Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφυρίζει λήξη στις αυξήσεις επιτοκίων η αγορά ομολόγων

«Οι αποδόσεις 2ετών κάτω από τα επιτόκια αναφοράς σάς λένε ότι ο κύκλος αυξήσεων θα τελειώσει, απλά δεν σας λένε πότε», τονίζουν οι αναλυτές. Τα σήματα για Fed και ΕΚΤ το επόμενο διάστημα.

Σφυρίζει λήξη στις αυξήσεις επιτοκίων η αγορά ομολόγων

Η πιο μεγάλη παγκόσμια εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης της τελευταίας γενιάς φαίνεται να έχει τελειώσει, όπως δείχνουν οι παγκόσμιες αγορές ομολόγων.

Οπως θυμίζει το Bloomberg, οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων έχουν πέσει κάτω από τα επιτόκια αναφοράς της οικονομίας τους στο μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου σε μόλις λίγες συνεδριάσεις, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

«Οι αποδόσεις 2ετών κάτω από τα επιτόκια αναφοράς σάς λένε ότι ο κύκλος αυξήσεων επιτοκίων θα τελειώσει, απλά δεν σας λένε πότε», δήλωσε η Amy Xie Patrick, επικεφαλής εισοδηματικών στρατηγικών στην Pendal Group στο Σίδνεϊ. «Σε επίπεδο συστήματος, η κατάρρευση της SVB υπογραμμίζει ότι όταν τελειώσουν τα εύκολα χρήματα, θα εμφανιστούν σημεία πόνου».

Οι αποδόσεις των 2ετών αμερικανικών ομολόγων πρωτοστάτησαν αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1980, υποχωρώντας περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα σε διάστημα τριών ημερών, καθώς οι traders κινήθηκαν προς την τιμολόγηση δύο μειώσεων επιτοκίων της Federal Reserve μέσα σε έξι μήνες. Παρόμοια κινήθηκαν οι αποδόσεις βραχυπρόθεσμων ομολόγων σε κάθε ανεπτυγμένη αγορά εκτός Ιαπωνίας -υποχώρησαν όλες τουλάχιστον κατά 39 μονάδες βάσης.

Η πρώτη χρεοκοπία αμερικανικής τράπεζας από το 2008 προκάλεσε την ανησυχία ότι οι προσπάθειες των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να εξουδετερώσουν τον πληθωρισμό -που οδηγήθηκαν από τις αυξήσεις επιτοκίων κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες της Fed σε διάστημα ενός έτους- θα οδηγήσουν τις οικονομίες σε ύφεση. Η κατάρρευση της SVB έχει επίσης ακυρώσει τα στοιχήματα για τη συνεδρίαση της Fed της επόμενης εβδομάδας, η οποία είχε θεωρηθεί ως μια σίγουρη αύξηση τουλάχιστον 25 μονάδων βάσης πριν από λίγες μέρες.

Η Goldman Sachs Group αναμένει πλέον ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στη συνεδρίασή της στις 21-22 Μαρτίου, ενώ η Nomura Securities έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και προβλέπει μείωση και διακοπή των πωλήσεων ομολόγων. Η BlackRock Investment Institute, αντίθετα, λέει ότι η Fed θα συνεχίσει την εκστρατεία αυξήσεων επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Οι επενδυτές swap εξακολουθούν να στοιχηματίζουν σε αύξηση επιτοκίων είτε τον Μάρτιο είτε τον Μάιο, ακολουθούμενη από αντιστροφή τον Ιούνιο. Το επιτόκιο-στόχος της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 3,9% μέχρι το τέλος του έτους, από το τρέχον εύρος του 4,5% στο 4,75%.

Η ανατιμολόγηση της αγοράς ομολόγων συνεχίστηκε την Τρίτη, με τις αποδόσεις 3ετών της Αυστραλίας να υποχωρούν κατά 20 μονάδες βάσης στο 3,01%, περίπου 59 μονάδες βάσης κάτω από τον στόχο για τα επιτόκια αναφοράς της Reserve Bank of Australia. Οι swaps traders τιμολογούν περαιτέρω αυξήσεις από την RBA και βλέπουν μια πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων μέχρι τον Ιούλιο.

Οι αποδόσεις των γερμανικών 2ετών ομολόγων μειώθηκαν κατά 41 μονάδες βάσης τη Δευτέρα στο 2,69%. Εμειναν να είναι η μόνη βασική απόδοση βραχυπρόθεσμων πάνω από το σχετικό επιτόκιο αναφοράς.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πλέον το κορυφαίο γεράκι μεταξύ των παγκόσμιων υπεύθυνων χάραξης νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με τους επενδυτές swaps, οι οποίοι τη βλέπουν να αυξάνει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης μέσα σε έξι μήνες. Ωστόσο, αυτός είναι περίπου ο μισός ρυθμός από αυτόν που αναμενόταν την περασμένη εβδομάδα.

Αλλά και εκεί ο δρόμος δεν είναι σίγουρος. Τα σχέδια της ΕΚΤ για περισσότερες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων πρόκειται να συναντήσουν ισχυρότερη αντίδραση αυτή την εβδομάδα, μετά την κατάρρευση της SVB, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.

Ταυτόχρονα, δεν θα είναι one way η κίνηση. Οι αποδόσεις των 2ετών Treasuries αναρριχήθηκαν κατά 17 μονάδες βάσης στο 4,15% στις ώρες των ασιατικών χρηματιστηρίων, μετά την πτώση 61 μονάδων βάσης τη Δευτέρα.

Το ράλι του βραχυπρόθεσμου χρέους των ΗΠΑ τη Δευτέρα σήμανε μια δραματική εκ νέου κλίση στην καμπύλη αποδόσεων -ένα φαινόμενο που θεωρείται ευρέως ως ένδειξη ύφεσης που επίκειται. Το spread μεταξύ των αποδόσεων 2ετών και 10ετών αμερικανικών ομολόγων εξακολουθεί να είναι ανεστραμμένο, αλλά εκτινάχθηκε κατά 48 μονάδες βάσης τη Δευτέρα -το μεγαλύτερο από τον Ιανουάριο του 2001, δύο μήνες πριν από την επίσημη έναρξη μιας ύφεσης που διήρκεσε μέχρι τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v