Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζοβαρής βουτιά πλήττει το Χρηματιστήριο

Πτώση στα όρια του 4% για τον τραπεζικό κλάδο, με το βλέμμα στις διεθνείς εξελίξεις. Στο κόκκινο το σύνολο των τίτλων του FTSE 25 καθώς επικρατούν κατά κράτος οι πωλητές.

Τραπεζοβαρής βουτιά πλήττει το Χρηματιστήριο

Eπιμένει ο πληθωρισμός, ανησυχεί η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ και το χθεσινοβραδινό μίνι ξεπούλημα στη
Νέα Υόρκη σαν ντόμινο «χτυπά» από νωρίς Φρανκφούρτη, Παρίσι. Με το «καλημέρα», βουτιά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με μύδρους από την πλευρά των πωλητών, πρωτίστως στα τραπεζικά χαρτιά αλλά και σε πολλά blue chips.

Ξεπερνά το 1,76% η διόρθωση για τον DAX χαμηλότερα των 15.360 μονάδων, ανάλογου εύρους για CAC 40, FTSE 100, με το κλίμα να βαραίνει από την προσυνεδρίαση στην Αθήνα.

Εντολές σε τραπεζικές μετοχές έως 4% και χαμηλότερα και για τους τέσσερις τίτλους του κλάδου, με μερίδα των βραχυπρόθεσμων να συνεκτιμά το θέμα της διανομής μερίσματος (κερδών χρήσης 2022), κυρίως όμως ζητήματα που σχετίζονται με κόστη χρήματος, επιφυλάξεις για δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Προς τούτο συμβάλλει και το γεγονός πως ο κλάδος εξακολουθεί να αποφέρει θετικό αποτέλεσμα σε όσους ήταν αγορασμένοι από χαμηλές τιμές Ιανουαρίου-μέσα Φεβρουαρίου.

Πωλητές, κατ' αρχάς εγχώριοι διαχειριστές και λόγω «κλεισίματος» εβδομάδος, θυμίζοντας ότι το «ταμείο» των μετοχικών είναι θετικό σε διάστημα 2μήνου, αρνητικό ωστόσο σε εβδομαδιαίο.

Πρώιμες εντολές για ρευστοποιήσεις από ορισμένους ξένους με θέσεις στον κλάδο, με συνέπεια το μείον 4% για τον ΔΤΡ να φτάνει το μείον 11,30% σε διάστημα εβδομάδας. Στις 807 μονάδες ο ΔΤΡ, διορθώνοντας κλιμακωτά από το τελευταίο υψηλό των 954,15 μονάδων.

Ζητούμενο το ενδεχόμενο αντίδρασης από τις 810 μονάδες, θα φανεί μετά τις 14:00-14:30, όταν μπουν στην αρένα και οι ξένοι.

Ηπιότερες πλην όμως καθαρά πωλητικές οι εντολές στα blue chips, με την τάση να αποτυπώνεται στη διακύμανση του FTSE25. Από τις 2.622 περί τις 30 μονάδες χαμηλότερα, στο 1,57% οι απώλειες, με ρευστοποιήσεις στο μεγαλύτερο μέρος του μη τραπεζικού δείκτη.

Ενδεικτικά, στα 21,50 (-0,46%) η μετοχή της Jumbo, στα 8,10 (-0,86%) της ΔΕΗ, στα 13,56 (-0,88%) του ΟΤΕ, στα 24,36 (-0,73%) της Motor Oil κ.α.

Εύλογη η βαθύτερη διόρθωση για τα τραπεζικά χαρτιά, που μέχρι και την τελευταία συνεδρίαση του Φεβρουαρίου είχαν «τρέξει» x2 σε σχέση με τα blue chips. Στις 10/66 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στα πρώτα 40' της συνεδρίασης.

Με την αξία των συναλλαγών στα 40 εκατ. ευρώ στις 12.45.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v