Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το «γεμάτο» ταμείο διμήνου και τα επόμενα μέτωπα

Εχοντας συμπληρώσει 10 εβδομάδες ανόδου το χρηματιστήριο καλείται να σταθμίζει τα δεδομένα σε εγχώριο και διεθνές μέτωπο. Οι προειδοποιήσεις και τα κρίσιμα επίπεδα για τους δείκτες.

Χρηματιστήριο: Το «γεμάτο» ταμείο διμήνου και τα επόμενα μέτωπα

Το Χρηματιστήριο Αθηνών των ρεκόρ κόντρα στις προειδοποιήσεις για διόρθωση. Τελευταία συνεδρίαση Φεβρουαρίου και κλείσιμο «ταμείου» η αυριανή, με τον Γενικό Δείκτη από τις 1.113,36 μονάδες τον FTSE 25 από τις 2.707,10 , με τον Δείκτη Τραπεζών από τις 901,68 και από τις 1.614,82 για τον FTSE MidCap.

Μετά και την τελευταία εβδομάδα με θετικό πρόσημο, δέκατη συνεχόμενη, η εγχώρια αγορά συμπληρώνει έναν ανοδικό κύκλο 5 μηνών από τα τοπικά χαμηλά στα τέλη Σεπτεμβρίου. Στον ρυθμό επαναφοράς των διεθνών αγορών μεν το ΧΑ αλλά με πολλαπλάσια δυναμική, που το φέρνει στις πρώτες θέσεις των ευρωπαϊκών, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο και συγκεκριμένα blue chips σε πολυετή ή και ιστορικά υψηλά.

Σε μία συγκυρία όμως, που οι ανησυχίες για την επιθετική πολιτική των κεντρικών τραπεζών πυροδότησαν το μίνι ξεπούλημα της Παρασκευής στην Wall Street. Προτελευταία συνεδρίαση Φεβρουαρίου (και πρώτου 2μηνου 2023) στα ευρωπαϊκά, με διακριτή την προσπάθεια ανάκτησης μέρους των απωλειών που προκάλεσε η προηγούμενη -χειρότερη εβδομάδα/από αρχή έτους- στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Αυξάνονται οι κίνδυνοι για διόρθωση για τον Stoxx 600, μετά την σημαντική άνοδο του δείκτη προειδοποιούν BofA και JPMC, σύμφωνα με το θέμα της Λία Δεληγιάννη. Το φετινό ευρωπαϊκό ράλι μετοχών δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη, σημειώνεται σχετικά, με τον αναλυτή της JPMC -Mislav Matejka- να το βλέπει να εξασθενεί κατά το πρώτο 3μηνο.

Πρακτικά, κατ' αρχήν βραχυπρόθεσμα οι long έχουν κερδίσει το μήνα, το 2μηνο και το 5μηνο με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ως προς το «κλείδωμα» μέρους θέσεων τους και μάλιστα σε αποδόσεις θεαματικές. Συνεπώς, η προσοχή στρέφεται -ήδη- από την συνεδρίαση της Τετάρτης και μετά- αλλά με την αυριανή να έχει αρκετές ιδιαιτερότητες που πιθανότατα θα «δείξουν» την στάση traders, επενδυτών για το επόμενο διάστημα.

Κατ' αρχήν η σημερινή αργία μας, εκτιμάται ότι λειτουργεί σαν «μαξιλάρι» των (δυνητικών) πιέσεων -ουρά της ισχυρής διόρθωσης της Παρασκευής- καθώς η αυριανή ενδέχεται να ξεκινήσει με βελτιωμένες ενδείξεις από τα ευρωπαϊκά και την Wall Street.

Βέβαιο το θετικό «κλείσιμο» μηνός (και 2μηνου) για το σύνολο των βασικών δεικτών, μετά το σερί των 10Χ10 και με τις 6 τελευταίες εβδομάδες με μέση ημερήσια αξία συναλλαγών μεγαλύτερη των 100 εκατ. Στα 108 εκατ. ο μέσος όρος της προηγούμενης εβδομάδος, ιδιαίτερα αυξημένος όμως αναμένεται αύριο Τρίτη. Η ένταξη της Motor Oil στον MSCI Greece -στα 75 εκατ. υπολόγιζε τις εισροές η Societe Generale- φέρνει ανακατατάξεις όχι μόνο για την συγκεκριμένη αλλά τόσο για το «καλάθι των 10 μετοχών» όσο για την στάθμιση της Ελλάδας (στο 0,22%) στην «βαρύτητα» των αναδυόμενων αγορών (ΕΜΕΑ).

Οι long έχουν αποκτήσει θέσεις και δυναμική σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips σε διαστήματα 2023 και 5μηνου, προσβλέπουν στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας, με τις εισροές προεξόφλησης να αποτυπώνονται στο ταμπλό. Σε αυτή την καμπή των αγορών-με μεγέθη μίας BofA, JPMC να προειδοποιούν για διόρθωση εκτός καλούνται traders και επενδυτές στο ΧΑ να διαχειριστούν τις συνέπειες ενδεχόμενης επιβεβαίωσης τους.

