Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό πωλήσεων με το «καλημέρα» το Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 1.100 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις στον απόηχο του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, στο επίκεντρο. Το διεθνές κλίμα και η «καυτή» ατζέντα της εβδομάδας.

Σε κλοιό πωλήσεων με το «καλημέρα» το Χρηματιστήριο

Παρασκευή βράδυ στην Wall Street: Dow Jones +1,17%, S&P 500 +1,61%, Nasdaq +1,97%, καθώς η ψυχολογία των traders ενισχύθηκε από τα μάκρο που ανακοινώθηκαν και πολύ περισσότερο από την σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων.

Σήμερα το πρωί σε Ασία και Ειρηνικό: Μικτή η εικόνα, ξεχωρίζει το +1,11% του Nikkei.

Για επιφυλακτικό ξεκίνημα με οριακές απώλειες, προϊδεάζουν τα futures των κύριων ευρωπαϊκών αγορών.

Ερχόμενοι “εντός των τειχών”, δεν εμπεριείχε εκπλήξεις η “ετυμηγορία” της Scope Ratings, για το Ελληνικό αξιόχρεο και μένει να φανεί αν και οι επόμενοι Οίκοι αξιολόγησης θα τηρήσουν στάση αναμονής, περιμένοντας τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις.

Πιο συγκεκριμένα, η Scope Ratings ανακοίνωσε ότι διατηρεί την αξιολόγηση “ΒΒ+” για το Ελληνικό αξιόχρεο και το θετικό outlook, κρατώντας την Ελλάδα μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική.

Στο ερώτημα για το αν θα μπορούσε να προκύψει μια διόρθωση τιμών στο Χ.Α., στον απόηχο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη δεν υπάρχουν παράγοντες της Αγοράς που θα μπορούσαν να απαντήσουν με “ασφάλεια”, όμως στις τάξεις των επαγγελματιών του χώρου, οι συγκρατημένα απαισιόδοξοι δείχνουν να αποκτούν σχετικό πλεονέκτημα.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φίλιππου Πανταζή, “το τραγικό συμβάν στα Τέμπη αλλάζει όλο το προεκλογικό σκηνικό, ενδεχομένως και τον χρόνο των εκλογών, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναπροσαρμόζουν ριζικά τη στρατηγική τους”.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την Beta Sec., “την Τρίτη η ΕΛΧΑ και η E-Net θα ανακοινώσουν αποτελέσματα χρήσης, ενώ την Τετάρτη ακολουθεί η Cenergy. Την Πέμπτη ανακοινώνουν ο Όμιλος Viohalco, η Eurobank και η Μυτιληναίος (πλήρες σετ). Την Τρίτη η Ελληνική Στατιστική αρχή θα ανακοινώσει το πως κινήθηκε το ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο. Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η γ.σ. της Jumbo με θέμα την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1,155 ευρώ ανά μετοχή, ενώ την Πέμπτη ολοκληρώνεται η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης για το Πλαίσιο”.

Επίσης, την Τρίτη ο επικεφαλής της Fed, Τζ. Πάουελ, θα μιλήσει για τη νομισματική πολιτική στο Καπιτώλιο.

Στο τέλος της εβδομάδας είναι προγραμματισμένη η πιστοληπτική αξιολόγηση της DBRS, η οποία έχει το Ελληνικό αξιόχρεο ένα επίπεδο κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (“ΒΒ”, σταθερή προοπτική), ενώ θα έχει προηγηθεί η ανακοίνωση των επιδομάτων εργασίας στις ΗΠΑ, την ίδια μέρα.

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Διοικούσας Επιτροπής του Χρηματιστηρίου Αθηνών της 1ης Μαρτίου 2023, σχετικά με την τροποποίηση της Απόφασης 22 της Δ.Ε.Χ.Α., επισημαίνεται ότι τα νέα όρια διακύμανσης των τιμών μετοχών, με διασπορά μικρότερη του 10% του συνόλου των κοινών μετοχών Εισηγμένης Εταιρείας, ορίζονται σε ±10% επί της τιμής εκκίνησης της μετοχής και θα ισχύσουν από σήμερα, για τους παρακάτω τίτλους: Trastor, Attica Bank, Πλαίσιο, Καρέλιας, Προντέα, Attica Group, AVE, Alpha Αστικά Ακίνητα.

Από την άλλη, με νέο report της η Citi ανέβασε την τιμή - στόχο για τη Μυτιληναίος στα €30 (από €26 προηγουμένως), διατηρώντας τη “buy”.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v