Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πού πρέπει να κλείσει για να κάνει το 11x11

Tο ζητούμενο δεν είναι μόνο αν θα έλθει η αντίδραση μετά τη χθεσινή πτώση, αλλά με ποιους πρωταγωνιστές, καθώς ένα τμήμα του ταμπλό έχει επιστρέψει στη χρηματιστηριακή «απομόνωση».

Χρηματιστήριο: Πού πρέπει να κλείσει για να κάνει το 11x11

Tο βράδυ της Πέμπτης στη Wall Street: Dow Jones +1,05%, S&P 500 +0,76%, Nasdaq +0,73%, με τους δείκτες να γυρίζουν σε θετικό πρόσημο και να ξεπερνούν τη νέα άνοδο των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων.

Αφορμή ήταν η δήλωση του προέδρου του παραρτήματος της Federal Reserve της Ατλάντα Raphael Bostic, ότι «στηρίζει ανεπιφύλακτα την παραμονή της Fed στη γραμμή των αυξήσεων επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και όχι μια πιο επιθετική πολιτική» και ότι «η Fed μπορεί να παγώσει τις αυξήσεις επιτοκίων το καλοκαίρι».

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, οι 24 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 6 με αρνητικό.

Σήμερα το πρωί σε Ασία και Ειρηνικό: Πλεονέκτημα των αγοραστών δείχνει η εικόνα, όπου ξεχωρίζουν Nikkei (+1,52%) και Hang Seng (+1,05%).

Νωρίτερα ανακοινώθηκαν στοιχεία για τον τομέα Υπηρεσιών της Κίνας, με τον δείκτη PMI Υπηρεσιών που καταρτίζει η Caixin/S&P Global να σκαρφαλώνει στις 55 μονάδες τον Φεβρουάριο, από 52,9 τον Ιανουάριο.

Για θετικό ξεκίνημα και μικρά κέρδη προϊδεάζουν τα futures των κύριων ευρωπαϊκών αγορών.

Σημαντικές πιέσεις δέχεται η αγορά κρυπτονομισμάτων, με το Bitcoin να υποχωρεί σε χαμηλά δύο εβδομάδων, μετά την ανακοίνωση της φιλικής προς τα crypto αμερικανικής τράπεζας Silvergate Capital, η οποία είπε ότι «εξετάζει εάν μπορεί να παραμείνει βιώσιμη».

Ερχόμενοι στο Χ.Α., ασφαλώς και αναμένεται με ενδιαφέρον η σημερινή συνεδρίαση, μετά τη χθεσινή διόρθωση αλλά και την αναπήδηση από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

Βέβαια εδώ το ζητούμενο δεν είναι μόνο αν θα έλθει η αντίδραση, αλλά και με ποιους πρωταγωνιστές καθώς ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλό έχει επιστρέψει στη χρηματιστηριακή «απομόνωση».

Όσοι ασχολούνται με τα στατιστικά, θα ήθελαν ένα κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 1.113,36 μονάδων, προκειμένου οι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες να φθάσουν τις έντεκα.

Σημαντικό ρόλο στη δημιουργία κλίματος και διαθέσεων θα παίξει η πορεία των κύριων ευρωπαϊκών αγορών, αλλά και οι διαθέσεις των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων.

Στα επιμέρους, η προσοχή στην μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος (ανακοίνωσε καθαρά κέρδη χρήσεως, κατόπιν της ενίσχυσης των προβλέψεων κατά 132,6 εκατ. ευρώ, στα 456,8 εκατ. ευρώ για το 2022), ενώ και εφέτος το προς διανομή μέρισμα θα φθάσει στο 0,672 ευρώ ανά μετοχή. Πρόκειται για το ελάχιστο δυνατό μέρισμα με βάση το καταστατικό της εισηγμένης, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να μοιράζεται τουλάχιστον το 12% της ονομαστικής αξίας της μετοχής (5,60 ευρώ). 400,7 εκατ. ευρώ θα πάρει το Ελληνικό Δημόσιο.

Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών αναφορικά με τα αιτήματα της πλευράς Μ. Ηλιόπουλου για τη MIG. Η ανακοίνωση θα συμπέσει χρονικά με τη διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 18:00.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πειραιώς, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση απέκτησε, μέσω του Χ.Α., 3.520.029 μετοχές της MIG, με τιμή απόκτησης €0,2170 ανά μετοχή (τιμή δημόσιας πρότασης).

Κατόπιν αυτών, η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει πλέον 512.098.541 δικαιώματα ψήφου, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 54,5069% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της MIG.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v