Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Βαριές απώλειες με το βλέμμα στο πολιτικό ρίσκο

Σε νέα χαμηλά ο Γενικός Δείκτης μετά την προσπάθεια αντίδρασης. Ισχυρές πιέσεις στο τραπεζικό ταμπλό με απώλειες άνω του 4%, στο «κόκκινο» το σύνολο των blue chips, «άμυνα» από Coca Cola.

Χρηματιστήριο: Βαριές απώλειες με το βλέμμα στο πολιτικό ρίσκο

Χωρίς ουσιαστική αλλαγή η εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών που συνεχίζουν με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές, όμως στο Ελληνικό Χρηματιστήριο δείχνει να επιβεβαιώνεται το απαισιόδοξο σενάριο, καθώς μετά την πρώτη αντίδραση των βασικών δεικτών από τα αρχικά χαμηλά, οι εν δυνάμει πωλητές επέστρεψαν δριμύτεροι και η Εγχώρια Αγορά έγραψε νέα χαμηλά ημέρας, με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει τιμές οριακά χαμηλότερα των 1.085 μονάδων. Στο επίκεντρο οι πολιτικές προεκτάσεις της τραγωδίας στα Τέμπη, καθώς η εγχώρια αγορά κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αλλωστε οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι αλλάζει το χρονοδιάγραμμα των εκλογών που είχαν έως σήμερα λάβει υπόψη οι επενδυτές. 

Όλα τα παραπάνω με αξιοπρόσεκτο τζίρο και αυτό δεν είναι και η πλέον θετική ένδειξη για την συνέχεια.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έγραψε ένα πρώτο χαμηλό μέχρι τις 1088,30 μονάδες (-2,37%), ακολούθησε αντίδραση που έφερε τον Δείκτη κοντά στο όριο των 1.100 μονάδων, όμως κάπου εκεί οι “sellers” έκαναν εκ νέου αισθητή την παρουσία τους και ο Δείκτης σημείωσε νέα χαμηλά, υποχωρώντας μέχρι τις 1.084,75 μονάδες (-2,69%) και βλέπουμε …

Εξαιρετικά κακή η “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς, με τις πτωτικές μετοχές περίπου 15πλασιες των ανοδικών και με 23 τίτλους να καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων, καθώς η επιδείνωση του κλίματος έχει επαναφέρει τις γνωστές παθογένειες του Χ.Α. και την γνωστή απόσυρση των αγοραστών σε τιμές πολύ χαμηλότερα από το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο.

Μοιραία το όποιο ενδιαφέρον περιορίζεται στα στενά όρια του FTSE25, όπου με οριακά θετικό πρόσημο διασώζεται ο μόνιμος “σωματοφύλακας” των βασικών δεικτών, που δεν είναι άλλος από την μετοχή της ΕΕΕ (+0,29%).

Από την πλευρά των τίτλων που υποχωρούν, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΛΦΑ (-5,31%), ΕΥΡΩΒ (-3,33%), ΠΕΙΡ (-4,31%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-3,05%), ΔΕΗ (-3,90%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-4,27%), TITC (-4,02%) και ΜΥΤΙΛ (-3,23%).

Ο τζίρος, λίγο μετά τις πρώτες τρεις ώρες συνεδρίασης στα 71 εκατ., από τα οποία τα 6,7 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ).

Ασφαλώς και απομένουν αρκετές ώρες πριν την λήξη της σημερινής συνεδρίασης, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα κάτι έχει αλλάξει επί τα χείρω και αυτό φαίνεται να το διαπιστώνουν πρώτα τα Ξένα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v