά ψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο, όπως ενημέρωσε η Eurostat. Ο πληθωρισμός στις 20 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ επιβραδύνθηκε στο 8,6% τον Ιανουάριο, από 9,2% τον προηγούμενο μήνα, φθάνοντας λίγο πάνω από το 8,5% που εκτιμήθηκε νωρίτερα. Ο δομικός ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε σε νέο ιστορικό υψηλό στο 5,3%, από 5,2% τον προηγούμενο μήνα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν κατέγραψε κέρδη για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια το 2022, αφού απομειώθηκαν οι επενδύσεις της σε ομόλογα, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι θα βρίσκεται στο “κόκκινο” για αρκετά χρόνια, μετά την αντιστροφή των εξαιρετικά χαλαρών νομισματικών πολιτικών της.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι “θα είχε ζημία άνω του 1,6 δισ. ευρώ, εάν δεν είχε αντλήσει πόρους από τα ‘μαξιλάρια’ που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια για την κάλυψη χρηματοοικονομικών κινδύνων”, προσθέτοντας ότι “δεν θα μοιράσει το μέρισμα που συνήθως καταβάλει στις Νομισματικές Αρχές της Ευρωζώνης”.

Η Goldman Sachs αύξησε τις προβλέψεις της για το επιτόκιο της ΕΚΤ και τώρα βλέπει το τελικό επιτόκιο στο 3,5% τον Ιούνιο.

“Η αξία της Αγοράς κατοικίας των ΗΠΑ, αφού κορυφώθηκε στα $47,7 τρισ. τον Ιούνιο, μειώθηκε κατά $2,3 τρισ., ή 4,9%, το δεύτερο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με τη Μεσιτεία Ακινήτων Redfin. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από την στεγαστική κρίση του 2008, όταν οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν κατά 5,8% από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο”, σημειώνει το Bloomberg.

Σε ελαφρά αναθεώρηση επί τα χείρω, αναφορικά με την πορεία της Αμερικανικής Οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2022, προχώρησε η Κυβέρνηση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε κατά 2,7% το τέταρτο τρίμηνο, έναντι 2,9% της αρχικής μέτρησης. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η μέτρηση θα παρέμενε αμετάβλητη στο 2,9%.

Το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν κατά 3000, στις 192000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν άνοδο στις 200000.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,9 δισ. ευρώ στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Για την Ελλάδα, ο ετήσιος πληθωρισμός Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στο 7,3%, από 7,2% που εκτιμούσε προηγουμένως η Eurostat. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ήταν 7% τον περασμένο μήνα.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΤΡΓ και TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Autohellas, TITC.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 91 ανοδικούς τίτλους, έναντι 37 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Ανοδική αντίδραση και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (39.529 συμβόλαια).

Στα 6.082 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.994 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 508 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 523 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.119, 1.109 για τον Μάρτιο και 10 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.718), κινήθηκε μεταξύ 2.669 και 2.723 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 161, 161 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 903,25), κινήθηκε μεταξύ 877,75 και 903,5 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (17.206), Eurobank (4.651), Πειραιώς (6.997), ΟΤΕ (2.383), Εθνική (3.044), ΔΕΗ (660), ΕΕΕ (192), ΑΔΜΗΕ (1.760), ΓΕΚ (106), Τέρνα Ενεργειακή (214), Ελ. Πετρέλαια (113), ΕΧΑΕ (672), ΟΠΑΠ (414), Ιντρακάτ (201), Jumbo (221), Motor Oil (295).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 146.989, Πειραιώς 47.831, Eurobank 12.312, ΔΕΗ 32.139, Εθνική 10.874, ΑΔΜΗΕ 13.342. OTE 14.104.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 62.629.734 τεμ., (από 62.110.877 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.144.572 τεμ. (2.144.572), Eurobank 36.027.568 τεμ. (35.531.422), ΟΠΑΠ 1.453.135 τεμ. (1.443.522), Εθνική 10.363.467 τεμ. (10.382.074), ΟΤΕ 921.731 τεμ. (921.731), Πειραιώς 937.854 τεμ. (1.166.076), MIG 1.204.474 (1.206.474).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v