Προσώρας, το στοίχημα για τα «ισχυρά ξένα χέρια» βγαίνει σε μεγάλο βαθμό, αποτυπώνεται δε τριπλά: α) στην αγορά μετοχών, β) στα «καλάθια» λ.χ. Lyxor MSCI Greece, Global X MSCI e.t.c και στο κρατικό χρέος.

Σε υψηλά 5ετίας -με θεαματική αύξηση εισροών για το Exchange Traded Fund Global X MSCI Greece- χαμηλότερα του Ιταλικού 10ετούς ομολόγου η απόδοση του αντίστοιχου Ελληνικού- τελευταία «τιμολόγηση» στο 4,327% το GR10Y vs 4,402% του IT10Y, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πιθανή νέα «έξοδο» του ΟΔΔΗΧ στις αγορές πριν τις εκλογές (σ.σ. με την υπόθεση της 9ης Απριλίου).

Κλάδος οδηγός ο τραπεζικός, με την προοπτική διανομής μερίσματος 2023 (για τη χρήση χρήση 2022), για πρώτη φορά από το 2008 (χρήση 2007) να αποτελεί ένα από τα κριτήρια επιλογής των ξένων. Με την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών 2022 η αγορά θα έχει πληρέστερη εικόνα, με την Πειραιώς να έχει ανοίξει την αυλαία (και την Eurobank να ακολουθεί Πέμπτη 9 Μαρτίου). Μέσα Μαρτίου και η επενδυτική ημερίδα της Morgan Stanley, θα έχει προηγηθεί η τελευταία επίσκεψη Ενρια στην Αθήνα. Αδιαμφισβήτητα ο κλάδος θα παραμείνει πολύ ψηλά στην στόχευση των funds.

Σταθερό το guidance, αλλά η αγορά κοιτά ψηλότερα σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος ακτινογραφώντας τα αποτελέσματα της Πειραιώς κατά το τέταρτο 3μηνο. Στα υπόψη, πως με αποτίμηση 2,94 δισ. η Πειραιώς πολύ πιθανά να αποτελέσει την 11η συμμετοχή στο «καλάθι» του MSCI Standard Greece (στην 3μηνιαία αναθεώρηση Μαϊου). Με 2,57 δισ. η Helleniq Energy θα μπορούσε να είναι η 12η στην ίδια διαδικασία. Προοπτική, που επίσης "μετρά" στην τακτική των funds.

Φρέσκες δυνάμεις ενισχύουν το ΧΑ με deals και ΑΜΚ, σημείωνε το Σάββατο ο Στέφανος Κοτζαμάνης καταγράφοντας μία από τις παραμέτρους της παρατεταμένης... Ανοιξης του χρηματιστηρίου μας, με πιο τελευταία εξέλιξη την δρομολογούμενη απορρόφηση της Intercontinental από την BriQ Property ΑΕΕΑΠ.

Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα στον χώρο των επιχειρηματικών διεργασιών/εξελίξεων σε κλάδους αιχμής (ενεργειακό, κατασκευαστικό-υποδομών, τουριστικό κ.ά) που πιθανότατα θα αποτελέσουν αφορμή για περαιτέρω ενεργοποίηση των επενδυτών. Ανάλογα με την εξέλιξη, με το αποτέλεσμα είτε υπέρ των long είτε για λογαριασμό των short.

Βραχυπρόθεσμα η προσοχή στην αυριανή συνεδρίαση, μετοχή αιχμής η Motor Oil -λόγω ένταξης στον δείκτη MSCI Greece- αλλά και όσων (δυνητικά) επηρεάζονται συνεκτιμώντας την ανατροπή ισορροπιών στην 10άδα των μετοχών του «καλαθιού». Σημειωτέον, πως για πρώτη φορά μετά από χρόνια μία τραπεζική μετοχή- Eurobank- με βαρύτητα στάθμισης 15,36%- εκτοπίζει τον ΟΤΕ με 13,75% στην δεύτερη (ακολουθούν Alpha Bank με 13,23%, με 13,035 ΟΠΑΠ).

Τεχνικά, να δούμε σήμερα τον S&P 500 (μετρά τρεις συνεχόμενα πτωτικές εβδομάδες) «δοκιμάζοντας» την στήριξη των 3.940 (και χαμηλότερα των 3.876 τελευταίο stop για long), κοντινή αντίσταση τις 4.028 (και κύρια οι 4.136 μον.)

Για τον ΔΤΡ οι 907 είναι σημείο αναφοράς για τους long και οι 875 για τους short, ενώ για τον FTSE 25 αντίσταση στις 2.730 και κύρια στήριξη στις 2.680 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v